
Με αντίποινα απείλησε η Μόσχα την Λιθουανία, μετά την απόφαση της βαλτικής χώρας να σταματήσει την διέλευση προϊόντων προς τον θύλακα του Καλίνινγκραντ επικαλούμενη την εφαρμογή των κυρώσεων της Ε.Ε.
Σημειωτέον πως η Λιθουανία ελέγχει ουσιαστικά την μόνη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τον θύλακα με την ηπειρωτική Ρωσία και από το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε να περιορίζει την διέλευση προϊόντων που καλύπτονται από τη λίστα των κυρώσεων της Ένωσης.
Οι κυρώσεις επηρεάζουν κυρίως πρώτες ύλες όπως προϊόντα τεχνολογίας, πετρέλαιο, τσιμέντο, χάλυβας, άνθρακας, για τα οποία το Καλίνινγκραντ εξαρτάται σε πολύ υψηλό ρυθμό από τη Ρωσία και τα οποία φτάνουν στο θύλακα σιδηροδρομικώς.

Πηγή: Google Earth
Οργισμένη η Μόσχα
Η απόφαση του Βίλνιους έκανε έξαλλη την ρωσική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να κάνει λόγο για πραγματικά πρωτόγνωρη απόφαση και παράνομη.
«Η κατάσταση είναι παραπάνω από σοβαρή. Η απόφαση είναι αλήθεια άνευ προηγουμένου. Παραβιάζει τα πάντα» σχολίασε.
Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε αμέσως σε εξηγήσεις τον Λιθουανό επιτετραμμένο ξεκαθαρίζοντας πως «απαιτεί την άμεση ακύρωση των περιορισμών που τέθηκαν». Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε, η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει «δράσεις που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων (της Ρωσίας)».
Πάντως, το πρακτορείο Interfax υποστήριξε πως το Κρεμλίνο εξετάζει το μπλόκο που εφαρμόστηκε και τις συνέπειες που θα επιφέρει πριν αποφασίσει το αν και κυρίως το πώς θα απαντήσει.
Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ, Άντον Αλιχάνοφ, υποστήριξε πως ο θύλακας θα μπορούσε να διασφαλίσει την προμήθεια του με τα ρωσικά προϊόντα που καλύπτονται από τις δυτικές κυρώσεις εναλλακτικά μέσω της Βαλτικής, αλλά το πολύ υψηλό κόστος θα καθιστούσε την μεταφορά τους ασύμφορη. Ο ίδιος σχολίασε πως η Ρωσία, σε απάντηση, θα μπορούσε να λάβει «πολύ επώδυνα» μέτρα κατά της Λιθουανίας, χωρίς ωστόσο να γίνει πιο σαφής.
Στρατηγικής σημασίας θύλακας
Ο ρωσικός θύλακας, με μήκος 223 τ.χλμ και πληθυσμό 430.000 κατοίκων, είναι «συμπιεσμένος» μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, που είναι αμφότερες κράτη μέλη της Ε.Ε. αλλά και του ΝΑΤΟ. Παλαιότερα γνωστό ως λιμάνι του Κένιγκσμπεργκ από τους Πρώσους και τους Γερμανούς κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό τον Απρίλιο του 1945. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ενσωματώθηκε στην Σοβιετική Ένωση και μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ προς τιμήν του Μπολσεβίκου Μιχαήλ Καλίνιν. Με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η περιφέρεια μετατράπηκε σε αυτόνομο θύλακα της Ρωσίας με υψηλή στρατηγική σημασία καθώς αποτελεί το μοναδικό ρωσικό λιμάνι επί της Βαλτικής και έδρα του στόλου της Βαλτικής.


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.