Το ραντεβού της γαλλικής επιχειρηματικής ελίτ στο επονομαζόμενο «γαλλικό Νταβός» είχε φέτος ξεχωριστό χαρακτήρα. Δεν ήταν μόνο η πρόκληση του πολέμου και των συνεπειών του σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στα ενεργειακά που απασχόλησαν τους Γάλλους επιχειρηματίες και CEOs, αλλά και η αλλαγή του εγχώριου πολιτικού τοπίου και η διαμόρφωση μιας βουλής που πλέον θα είναι αρκετά εχθρική προς τους στόχους και τις προτεραιότητες της επιχειρηματικής αγοράς.

Πραγματικά, η γαλλική επιχειρηματική σκηνή πέρασε μια… ανέφελη σχετικά πενταετία, γνωρίζοντας πως η μεταρρυθμιστική και φιλική προς το επιχειρείν στρατηγική του Ελιζέ υπό τον Εμανουέλ Μακρόν δεν θα τους επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις. Φέτος, όμως η χρονιά έκρυβε δυσάρεστες ανατροπές…

Διαβάστε επίσης: “Καμπανάκι” Μοσκοβισί για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Γαλλίας

Η ενεργειακή πρόκληση 

Ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει την Γαλλία και τις επιχειρήσεις της, όπως έχει γίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Στο φόρουμ που «έτρεξε» μέσα στο Σαββατοκύριακο στη νότια Γαλλία, η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της επιχειρηματικής αγοράς βρέθηκε ψηλά στις συζητήσεις, με τους περισσότερους επιχειρηματίες να παραδέχονται πως πλέον δρομολογούν σχέδια για ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις, που φτάνουν μέχρι τις ελλείψεις και πιθανά μπλακάουτ.

Διαβάστε επίσης: Σε κρατικοποίηση της ενεργειακής EDF προχωρά το Παρίσι 

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τροποποιούμε τα μπόιλερ για να μπορούν να δουλέψουν είτε με αέριο είτε με πετρέλαιο, ενώ είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε και στον άνθρακα, αν χρειαστεί» τόνισε ο επικεφαλής της Michelin, Φλοράν Μενεγκό.

Άλλωστε, μιλώντας προς τους επιχειρηματίες και οικονομικούς συμβούλους, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό ΛεΜέρ δεν «μάσησε» τα λόγια του: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για την διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Σήμερα είναι το πιο πιθανό σενάριο». Αν και το παρήγορο για την γαλλική αγορά είναι πως έως και το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας καλύπτεται από πυρηνικές μονάδες, κάτι που την καθιστά πολύ λιγότερο ευάλωτη στους εκβιασμούς του Κρεμλίνου σε σχέση με έτερες χώρες, όπως η Γερμανία.

Τα νέα πολιτικά δεδομένα

Το δεύτερο πρόβλημα που φάνηκε να απασχολεί τους Γάλλους επιχειρηματίες και CEOs είναι η ανατροπή του πολιτικού τοπίου μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Διότι μπορεί μεν ο Εμανουέλ Μακρόν να διασφάλισε την επανεκλογή του στην προεδρία, όμως θα πρέπει να συγκυβερνήσει με μια εθνοσυνέλευση, όπου το κόμμα του δεν έχει πια αυτοδυναμία και η αριστερή συμμαχία έχει ισχυροποιηθεί με τρόπο που θα της επιτρέπει να ασκεί μια πολύ δυναμική αντιπολίτευση. Το ίδιο, εξάλλου, ισχύει και για την Ακροδεξιά που είναι πιο ισχυρή κοινοβουλευτικά από ποτέ!

Τόσο η Αριστερά όσο και η Ακροδεξιά, για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικό σημείο εκκίνησης, σκοπεύουν να παρέμβουν στην στρατηγική που θα ακολουθεί η χώρα κυρίως δε, σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Γεγονός που οι CEOs αντιλαμβάνονται ως προβληματικό γεγονός για τα συμφέροντα τους.

«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στα πολλά, νέα πρόσωπα της βουλής πως δεν είμαστε το απόλυτο κακό και πως μπορούμε να κάνουμε και καλά πράγματα» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Reuters, ένας από τους CEOs που βρέθηκε στο φόρουμ.

«Δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε το γεγονός πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών δημιούργησαν μια χαώδη κατάσταση με έναν πολύ μαχητικό ηγέτη της Αριστεράς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση να κάνει υποχωρήσεις κυρίως στο ζήτημα των μισθών για να αποφύγει κινητοποιήσεις» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της συμβουλευτικής Capgemini, Πολ Χερμελίν. Άλλωστε, η αγορά και η κοινωνία έχει ακόμη ζωντανές τις μνήμες από το περίφημο λαϊκό κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» που αναστάτωσε τη χώρα το 2018.

Πάντως, η λαϊκή πίεση για την εκτίναξη του κόστους ζωής έχει ήδη αναγκάσει την κυβέρνηση Μακρόν να δρομολογήσει μέτρα στήριξης. Μάλιστα, μόλις προ ημερών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο ύψους 25 δισ. ευρώ για την στήριξη των πολιτών από την ακρίβεια, το οποίο περιλαμβάνει από νέες εκπτώσεις στα καύσιμα, έως επιδόματα ενοικίων και συντάξεων. Επίσης ορίζει την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 3,5%, γεγονός που έχει ανοίξει για τα καλά την συζήτηση για αυξήσεις και στον ιδιωτικό κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή