
Το βράδυ της Κυριακής το κλίμα στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, όπου βρίσκεται το γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν ενθουσιώδες. Όλες οι γενιές του ΠαΣοΚ πανηγύριζαν την επιστροφή του «πράσινου ήλιου», που σφραγίστηκε με μια μεγάλη συμμετοχή. Και ήταν όλοι εκεί. Ακόμα και ο ακριβοθώρητος, το τελευταίο διάστημα, Κώστας Λαλιώτης.
Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Η επικράτηση του ονόματος ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής είχε ως μόνο ζητούμενο το ποσοστό που θα ελάμβανε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν αργά το βράδυ της Κυριακής το ποσοστό αυτό μπορεί και να πλησιάζει το 90%. Τα μηνύματα από την Τετάρτη οπότε έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το συνέδριο και τις οργανώσεις του κόμματος ήταν αισιόδοξα. Οι περίπου 10 χιλιάδες υποψηφιότητες οδηγούσαν στην εκτίμηση ότι ο στόχος, να ξεπεράσει η συμμετοχή τις 100 χιλιάδες, ήταν εφικτός. Κανείς, όμως, ούτε οι πλέον αισιόδοξοι δεν περίμεναν ότι θα έφτανε τόσο ψηλά ο πήχης της συμμετοχής. Ότι θα ξεπερνούσε τις 170 χιλιάδες.
Η κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να μετατρέψει τις εκλογές για τους συνέδρους και τις οργανώσεις του κόμματος σε δημοψήφισμα για την επιστροφή, σε πρώτο πλάνο, του ονόματος και των συμβόλων του ΠαΣοΚ, αποδείχθηκε, εκ των πραγμάτων, αποδοτική. Η συμμετοχή δείχνει ότι η σχέση με τη βάση του κόμματος παραμένει ζεστή. Η δημοσκοπική εκτίναξη που ακολούθησε την εκλογή της νέας ηγεσίας δημιούργησε ελπίδες σε ένα κόσμο που βλέπει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αφήσει η παράταξη πίσω της τα πέτρινα χρόνια και να διεκδικήσει την ολική επαναφορά της στο πολιτικό σκηνικό.
Η μεγάλη συμμετοχή και αυτό είναι κάτι που ίσως θα πρέπει να προσέξουν τα επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται μόνο στο κίνητρο της επιστροφής στο ΠαΣοΚ, αλλά στην κινητοποίηση μιας νέας γενιάς στελεχών που εισήλθε δυναμικά στο προσκήνιο κερδίζοντας το τιμόνι πολλών οργανώσεων. Στις νομαρχιακές οργανώσεις του κόμματος εισήλθε νέο αίμα δίνοντας αέρα ανανέωσης και στην πολιτική ζωή, κάτι που θα φανεί έντονα στις τοπικές κοινωνίες. Στη θέση ενός γερασμένου κόμματος υπάρχει από εχθές ένας αξιόμαχος εκλογικός μηχανισμός. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, η εκλογική μάχη δεν θα είναι υπόθεση μόνο των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος αλλά και μιας συντεταγμένης οργάνωσης.
Η μεγάλη συμμετοχή θέτει ψηλά τον πήχη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ο πήχης των εκλογών. Ναι, αλλά αυτός ο πήχης καθορίζεται και από γεγονότα όπως αυτά της συμμετοχής στην διαδικασία του ΠαΣοΚ που θα μπουν στη ζυγαριά της σύγκρισης με το εκλογικό σώμα που θα τον αναδείξει πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρουσιάζεται το Προγραμματικό Πλαίσιο
Το βάρος τώρα θα πέσει στην παρουσίαση των θέσεων του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται, για την Τρίτη, συνέντευξη Τύπου κατά την οποία θα παρουσιαστεί το Προγραμματικό Πλαίσιο του κόμματος ένα πολυσέλιδο κείμενο που συνέταξε μια ομάδα στελεχών υπό την εποπτεία του Νίκου Χριστοδουλάκη. Έχει τίτλο «Από την κρίση στην πανδημία και από τον πόλεμο στην ακρίβεια – Το νέο διεθνές περιβάλλον – Οι προγραμματικές θέσεις του Κινήματος», και περιγράφει τις αλλαγές που έγιναν μετά τις εκλογές του 2019 στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον και ένα πλαίσιο προτάσεων για την αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων με τη χρήση των όπλων της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό το προγραμματικό πλαίσιο αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα και θα τεθεί σε διαβούλευση. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται στο πρόγραμμα είναι ότι στις εργασίες του συνεδρίου που θα γίνει στις 20-22 Μαΐου, έχει κληθεί να παραστεί η Marina Goncavles, υφυπουργός Υποδομών του Αντόνιο Κόστα για να παρουσιάσει τις πολιτικές που ακολουθεί η πορτογαλική κυβέρνηση στο ζήτημα στης στέγασης το οποίο θα αποτελέσει μια από τις προεκλογικές σημαίες του Κινήματος Αλλαγής.


Latest News

«Έκρηξη» κρουσμάτων - Ξεπέρασαν τις 25.000
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Προτροπή Πλακιωτάκη για χρήση μάσκας μέσα στα πλοία
Χρειάζεται η ατομική και η προσωπική ευθύνη όλων μας, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας

Δένδιας στο Συνέδριο Economist - Όσα θεωρούσαμε δεδομένα έχουν χαθεί
Τι είπαν ο υπουργός Εξωτερικών και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Μητσοτάκης σε Μετσόλα: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο
Επανέλαβε την πρότασή του για την αποσύνδεση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου από την τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας

Μεντβέντεφ: Πώς το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 400 δολάρια το βαρέλι
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας σχολίασε την ιαπωνική πρόταση για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Η «μεγάλη ζαριά» του 2015 - Το τζογάρισμα και οι αυταπάτες
«Μαύρη επέτειος» από την επιβολή των capital controls στις 28 Ιουνίου 2015 και των ουρών των πολιτών έξω από τα ΑΤΜ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με το 2015 – Τι είπε για το δημοψήφισμα
Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο - Υπογράμμισε ότι η χώρα θα είναι έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα

Δείτε live την ομιλία Μητσοτάκη στην ευρωβουλή
Προηγουμένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στο Στρασβούργο.

ΝΑΤΟ: Υπογράφονται σήμερα τα πρωτόκολλα προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας
Τα πρωτόκολλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν υπογραφεί νωρίτερα, ωστόσο καθυστέρησαν λόγω των αντιρρήσεων της Τουρκίας