Ρωσικό δικαστήριο έκρινε τις δραστηριότητες του Facebook και του Instagram ως «εξτρεμιστικές» επικυρώνοντας με τον τρόπο αυτό την απόφαση που είχαν ήδη λάβει οι αρχές μπλοκάροντας τις δύο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και «κόβοντας» την πρόσβαση της τοπικής κοινής γνώμης σε αυτά.

Θυμίζουμε πως η Μόσχα «έκοψε» την πρόσβαση στο Instagram, στις αρχές Μαρτίου, μετά την απόφαση της μητρικής Meta να επιτρέψει την κυκλοφορία σχολίων επιθετικού αντιρωσικού περιεχομένου, όπως το «θάνατος στους Ρώσους εισβολείς» από Ουκρανούς χρήστες, με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, η αρμόδια εποπτική αρχή των Media είχε μπλοκάρει και το Facebook, επικαλούμενη ρατσιστικές πρακτικές εναντίον της Ρωσίας, με αφορμή την απόφαση της αμερικανικής εταιρείας να «κόψει» αναρτήσεις από ρωσικά κρατικά media.

H σημερινή απόφαση της ρωσικής Δικαιοσύνης επικυρώνει το μπλόκο των αρχών και απαγορεύει στις συγκεκριμένες πλατφόρμες από οποιαδήποτε δραστηριότητα στη Ρωσία. Το μόνο μέσο που εξαιρέθηκε από την απαγόρευση είναι η λειτουργία του WhatsApp, που επίσης ανήκει στον όμιλο Meta.

Σε κάθε περίπτωση το ρωσικό μπλόκο δεν έχει αποδειχτεί επιτυχημένο στην πράξη, καθώς πολλοί Ρώσοι κατάφεραν να το παρακάμψουν προχωρώντας σε πρόσβαση στις πλατφόρμες μέσω VPNs.

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, οι ιδιώτες που καταφέρνουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Instagram και το Facebook δεν θα διωχθούν με κατηγορίες προώθησης του εξτρεμισμού. Ωστόσο, τυχόν διαφημιστικά έσοδα από τις πλατφόρμες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ως μέσα οικονομικής προώθησης του εξτρεμισμού.

Αρκεί να σημειωθεί ότι με τον όρο «εξτρεμισμός» και «εξτρεμιστές» η Ρωσία είχε μέχρι τώρα στοχοποιήσει τους Ταλεμπάν, τον ISIS, αλλά και το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς που διοικούσε ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία