Νομικό παράθυρο, ώστε να χρησιμοποιηθούν τα σπίτια και τα ακίνητα που κατασχέθηκαν από τους Ρώσους ολιγάρχες για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων αναζητά η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο BBC ο αρμόδιος υπουργός Στέγασης, Μάικλ Γκόουβ.

«Επιθυμώ να εξερευνήσουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα σπίτια και τις ιδιοκτησίες που κατασχέθηκαν από ιδιώτες για όσο διάστημα υπόκεινται σε κυρώσεις για ανθρωπιστικούς και έτερους λόγους» τόνισε ο Γκόουβ. Αν και παραδέχτηκε πως υπάρχουν νομικές δυσκολίες στο εγχείρημα. Για το λόγο αυτό εξάλλου θα είναι μια προσωρινή λύση, για όσο διάστημα οι ιδιοκτησίες τελούν υπό κατάσχεση στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Θυμίζουμε πως το Λονδίνο έχει στοχοποιήσει αρκετούς Ρώσους ολιγάρχες με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και γενικότερα η επέλαση των Ρώσων στη χώρα και κυρίως στο Λονδίνο, που είχε αποκτήσει το παρατσούκλι… Londongrand, είχε αρχίσει να αποτελεί θέμα συζήτησης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Πάντως, στο πλαίσιο των κυρώσεων, οι αρχές έχουν στραφεί, μεταξύ άλλων, εναντίον του μεγιστάνα ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του μεγαλοβιομήχανου Όλεγκ Ντεριπάσκα και του μυστικοσύμβουλου του Πούτιν και επικεφαλής της Rosneft, Ιγκόρ Σετσίν.

Επίδομα στέγασης

Σήμερα εξάλλου η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός στοχευμένου προγράμματος για τη φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων, στο πλαίσιο του οποίου θα καταβάλλεται ένα επίδομα ύψους 350 στερλίνων το μήνα σε όσους Βρετανούς προσφερθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες του πολέμου. Το επίδομα θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες.

Για την εφαρμογή του προγράμματος «Homes for Ukraine» θα ανοίξει από τη Δευτέρα μια ειδική πλατφόρμα, όπου οργανισμοί και ιδιώτες θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας για τη δυνατότητα τους να προσφέρουν ένα σπίτι ή έστω ένα δωμάτιο σε Ουκρανούς πρόσφυγες. Θα ακολουθήσει μια διαδικασία ελέγχου στους επονομαζόμενους «σπόνσορες», τόσο ότι το κατάλυμα πληροί κάποια βασικά στάνταρ, αλλά και ότι δεν έχουν βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο.

Παράλληλα οι τοπικές αρχές θα λάβουν επιπλέον 10.000 στερλίνες χρηματοδότησης, ανά πρόσφυγα για όλες τις υπηρεσίες υποστήριξης που προσφέρουν.

Πάντως, το Λονδίνο έχει δεχτεί σκληρή κριτική διότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες διεθνώς, δεν έχει άρει την απαίτηση της για έκδοση βίζας για τους Ουκρανούς που εισέρχονται στη χώρα, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε οι πρόσφυγες να επιλέξουν να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον κ. Γκόουβ, οι αρχές υιοθετούν ταχύτατες διαδικασίες για την επεξεργασία αιτημάτων βίζας από Ουκρανούς πρόσφυγες, με αποτέλεσμα ήδη 3.000 άτομα να έχουν λάβει άδεια εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Για όσους διασφαλίζουν στέγη μέσα από το νέο στοχευμένο πρόγραμμα φιλοξενίας, η διαδικασία της βίζας θα είναι σχεδόν αυτόματη και θα τους δίνει δικαίωμα παραμονής και εργασίας στη Βρετανία για τρία χρόνια.

Υπολογίζεται πως μέχρι τώρα πάνω από 2,5 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από τη ρωσική εισβολή, με το κύμα εξόδου να συνεχίζεται με την κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα