Αυξήθηκε κατά 0,2% ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη και κατά 0,6% στην ΕΕ, τον Ιανουάριο 2022 έναντι του Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2021, ο όγκος του λιανικού εμπορίου είχε μειωθεί κατά 2,7% στην ευρωζώνη και κατά 2,6% στην ΕΕ. Σε ετήσια βάση, ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 7,8% στην ευρωζώνη και κατά 8,3% στην ΕΕ.

Σύγκριση ανά κλάδο λιανικής και ανά κράτος μέλος

Στην ευρωζώνη, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιανουάριο 2022 (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2021) για τα μη εδώδιμα προϊόντα, παρέμεινε αμετάβλητος για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και μειώθηκε κατά 1,3% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Στην ΕΕ, σημείωσε αύξηση κατά 1,0% για τα μη εδώδιμα προϊόντα και κατά 0,2% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, ενώ μειώθηκε κατά 1,1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στην Πολωνία (+5,9%), το Λουξεμβούργο (+4,2%) και τη Δανία (+3,7%). Αντίστοιχα οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβενία (-4,6%), την Πορτογαλία (-2,8%) και τη Λιθουανία (-2,5%).

Όσον αφορά στην ετήσια σύγκριση ανά κλάδο λιανικής και ανά κράτος μέλος, στην ευρωζώνη ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 14,8% για τα μη εδώδιμα προϊόντα και κατά 12,7% για τα καύσιμα αυτοκινήτων, ενώ μειώθηκε κατά 1,7% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό. Στην ΕΕ, αυξήθηκε κατά 15,3% για τα μη εδώδιμα προϊόντα και κατά 11,1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων, ενώ μειώθηκε κατά 1,3% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό.

Μεταξύ των κρατών μελών, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+32,3%), την Πολωνία (+19,5%) και τη Λιθουανία (+18,2%). Η μόνη χώρα που κατέγραψε μείωση ήταν Φινλανδία (-2,4%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή