Προ των πυλών είναι η  θέσπιση κινήτρων για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης, καθώς η συγκεκριμένη εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη θα συμπεριληφθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να τεθεί – το συντομότερο δυνατό – σε εφαρμογή.  Κι αυτό έτσι ώστε να επιταχυνθεί η προσπάθεια περιορισμού της μαύρης εργασίας, καθώς διαπιστώνεται ότι πολλοί εργαζόμενοι, που δηλώνονται ως μερικής απασχόλησης, εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες.

Το δεύτερο μέτρο που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο – και εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ – αφορά η αύξηση της επιδοτούμενης άδειας μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης – ΔΕΘ: «Ανακοινώνω 21 δράσεις σε 3 φάσεις»

Τι προβλέπει η διάταξη για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης

Η διάταξη με τα κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προβλέπει για τις επιχειρήσεις, μείωση της τάξης του 40% στις ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον μετατρέψουν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, υφιστάμενες συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Στόχος είναι να στηριχθεί η πλήρης απασχόληση αλλά και η «νομιμοποίηση» εργαζόμενων οι οποίοι ενώ δηλώνονται ως 4ωροι, στην πράξη απασχολούνται 8ωρο, χωρίς την επιπλέον ασφάλιση και πιθανώς, μισθό.

Συγκεκριμένα, από 10.9.2022 και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, εφόσον μετατρέψουν κάποια σύμβαση σε πλήρους απασχόλησης, τότε απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο. Το μέτρο αφορά συμβάσεις εργαζομένων που έχουν συναφθεί πριν τις 10 Σεπτεμβρίου.

Η αύξηση της επιδοτούμενης άδειας μητρότητας

Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα προβλέπει την αύξηση της επιδοτούμενης άδειας μητρότητας κατά 3 μήνες στις μητέρες που εργάζονται ως μισθωτές, στον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται η εξίσωση του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, στο θέμα του χρόνου άδειας μητρότητας, ώστε όλες οι μητέρες να δικαιούνται άδεια 9 μηνών.

Παράλληλα το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις, όπως τη 10ετή παραγραφή των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον δεν έχουν βεβαιωθεί και αναζητηθεί αρμοδίως, την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24, στην περίπτωση της πάγιας ρύθμισης, την κατάργηση της εισφοράς 1% που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, χωρίς αυτή να είναι ανταποδοτική, καθώς και τη δυνατότητα εξαγοράς έως και 5 πλασματικών ετών – «μάχιμης πενταετίας» – στο σύνολο των ενόπλων δυνάμεων και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας. Παύση – υπό όρους – της ποινικής δίωξης οφειλετών ρυθμισμένων οφειλών για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση.

Καθιέρωση πλαφόν στο ύψος και της επικουρικής σύνταξης το οποίο θα είναι ίσο με τα 6/20 του πλαφόν της κύριας σύνταξης. Δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα το πλαφόν θα φθάνει τα 1.382,40 ευρώ. Και ενιαιοποίηση των κανόνων παροχής συντάξεων αναπηρίας. Δηλαδή μείωση – για όλους – στο 50% (από 67%) του ποσοστού αναπηρίας που αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη παροχών αναπηρίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax