Περιορισμένη χωρητικότητα για να απορροφήσουν τυχόν επιπλέον ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες παραγωγής, εφόσον χρειαστεί, έχουν τα τέρμιναλ LNG της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει τα σχέδια που αφορούν την διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης μέσω εισαγωγών LNG, σε περίπτωση που τα πράγματα στην Ουκρανία εκτροχιαστούν και η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ε.Ε.

Το σχέδιο Β

Είναι γνωστό πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει μεσολαβήσει προς χώρες παραγωγής, όπως το Κατάρ, προκειμένου να υπάρχει έτοιμο σχέδιο Β για την ενίσχυση των ροών LNG προς την Ευρώπη, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.

Όμως και οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές LNG, μετά και την συνεννόηση που είχε η αμερικανική κυβέρνηση με εγχώριες εταιρείες. Σύμφωνα με την Refinitiv, τουλάχιστον η μισή από την ποσότητα αμερικανικού LNG που εξήχθη τον περασμένο μήνα κατευθύνθηκε στην Ευρώπη. Μάλιστα, όλα δείχνουν πως οι ευρωπαϊκές αγορές θα παραμείνουν κορυφαίος προορισμός για τις αμερικανικές ροές LNG για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Τον Ιανουάριο, συνολικά οι εισαγωγές LNG προς την Ευρώπη έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ ξεπερνώντας τα 16 δισ. κυβικά μέτρα και ήδη μέχρι τώρα για τον Φεβρουάριο έχουν φτάσει τα 6,9 κυβικά μέτρα και ανεβαίνουν συνεχώς.

Χαμηλή χωρητικότητα 

Το πρόβλημα με αυτό είναι πως τα ευρωπαϊκά τέρμιναλ LNG έχουν ήδη φτάσει στα όρια της χωρητικότητας τους κυρίως δε, αυτά που βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη και τα οποία καλύπτουν αγορές όπως η γερμανική, η γαλλική και η βρετανική, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό για το τι θα συμβεί αν τα πράγματα στην Ουκρανία… στραβώσουν.

«Κάποιες ποσότητες ακόμη μπορεί να… στριμωχτούν σε κάποιες άλλες χώρες, αλλά δεν μιλάμε για σημαντικά επίπεδα προσφοράς» σχολίασε χαρακτηριστικά ο ειδικός αναλυτής Καουσάλ Ραμές της Rystad Energy.

Για παράδειγμα, η Ισπανία έχει την μεγαλύτερη χωρητικότητα στην Ευρώπη διαθέτοντας έξι τέρμιναλ, ενώ η Γερμανία δεν έχει κανένα! Μάλιστα, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εσχάτως έχει φουντώσει τη συζήτηση στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας για την ανάγκη κατασκευής ενός τέρμιναλ LNG, συζήτηση που προσκρούει και στο ερώτημα του τι θα γίνει τελικά με τον αγωγό Nord Stream 2 και τις ροές από τη Ρωσία.

Η Ισπανία έχει περισσότερο διαθέσιμο χώρο στα τέρμιναλ που διαθέτει, αλλά υπάρχει πρακτικό πρόβλημα με την μεταφορά του φυσικού αερίου από τις αποθήκες της προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Κι αυτό διότι η Ισπανία δεν έχει ανεπτυγμένο δίκτυο αγωγών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πέρα από τον αγωγό φυσικού αερίου Ισπανίας-Γαλλίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή