Η απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία και η απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για ρωσικά πλοία είναι μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο οριστικοποιήθηκε σήμερα από τους πρεσβευτές των χωρών-μελών στην ΕΕ (COREPER).

Συγκεκριμένα, η γαλλική προεδρία στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι το 5ο «ουσιαστικό» πακέτο κυρώσεων επεκτείνεται σε νέους τομείς, στο πλαίσιο της αντίδρασης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και περιλαμβάνει τα εξής:

Κυρώσεις κατά ολιγαρχών, ρωσικών παραγόντων προπαγάνδας, μελών του μηχανισμού ασφαλείας και του στρατού και κυρώσεις κατά οντοτήτων στον βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται τα εξής μέτρα:

  • Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αρκετών ρωσικών τραπεζών.
  • Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία.
  • Εμπάργκο όπλων στη Ρωσία.
  • Απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αξίας 10 δισ. ευρώ
  • Απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία, αξίας 5,5 δισ. ευρώ: πρώτες ύλες και κρίσιμα υλικά.
  • Απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για πλοία που φέρουν ρωσική σημαία.
  • Απαγόρευση των οδικών μεταφορών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
  • Αυτή η δέσμη μέτρων αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία ενόψει της δημοσίευσής της αύριο Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Νωρίτερα, παμψηφεί ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ τη διάταξη για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προσδίδοντας ισχύ νόμου στο σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν περίπου έναν μήνα.

Σύμφωνα με το CNBC, η διάταξη – που έγινε δεκτή με ψήφους 100-0 – απαγορεύει την εισαγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και άλλων ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία. Στην ουσία η απόφαση της Γερουσίας κωδικοποιεί την εντολή του Μπάιντεν σε νόμο, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για έναν μελλοντικό πρόεδρο να την ανατρέψει. Η νομοθεσία εγκρίθηκε μετά από δύο εβδομάδες στασιμότητας στη Γερουσία.

Η απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου εγκρίθηκε αμέσως μετά το ομόφωνο «ναι» της Γερουσίας σε νομοσχέδιο για τη διακοπή του καθεστώτος μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που συχνά αναφέρεται ως το καθεστώς του «πιο ευνοημένου έθνους». Η νομοθεσία θα διακόψει επίσης την κανονική εμπορική σχέση με τη Λευκορωσία, βασικό σύμμαχο της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως