Συνεχίζεται η δικαστική διένεξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ELFE.

Αυτή φτάνει πια, όπως ανακοίνωσε η βιομηχανία της Καβάλας, σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο στον Άρειο Πάγο. Η ELFE θα επιδιώξει έτσι να προσβάλει την απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία δικαίωσε τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η διαμάχη των δύο εταιρειών κρατά τουλάχιστον μία πενταετία με τη δημόσια επιχείρηση να διεκδικεί ληξιπρόθεσμες οφειλές της βιομηχανίας της τάξης των 120 εκ. ευρώ και τη δεύτερη αποζημίωση για τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου που αγόραζε την περίοδο 2010-2015. Μάλιστα η ELFE αξίωνε 302 εκ. ευρώ κι ενώ πρωτόδικα, τον Οκτώβριο του 2019, το Πρωτοδικείο Αθηνών την είχε δικαιώσει επιδικάζοντας της όμως μικρότερο ποσό της τάξης των 91 εκ. ευρώ. Το ίδιο δικαστήριο τότε είχε αποφασίσει επί τις προσφυγής της ΔΕΠΑ Εμπορίας πως το ποσό που θα έπρεπε να εισπράξει από τη βιομηχανία ως ληξιπρόθεσμες οφειλές 60 εκ. ευρώ έναντι 86,7 εκ. ευρώ. Πηγές της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σήμερα, κάνουν λόγο για οφειλές 120 εκ. ευρώ μαζί με τους αναλογούντες τόκους.

Η αποκρατικοποίηση

Η οριστική έκβαση της υπόθεσης θα κριθεί λοιπόν στον Άρειο Πάγο, όπου η ELFE θα προσφύγει επιδιώκοντας δικαίωση των θέσεων της έναντι της απόφασης του Εφετείου Αθηνών.

Και κατόπιν τούτου, όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές στα ΝΕΑ, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας παγώνει…

Ως γνωστόν οι υποψήφιοι επενδυτές του διαγωνισμού πώλησης της εταιρείας που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ, είχαν εκδηλώσει την απροθυμία τους να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές καθώς όσο διατηρείται η δικαστική διαμάχη, υπάρχει η πιθανότητα δικαίωσης της ELFE.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα πρέπει να αποζημιώσει τη βιομηχανία της Καβάλας για τον τρόπο τιμολόγησης της κατά την περίοδο 2010 – 2015. Οι επενδυτές υποστηρίζουν πως πρόκειται για μία υποχρέωση που αν τελικά προκύψει θα πρέπει να την αναλάβει το δημόσιο και όχι ο νέος ιδιοκτήτης.

Επιπλέον, ανησυχούν, πως στην προαναφερόμενη περίπτωση υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αντίστοιχες απαιτήσεις να εγείρουν κι άλλοι πελάτες της ΔΕΠΑ, οπότε ο λογαριασμός θα μεγαλώσει…

Πέραν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποκρατικοποίηση της εταιρείας παγώνει και για έναν ακόμη λόγο. Η κυβέρνηση επιθυμεί τη διατήρηση της υπό κρατικό έλεγχο, όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση προκειμένου να ασκεί την κοινωνική της πολιτική με τις εκπτώσεις στις τιμές φυσικού αερίου που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια