Κορύφωη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη κατά τον Σεπτέμβριο «βλέπει» η UBS, σε σχετική ανάλυσή της. Ο οίκος προβλέπει ότι ο πληθωρισμός πιθανώς να φτάσει το 9% κατά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο θα αποτελέσει το ανώτατο σημείο.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε την κορύφωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο πριν υποχωρήσει προς το τέλος του έτους», αναφέρει ο οίκος, προβλέποντας ότι ο μέσος όρος για το σύνολο του έτους θα κινηθεί στο 7,7% (από 7,6% προηγουμένως), ενώ η εκτίμηση της UBS για το 2023 παραμένει αμετάβλητη στο 3,2%.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη Παραίτηση: Ο υψηλός πληθωρισμός ενισχύει την τάση

Ο πληθωρισμός εμφανίζεται στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τη Γερμανία.

Οι άλλες χώρες και η Γερμανία

Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο, προκαλώντας έκπληξη, καθότι αυξήθηκε κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, αγγίζοντας το 10% σε ετήσια βάση. Η εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας επισήμανε πως η αύξηση οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές καυσίμων και τροφίμων, αλλά και στις αντίστοιχες σε καφετέριες και εστιατόρια.

Ομοίως, ο πληθωρισμός στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι περισσότερο από το αναμενόμενο, φτάνοντας το 8,5% ετησίως, ενώ στη Γαλλία η αύξηση ήταν της τάξης των 0,7 π.μ. και ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε κατά 6,5%.

Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Πώς η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη νομισματική ένωση

Η Γερμανία εξέπληξε , με πτώση 0,5 π.μ. σε 8,2% ετησίως. Σύμφωνα με την UBS,  η πτώση εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την προσωρινή μείωση των τιμών των γερμανικών δημοσίων μεταφορών (κυριαρχεί η διάθεση του «εισιτηρίου των 9 ευρώ») και tηn προσωρινή μείωση του φόρου στα καύσιμα, η οποίαυλοποιήθηκε τον Ιούνιο. Καθώς και τα δύο μέτρα έχουν προγραμματιστεί επί του παρόντος να χαλαρώσουν στο τέλος του Αυγούστου, ο οίκος «βλέπει» άνοδο τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, επισημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλοι ανοδικοί κίνδυνοι από μια πιθανή «έκτακτη ανάγκη αερίου» στη Γερμανία.

Τι θα γίνει αν κλείσουν οι «κρουνοί» του φυσικού αερίου

Μένοντας στα της μεγαλύτερης δύναμης της Ευρωζώνης, η UBS σχολιάζει τοαυξημένο επίπεδο συναγερμού για την επάρκεια σε φυσικό αέριο στο οποίο εισήλθε η Γερμανία προ ημερών. Σύμφωνα με την έκθεση «αν και το επίπεδο συναγερμού 2 στο οποίο εισήλθε η Γερμανία δεν συνεπάγεται αυτόματα πολιτικές με την καθιέρωση δελτίου για την παροχή φυσικού αερίου, η κίνηση ανοίγει την πόρτα για ανατιμολογήσεις στα υφιστάμενα συμβόλαια φυσικού αερίου των επιχειρήσεων.

Για να εγκριθεί το πλάνο της παροχής αερίου με δελτίο, οι αρμόδιες αρχές της Γερμανίας πρέπει να επιβεβαιώσουν επίσημα πως καταγράφεται έλλειψη αερίου στην εγχώρια αγορά. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Γερμανίας προχωρήσει στην κίνηση των δελτίων, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό» σημειώνει η UBS και εξηγεί:

«Στο χειρότερο σενάριο, ο άμεσος αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών λιανικής στο φυσικό αέριο, θα μπορούσε να προσθέσει από 5% έως 13% στον πληθωρισμό της Γερμανίας και κατά συνέπεια από 1% έως 4% στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Στην πράξη, ωστόσο, δεν θεωρούμε πως αυξήσεις τέτοιου εύρους θα συμβούν για πολιτικούς λόγους, που θα προκαλούσαν επιπλέον κυβερνητικά μέτρα στήριξης (δημόσιες ενισχύσεις στις εταιρείες, μειώσεις φόρων κ.α.)».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή