Μία ακόμα δύσκολη εβδομάδα αναμένεται για τις αγορές. Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, οι άνευ προηγουμένου διεθνείς κυρώσεις κατά της  Μόσχας, αλλά και το ράλι που έχει εκτινάξει τις τιμές των εμπορευμάτων σε ιστορικά υψηλά, επιτείνει την επενδυτική νευρικότητα.

Εκτός γεωπολιτικών εξελίξεων, οι traders στρέφουν τη προσοχή τους σε μια σειρά εταιρικών ανακοινώσεων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, αλλά και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη 10 Μαρτίου. Αναλυτές βλέπουν αύξηση κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και 7,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ενώ οι τιμές για κατηγορίες που σχετίζονται με ταξίδια, όπως διαμονή, ναύλοι αεροπορικών εταιρειών και ενοικιάσεις αυτοκινήτων/φορτηγών, αναμένεται επίσης να δείξουν ανοδική τάση μετά τη συγκράτηση κατά την άνοδο της παραλλαγής Όμικρον.

Την ίδια ημέρα (10 Μαρτίου)  συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να λάβει αποφάσεις αναφορικά με τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη, υπό τη σκιά των δεδομένων που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Οι αγορές αναμένουν επίσης τη συνεδρίαση της Federal Reserve στις 15 και 16 Μαρτίου, με τους αναλυτές να συνηγορούν υπέρ της πρώτης αύξησης των επιτοκίων.

Κοκκίνησαν τα χρηματιστηριακά ταμπλό

Την περασμένη Παρασκευή η Wall Street έκλεισε πτωτικά για 4η διαδοχική εβδομάδα, καθώς και πάλι δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία συνηγορούν στην αλλαγή της πολιτικής της Federal Reserve.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έχασε 1,30%, όπως και ο S&P 500, ενώ οι απώλειες του 5ημέρου για τον Nasdaq έφτασαν το 2,8%.

Τη χειρότερη εβδομάδα της τελευταίας διετίας κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι απώλειες του πενθημέρου έφτασαν το 7% για τον Euro Stoxx 600, στη σκιά της Ρώσο-ουκρανικής σύγκρουσης, με το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, να βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο FTSE 100 έχασε 6,7%, ο Dax σημείωσε απώλειες 10,11%, όπως και ο Cac 40 ο οποίος έκλεισε το πενθήμερο στο -10,02%.

Στη δίνη του risk off και το ΧΑ

Σχεδόν 8 δισ. χάθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα από την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, η οποία μειώθηκε στα επίπεδα των 61 δισ. μετά από μία βουτιά που ξεπέρασε το 11%, λόγω της σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Τελικά, από τη ζώνη των 930 μονάδων της προηγούμενης Παρασκευής, ο γενικός δείκτης έκλεισε προχθές στις 821,74 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα στις τέσσερις από τις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις να φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα

Πετρέλαιο: Νέα άνοδο τιμών αναμένουν αναλυτές της αγοράς

Ανοδικά θα κινηθεί η τιμή του πετρελαίου την εβδομάδα που έρχεται, σύμφωνα με αναλυτές αγοράς. Η καθυστέρηση στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα τροφοδοτήσει την άνοδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς η αγορά ανέμενε την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου σε μια περίοδο που πλήττεται από τη διαταραχή στη ρωσική προσφορά.

Την προηγούμενη εβδομάδα το αργό Brent σημείωσε αύξηση 21% και έκλεισε στα 118,11 δολάρια το βαρέλι και το αργό WTI σημείωσε άνοδο 26% και έκλεισε στα 115,68 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 και το 2008, αντίστοιχα.

«Το Ιράν είναι ο μόνος πραγματικός  παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές χαμηλότερα, αλλά εάν  καθυστερήσει η συμφωνία με το Ιράν, θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο πάτο των δεξαμενών πολύ πιο γρήγορα, ειδικά εάν τα ρωσικά βαρέλια παραμείνουν εκτός αγοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Αμρίτα Σεν, συνιδρυτής του think tank Energy Aspects. Πρόσθεσε ότι η τιμή του Brent θα μπορούσε να ανέλθει στα 125 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, πλησιάζοντας γρήγορα το υψηλό όλων των εποχών δηλαδή τα 147 δολάρια.

Αναλυτές της JP Morgan είπαν ότι αυτή την εβδομάδα το πετρέλαιο θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 185 δολάρια το βαρέλι φέτος.

Η Ρωσία εξάγει περίπου 7 εκατομμύρια bpd πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων ή το 7% της παγκόσμιας προσφοράς. Ορισμένοι όγκοι εξαγωγών πετρελαίου του Καζακστάν από ρωσικά λιμάνια αντιμετώπισαν επίσης επιπλοκές. Το Ιράν θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να αποκαταστήσει τις ροές πετρελαίου ακόμη και αν καταλήξει σε πυρηνική συμφωνία, είπαν αναλυτές

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές