Η τιμή της κοινής μετοχής της Berkshire Hathaway έκλεισε την Τετάρτη πάνω από το κατώφλι των 500.000 δολαρίων στη Wall Street, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ και ανεβάζοντας τη χρηματιστηριακή αξία της επενδυτικής εταιρείας του Γουόρεν Μπάφετ πάνω από τα 730 δισ. δολάρια – είναι πλέον η έκτη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη εταιρεία των ΗΠΑ.

Οι κοινές μετοχές του επενδυτικού «οχήματος» του εμβληματικού αμερικανού επενδυτή ήταν ανέκαθεν μια από τις πιο ακριβές μετοχές που μπορούσε να αγοράσει ένας επενδυτής στις ΗΠΑ και οπουδήποτε, με αποτέλεσμα εδώ και δεκαετίες οι επενδυτές να ζητούν από τον Μπάφετ να αποφασίσει ένα split.

Διότι η διαίρεση μιας μετοχής στα δύο (ή και σε περισσότερα μέρη) είναι μια συνήθης πρακτική των διοικήσεων εισηγμένων επιχειρήσεων να μειώσουν την τιμή της, να αυξήσουν τον αριθμό των συναλλασσομένων χαρτιών στην αγορά και να αυξήσουν την επενδυτική βάση της εταιρείας, διευκολύνοντας τη διασπορά της μετοχής της.

Ο Γουόρεν Μπάφετ ουδέποτε υπέκυψε στα αιτήματα των πιστών (μέχρι λατρείας) μετόχων, φίλων και θαυμαστών του. Δεν ξέρει τι θα πει «split», θα έλεγε κανείς. Και θα σκεφτόταν κάποιος ότι, αν δεν έμαθε μέχρι τώρα τι θα πει «split», δεν υπάρχει περίπτωση να το μάθει τώρα, που διανύει αισίως το 92ο έτος του βίου του – μπαίνει στα 93 τον Αύγουστο.

Μακροπρόθεσμος επενδυτής

Παρά ταύτα, ως αποτέλεσμα των πιέσεων των πολυάριθμων «φαν» του, το 1996 είχε εισαγάγει μια φθηνότερη, προνομιακή μετοχή, η τιμή της οποίας είναι πολύ πιο προσιτή στο επενδυτικό κοινό – στην απογευματινή συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Street κόστιζε περί τα 341 δολάρια. Αλλά την κοινή μετοχή της εταιρείας που μετέτρεψε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ο Μπάφετ από κλωστοϋφαντουργική σε ασφαλιστική και επενδύσεων, ουδέποτε τη «διαίρεσε».

Διαβάστε επίσης: Γουόρεν Μπάφετ: Πώς έβγαλε 10 δισ. δολάρια σε λίγες ώρες

Ο ίδιος ο Μπάφετ έχει υποστηρίξει ότι η μετοχή της Berkshire Hathaway είχε όλα αυτά τα χρόνια τόσο έντονα ανοδική ορμή εξαιτίας της άρνησής του να τη χωρίσει – και όχι «παρά την άρνησή του». Στην ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire του 1995 (πρόκειται για τις γιορτές με άφθονη Coca Cola, ποπ κορν και μουσική κάντρι, που διοργανώνει χρόνια τώρα στις αρχές κάθε καλοκαιριού ο αμερικανός επενδυτής, γνωστές και ως «Γούντστοκ του Καπιταλισμού») ο Μπάφετ είχε αναγνωρίσει ότι η τιμή της μετοχής (τότε έφθανε τα 25.000 δολάρια) «δεν ευνοούσε την αγορά της από τους επενδυτές».

«Πόρτα» στους σορτάκηδες

Είχε καθαρίσει, όμως, ο Μπάφετ ότι ο αποκλεισμός ήταν… ηθελημένος. «Θέλουμε να προσελκύουμε μετόχους που είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προσανατολισμένοι στις επενδύσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα», εξήγησε ο επονομαζόμενος και «λιοντάρι της Ομάχα» (διότι ζει και εργάζεται πάντα στη γενέτειρά του, την Ομάχα της Πολιτείας της Νεμπράσκα).

Δεν θέλει τζογαδόρους και «σορτάκηδες» ο Μπάφετ για πελάτες. «Αν η Berkshire διέσπαζε τη μετοχή και έριχνε την τιμή της, θα αποκτούσε μια επενδυτική βάση που δεν θα είχε το επίπεδο της επιτήδευσης, την κουλτούρα και τον συγχρονισμό των στόχων που έχει σήμερα», είχε όταν ήταν μόλις 65άρης ο θρυλικός επενδυτής. Ε, δεν περιμένει κανείς ότι θα αλλάξει απόψεις τώρα στα γεράματα. Επενδύοντας εξάλλου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα «έχτισε» την (προσωπική) περιουσία των… 121,3 δισ. δολαρίων που υπολογίζεται ότι έχει σήμερα.

Έτσι, στην αγορά υπάρχουν σήμερα μόλις 615.000 κοινές μετοχές (class A) της Berkshire Hathaway και σχεδόν 1,3 δισ. προνομιούχες μετοχές (class B).

Περί τιμών και αξιών

Η αγοραπωλησία μετοχών δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό κατά τον Μπάφετ, που διακρίνει την τιμή της μετοχής μιας μετοχής από την αξία της επιχείρησης που αυτή αποτυπώνει. «Πολύς κόσμος ελκύεται από μετοχές που ανεβαίνει η τιμή τους. Εμάς αυτές οι μετοχές δεν μας συγκινούν. Δεν μας νοιάζει να πουλήσουμε σε υψηλότερη τιμή, παρά μόνο όταν αυξάνεται η εγγενής αξία μιας εταιρείας», σημείωσε.

Το 2011 ο Τσάρλι Μάνγκερ, μια ζωή φίλος και συνεργάτης του Μπάφετ, είχε αποκαλύψει ότι ο επονομαζόμενος και «σοφός της Ομάχα» συνήθιζε να εύχεται στους φίλους που γερνούσαν «να ζήσουν μέχρι να κάνει split η μετοχή της Berkshire»!

Ο Μάνγκερ, αντιπρόεδρος εδώ και δεκαετίες της Berkshire Hathaway, έχει βαλθεί να πετύχει ο ίδιος την ευχή του φίλου του, καθώς ήδη διανύει το 99ο έτος του βίου του – γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1924.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή