Το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ (Ελληνικός Οργανισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Βιοτεχνίας)  στον Ταύροιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ, συνεχίζει να διεκδικεί ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου. Η ημερομηνία υποβολής προσφορών στον διεθνή διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το Ταμείο έχει πάρει παράταση έως τις 31 Μαρτίου και η δημοτική αρχή κάνει αγώνα δρόμου για να εμποδίσει την εκποίησή του.

Το απόγευμα της Δευτέρας τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου   συζήτησαν το μέλλον του κτιρίου, παρουσία και βουλευτών όλων των κομμάτων. Η Δημοτική Αρχή της πόλης με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων, αντιτίθεται στην πώληση του ακινήτου και ζητά  τη ματαίωση του διαγωνισμού, την επιστροφή του στο Δημόσιο με νομοθετική ρύθμιση και έπειτα την παραχώρησή του στον Δήμο. Ο  Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου είχε επιχειρήσει και στα τέλη του Νοεμβρίου, με επιστολή του να πιέσει το Υπουργείο Οικονομικών και τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, να επανεξετάσουν τη στάση τους, προκειμένου να παραχωρηθεί ο χώρος στον δήμο και να αξιοποιηθεί, προς όφελος του Δημοσίου και των κατοίκων, ως Κέντρο με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Αλλά καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση, το Δημοτικό Συμβούλιο  αποφάσισε τη Δευτέρα ομόφωνα,  να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Μάλιστα, συμφωνήθηκε ότι, εάν το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί έως το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, στις 5.30 μ.μ. της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις παλιές αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ.

«Αυτό το κτίριο στέγασε τα κοινωνικά συσσίτια στην Κατοχή, πως είναι δυνατόν να δεχτούμε να δοθεί για εκμετάλλευση σε επιχειρηματίες που ασχολούνται με την εστίαση; Αυτό το κτίριο έχει ιστορική μνήμη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ.  Ευθυμίου. Το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών  Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού, είχε χτιστεί στην «καρδιά» της συνοικίας με τους προσφυγικούς οικισμούς του Ταύρου. Στα χρόνια της Κατοχής υπήρξε έδρα της Εθνικής Αλληλεγγύης, της οργάνωσης για τη στήριξη του πληθυσμού στην κατεχόμενη Ελλάδα, ενώ κάποια χρόνια στέγασε και τη Σιβιτανίδειο Σχολή.

Εντός της έκτασης υφίστανται πέντε παλαιά κτίσματα με χρήσεις εκθεσιακών χώρων, εργαστηρίων και αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ, συνολικού εμβαδού 1.527 τ.μ. Ένα εξ’ αυτών, με εμβαδό κάλυψης 584 τ.μ. και συνολική δόμηση 837 τ.μ. κηρύχθηκε «μνημείο» τον προηγούμενο Ιούνιο, μετά από απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού (απόφαση 207951/8.6.2021 – ΦΕΚ 368/Δ/2021).

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης αποτελεί αξιόλογο δείγμα δημοσίου κτιρίου με ιδιαίτερα αξιόλογα χαρακτηριστικά από αρχιτεκτονική, τυπολογική και μορφολογική άποψη, και αποτελεί φορέα ιστορικής μνήμης και τεκμήριο της εξέλιξης της περιοχής στις αρχές του 20ού αι. από ιστορική, πολιτισμική, πολιτιστική και κοινωνική άποψη. Τα υπόλοιπα τέσσερα κτίρια που χτίστηκαν  από το 1940 έως το 1970, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον και  μπορούν να κατεδαφιστούν.  Στο διατηρητέο κτίριο, το φέρον σώμα είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα, με μωσαϊκά δάπεδα και ξύλινα κουφώματα. Τα υπόλοιπα κτίσματα είναι από λιθοδομή, με κεραμοσκεπή και μεταλλικές οροφές.

Η αξιοποίηση του ακινήτου (συνολικής έκτασης 3.300 τ.μ.) μπορεί να αξιοποιηθεί σύμφωνα με το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς που διέπει την περιοχή και τους θεσμοθετημένους όρους δόμησης που προβλέπουν συντελεστή δόμησης 3 και κάλυψη 0,60. Έτσι, η δυνατότητα δόμησης μπορεί να  προσεγγίσει τα  9.900 τ.μ.  Η περιοχή του Ταύρου όπου βρίσκεται το ακίνητο έχει γενική χρήση «Πολεοδομικού Κέντρου», γεγονός που δίνει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, όπως ξενώνες,  ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, εστιατόρια, πολιτιστικά κτίρια κ.ά.

Πάντως, στέλεχος της κυβέρνησης μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» διαμηνύει ότι εάν ο δήμος θέλει να αξιοποιήσει το ακίνητο μπορεί να «κατέβει» στον διαγωνισμό. Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, «έχει συμβεί αυτό και σε άλλες περιπτώσεις, με την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Χαλανδρίου, τον Δήμο Αμαρουσίου που ενδιαφέρθηκαν και τελικά αγόρασαν  ακίνητα που τους ενδιέφεραν από το ΤΑΙΠΕΔ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα