Με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, ανέκαμψε η οικονομία της Ιαπωνίας, το δεύτερο τρίμηνο, μετά την συρρίκνωση που προκλήθηκε από την COVID, ενισχύοντας έτσι την αβεβαιότητα για το αν η κατανάλωση θα αυξηθεί αρκετά ώστε να ενισχύσει μια πολύ καθυστερημένη… εύθραυστη ανάκαμψη.

Η ανάκαμψη στην Ιαπωνία, όπως και πολλές άλλες οικονομίες, επλήγη από τον πόλεμο της Ουκρανίας και την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, ακόμη και όταν η αύξηση της κατανάλωσης στήριξε την ανάπτυξη τον Απρίλιο-Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης – Ιαπωνία: Ιστορικές απώλειες 21,6 δισ. δολ. για το επενδυτικό ταμείο της

«Η κατανάλωση και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα συνεχίσουν να οδηγούν την ανάπτυξη τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο. Αλλά η δυναμική μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός μειώνει τις δαπάνες των νοικοκυριών» σχολίασε στο Reuters, o Ατσούσι Τακέντα, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Itochu.

«Ενώ η εγχώρια ζήτηση μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται, η πτώση των εξαγωγών θα μπορούσε να βάλει φρένο στην ανάκαμψη της Ιαπωνίας», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης – Ιαπωνία: Αυξήσεις ρεκόρ στους μισθούς

Θολές προοπτικές

Πράγματι, οι προοπτικές της Ιαπωνίας έχουν θολώσει από την αναζωπύρωση των λοιμώξεων από την COVID, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τους περιορισμούς προσφοράς και την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών που ενισχύουν το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών.

Διαβάστε επίσης – Ενέργεια: Οδηγός για την Ευρώπη η «δίαιτα» της Ιαπωνίας

Ειδικότερα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε ετησίως κατά 2,2% τον Απρίλιο-Ιούνιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, σημειώνοντας το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης. Οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη 2,5%.

Η ανάπτυξη προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση κατά 1,1% στην ιδιωτική κατανάλωση, καθώς τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία είδαν τη ζήτηση να ανακάμπτει χάρη στην άρση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, ένας άλλος βασικός μοχλός της ανάπτυξης Απριλίου-Ιουνίου, αυξήθηκαν 1,4% από το προηγούμενο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τη διάμεση πρόβλεψη της αγοράς για επέκταση 0,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως