Τις 150.000 ψήφους αναμένεται να φθάσει η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες της Χαριλάου Τρικούπη.

Γι’ αυτό, εξάλλου, η αρμόδια επιτροπή ΕΔΕΚΑΠ αναγκάστηκε να δώσει δύο παρατάσεις στην ψηφοφορία, καθώς έξω από τα εκλογικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα, είχαν σχηματιστεί τεράστιες ουρές, εκπλήσσοντας ευχάριστα ακόμα και τους πιο δύσπιστους.

Τον περισσότερο κόσμο, αναμφίβολα, έφερε στις κάλπες η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, την ίδια ημέρα που τα μέλη θα ψήφιζαν για την εκλογή των νέων τοπικών και νομαρχιακών οργάνων, καθώς και για την ανάδειξη των 4.602 αντιπροσώπων του συνεδρίου του κόμματος, που θα διεξαχθεί στις 20-22 Μαΐου, να γίνει και ένα «δημοψήφισμα» – όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε – για το νέο όνομα της παράταξης.

Οι επιλογές ήταν δύο: ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή… σκέτο ΚΙΝΑΛ. Και όπως ήταν αναμενόμενο και παρότι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχε επίσημο αποτέλεσμα, το ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε, για μία ακόμη φορά, πολύ σκληρό «για να πεθάνει».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, το όνομα «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ», κυριολεκτικά, «σάρωσε» στις επιλογές των ψηφοφόρων – και όχι μόνο των ηλικιωμένων, όπως θα πίστευαν πολλοί.

Έτσι, το ΠΑΣΟΚ και ο πράσινος ήλιος του, επιστρέφουν επίσημα και πανηγυρικά από την Δευτέρα 9 Μαΐου, σημαδοτώντας και τη νέα αρχή που επαγγέλλεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και την «ολική» επαναφορά – όπως προσδοκά η Χαριλάου Τρικούπη – της δυναμικής και, κυρίως, της απήχησης που είχε το κόμμα στην ελληνική κοινωνία σχεδόν επί τέσσερις δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα, καθώς όπως δήλωσε στο in.gr στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, «δεν έχει δοθεί κάποια κατεύθυνση για καταμέτρηση με προτεραιότητα των ψήφων για το νέο όνομα της παράταξης» και, καθώς από τις εκλογές αυτές θα αναδειχθούν 4.602 σύνεδροι αλλά και οι νέες τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, η διαδικασία είναι μακρά.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Σε δηλώσεις για την εσωκομματική ψηφοφορία αναφορικά με το νέο όνομα του ΚΙΝΑΛ, αλλά και την μεγάλη συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία, προχώρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η συγκλονιστική σας συμμετοχή δυνάμωσε την ελπίδα που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο. Ευχαριστώ τα πάνω από 170 χιλιάδες μέλη,  που έδωσαν δυναμικό παρών, παίρνοντας το μέλλον της παράταξης στα χέρια τους. Οι πολίτες αποφάσισαν: Το σύμβολό μας, ο ήλιος, επέστρεψε. Μαζί με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης, που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια.

Επέστρεψαν οι προσδοκίες να γίνει ξανά η Δημοκρατική Παράταξη, μαζί με τις δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και των κινημάτων της οικολογίας , η φωνή της δημιουργικής Ελλάδας. Της Ελλάδας της προόδου, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

Η φωνή των Ελλήνων, που αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον, επιζητώντας την διαφάνεια και την αξιοκρατία. Η φωνή των νεότερων γενεών που αγωνίζονται για περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους.

Οικοδομούμε μέρα με τη μέρα μια καινούργια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό σε κάθε πεδίο των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας. Μπροστά μας έχουμε κρίσιμες κοινωνικές και πολιτικές μάχες. Προχωράμε με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί θα νικήσουμε».

Το διακύβευμα

Παρότι όλα τα… φώτα έπεσαν στις κάλπες για το όνομα, γεγονός είναι ότι αυτές που θα αναδείξουν τους 4.602 αντιπροσώπους του συνεδρίου του κόμματος, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα διαμορφώσει και τους συσχετισμούς στη νέα Κεντρική Επιτροπή και τα κεντρικά όργανα.

Και αυτό, όχι μόνο επειδή μέσα από τους συσχετισμούς αυτούς είθισται να μετρούν τις δυνάμεις τους οι ηγεσίες των κομμάτων και οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι, αλλά κυρίως επειδή οι συμμετέχοντες στο συνέδριο πρόκειται να επικυρώσουν το πολιτικό κείμενο θέσεων, στο οποίο θα προσδιορίζονται οι ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του ΚΙΝΑΛ, καθώς και οι βασικές προγραμματικές του κατευθύνσεις.

Βάση αυτών, μάλιστα, θα εκπονηθεί το εξειδικευμένο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος τους επόμενους μήνες, στη πορεία προς τις εκλογές.

Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη, πέρα από την επαναφορά του ονόματος «ΠΑΣΟΚ» και του «πράσινου ήλιου», ήταν και παραμένει η ολική επαναφορά της άλλοτε κραταιάς παράταξης, σε μία χρονική συγκυρία που όλα δείχνουν ότι τον ευνοεί – και όχι μόνο γιατί το ΚΙΝΑΛ παγιώθηκε σε διψήφια ποσοστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση μοιάζει να φθείρεται όλο και περισσότερο, κυρίως λόγω της ενεργειακής ακρίβειας και της οικονομικής ανασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες και, από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πείθει για το δικό του αφήγημα για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, που πρόσφατα άρχισε και εκείνος να ζητά εκλογές, με αιχμή την «ανικανότητα της κυβέρνησης», όπως υποστηρίζει, να διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδιώκει τον σχηματισμό μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, παρά τις πιέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς, μετά από μια περίοδο στασιμότητας, έχουμε μια δυναμική στις δημοσκοπήσεις και θεωρώ ότι θα πάμε καλά και ακόμα καλύτερα όσο εξελίσσεται η προσπάθεια ανανέωσης και ενδυνάμωσης που καταβάλλουμε», έχει δηλώσει, τονίζοντας κάθε φορά πως τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο κόμματα που έχουν κριθεί και «είναι πολύ νωπή η γεύση της αποτυχίας τους για το λαό».

Ως προς την πιθανότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, εξάλλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμά πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι από την πλευρά των ηττημένων: «Έτσι, εμείς θα επιβάλουμε τις δικές προτεραιότητες και τα πρόσωπα – πρόσωπα με επάρκεια, γνώσεις, αξιοπιστία και χωρίς βάρη», όπως έχει πει, κάνοντας μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά σε παλαιότερα στελέχη, τα οποία βαρύνουν «αμαρτίες» του παρελθόντος και αποτελούν «βαρίδια» για την παράταξη.

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο νεότερος πολιτικός αρχηγός, «ψημένος» ωστόσο από τα νεανικά του χρόνια στους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανάλυση: Το «αντίο» του Μπόρις Τζόνσον και η επόμενη ημέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο
Αναλύσεις |

Ανάλυση: Ο Μπόρις «έπεσε», η Βρετανία παραπαίει – Το τέλος ενός αποτυχημένου πολιτικού

Η είδηση της παραίτησης του Βρετανού πρωθυπουργού ήταν μάλλον αναμενόμενη μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών και το τσουνάμι των παραιτήσεων υπουργών και στελεχών των Τόρις - Αγωνία για το μέλλον

Βρετανία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον
Επικαιρότητα |

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Βρετανία: Προς παραίτηση ο Μπόρις Τζόνσον

Κρίσιμες αναμένονται οι επόμενες ώρες μετά τις πληροφορίες ότι επίκειται η παραίτηση του πρωθυπουργού - Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, τα σενάρια που παίζουν και οι μαζικές αποχωρήσεις - Κέρδη καταγράφει η λίρα στο άκουσμα της είδησης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας – Δεν ψάχνουμε κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο
Επικαιρότητα |

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Δεν ψάχνουμε δημοσκοπικό ξέφωτο»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν την σύγκριση του τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκειά της διακυβέρνησής του και τι πετύχαμε εμείς

Βρετανία: Ακόμη δύο υπουργικές παραιτήσεις στην κυβέρνηση – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Επικαιρότητα |

Παραιτήθηκαν ακόμη δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον - Η επόμενη μέρα

«Δεν παραιτούμαι», επιμένει να λέει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον - Αργά χθες το βράδυ επιχείρησε να βγει στην αντεπίθεση με την εκδίωξη του υπουργού Προεδρίας της κυβέρνησης