Ο ακριβής αριθμός των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξαρτηθεί από τα επερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση του βασικού προεξοφλητικού επιτοκίου του ευρώ της τάξεως των 75 μονάδων βάσης.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Ολοταχώς προς νέες αυξήσεις επιτοκίων

Στόχος η καταπολέμηση του πληθωρισμού

Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση, η προηγούμενη ήταν της τάξης των 50 μονάδων βάσης, με την οποία συνεχίζει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ μάλιστα προανήγγειλε περαιτέρω αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις της, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και κινδύνευε να παγιωθεί.

«Η νομισματική πολιτική προσπαθεί πάντα να δρα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος θα έχει αντίκτυπο στις καταναλωτικές δαπάνες και στις επενδύσεις των επιχειρήσεων… και η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα», τόνισε ο de Guindos σε οικονομική εκδήλωση στη Μαδρίτη.

«Ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για τους Ευρωπαίους », πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή