Η απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία και η απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για ρωσικά πλοία είναι μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο οριστικοποιήθηκε σήμερα από τους πρεσβευτές των χωρών-μελών στην ΕΕ (COREPER).
Συγκεκριμένα, η γαλλική προεδρία στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι το 5ο «ουσιαστικό» πακέτο κυρώσεων επεκτείνεται σε νέους τομείς, στο πλαίσιο της αντίδρασης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και περιλαμβάνει τα εξής:
Κυρώσεις κατά ολιγαρχών, ρωσικών παραγόντων προπαγάνδας, μελών του μηχανισμού ασφαλείας και του στρατού και κυρώσεις κατά οντοτήτων στον βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Επιπλέον, περιλαμβάνεται τα εξής μέτρα:
- Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αρκετών ρωσικών τραπεζών.
- Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία.
- Εμπάργκο όπλων στη Ρωσία.
- Απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αξίας 10 δισ. ευρώ
- Απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία, αξίας 5,5 δισ. ευρώ: πρώτες ύλες και κρίσιμα υλικά.
- Απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για πλοία που φέρουν ρωσική σημαία.
- Απαγόρευση των οδικών μεταφορών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
- Αυτή η δέσμη μέτρων αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία ενόψει της δημοσίευσής της αύριο Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Νωρίτερα, παμψηφεί ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ τη διάταξη για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προσδίδοντας ισχύ νόμου στο σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν περίπου έναν μήνα.
Σύμφωνα με το CNBC, η διάταξη – που έγινε δεκτή με ψήφους 100-0 – απαγορεύει την εισαγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και άλλων ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία. Στην ουσία η απόφαση της Γερουσίας κωδικοποιεί την εντολή του Μπάιντεν σε νόμο, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για έναν μελλοντικό πρόεδρο να την ανατρέψει. Η νομοθεσία εγκρίθηκε μετά από δύο εβδομάδες στασιμότητας στη Γερουσία.
Η απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου εγκρίθηκε αμέσως μετά το ομόφωνο «ναι» της Γερουσίας σε νομοσχέδιο για τη διακοπή του καθεστώτος μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που συχνά αναφέρεται ως το καθεστώς του «πιο ευνοημένου έθνους». Η νομοθεσία θα διακόψει επίσης την κανονική εμπορική σχέση με τη Λευκορωσία, βασικό σύμμαχο της Ρωσίας.
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία