Η μακροπρόθεσμη προοπτική του Γουόρεν Μπάφετ για τις επενδύσεις αποδείχθηκε επιτυχής για άλλη μια φορά αυτή την εβδομάδα, όταν οι μετοχές της Berkshire Hathaway έκλεισαν πάνω από τα 500.000 δολάρια. Αν υπάρχει κάτι που έκανε τον Μπάφετ έναν από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στην ιστορία, είναι η δέσμευσή του στη στρατηγική του.

Ένας αμέτρητος αριθμός νέων επενδυτικών τεχνικών και αλγορίθμων ήρθαν και παρήλθαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ο μπάφετ διατήρησε την αρκετά απλή στρατηγική του να επιλέγει σταθερές εταιρείες και να επικεντρώνεται στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ενώ κατά κάποιο τρόπο αγνοεί τον θόρυβο που προκαλεί πανικό στους περισσότερους επενδυτές.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο το γεγονός ότι κάποιος με μια τόσο πειθαρχημένη μακροπρόθεσμη προσέγγιση στις επενδύσεις δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει ακίνητη περιουσία, ειδικά επειδή αυτό χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway Τσαρλς Μάνγκερ για να χτίσει την περιουσία του.

Για τον Μπάφετ όμως, υπάρχει μια μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της αγοράς ακινήτων και της επένδυσης σε ακίνητα

Ο Buffett δεν είναι αντίθετος στις επενδύσεις σε ακίνητα και έχει επενδύσει σε πολλά καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα (REIT) όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, γνωρίζει ότι δεν έχει νόημα να μπει στα διαδικασία να είναι ιδιοκτήτης.

Τονίζει δε, ότι πολλοί μεμονωμένοι επενδυτές μπαίνουν σε ακίνητα με την λανθασμένη αντίληψη ότι πρόκειται για παθητική επένδυση και οι περισσότεροι τελικά εγκαταλείπουν αυτά τα ακίνητα μόλις συνειδητοποιήσουν σε τι πραγματικά έχουν μπει.

Ο δείκτης FTSE Nareit All Equity REITs έχει ξεπεράσει τον S&P 500 σε συνολικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια 13 από τα τελευταία 20 χρόνια, παράγοντας μέση συνολική ετήσια απόδοση 13,1% έναντι 11,1% για τον S&P 500.

Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ένας από τους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, η περιουσία των 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων του θρυλικού 91χρονου επενδυτή τον φέρνει και πάλι στην πλουσιότερη 5άδα πίσω από τον Ίλον Μασκ, τον Τζεφ Μπέζος, τον Μπερνάρ Αρνό και τον Μπιλ Γκειτς.

Ωστόσο υπάρχει μια διαφορά: σε αντίθεση με τα άλλα μέλη της πρώτης πεντάδας που έχουν χάσει χρήματα φέτος, η περιουσία του Μπάφετ αυξήθηκε κατά 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Συγκριτικά, ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει χάσει 62 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Γκέιτς έχει χάσει περίπου 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια .

Είναι ενδιαφέρον ότι ήταν η απώλεια πλούτου από άλλους και όχι η αύξηση της καθαρής του αξίας που οδήγησε τον Μπάφετ ξανά στην πέμπτη θέση. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος είχε καθαρή περιουσία άνω των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, είδε την περιουσία του να πέφτει κατακόρυφα κατά 54 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι μετοχές του Facebook έχουν καταρρεύσει φέτος .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή