Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας σε τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας δείχνουν πως η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, μετά τη διεξαγωγή αυτόκλητων δημοψηφισμάτων που το Κίεβο και η Δύση έχουν καταγγείλει ως στημένα.

Παράνομη χαρακτηρίζει η Δύση τη ψηφοφορία

Με βιαστικές διευθετήσεις διοργανώθηκε ψηφοφορία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στις τέσσερις περιοχές –Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα– που αποτελούν περίπου το 15% του ουκρανικού εδάφους.

Διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι μετέφεραν τις κάλπες από σπίτι σε σπίτι, διαδικασία  που η Ουκρανία και η Δύση είπαν πως αποτελεί μια παράνομη και  καταναγκαστική άσκηση για τη δημιουργία νομικού προσχήματος από τη Ρωσία, η οποία θα μπορεί να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση 4 επαρχιών από τη Ρωσία 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει οποιαδήποτε προσπάθεια ανακατάληψης τους από την Ουκρανία ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε  πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας.

Από την πλευρά της η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει κατ΄επανάληψη πως η προσάρτηση επιπλέον εδαφών από τη Ρωσία θα κατέστρεφε οποιαδήποτε πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, επτά μήνες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στη χώρα.

Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων

Το RIA ανέφερε πως οι αρχικές καταμετρήσεις δείχνουν ποσοστό υπέρ της ένταξης που κυμαίνεται από το 96,97% στην περιοχή της Χερσώνας, βάσει του 14% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί, μέχρι το 98,19% στη Ζαπορίζια, βάσει του 18% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί.

Το αντίστοιχο ποσοστό  στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι λίγο κάτω από το 98%, με καταμετρημένο το 14% και το 13% των ψήφων αντίστοιχα.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως επαφίεται στους λαούς των τεσσάρων περιοχών να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να τεθούν υπό τη διακυβέρνηση της Μόσχας. Στο διάστημα που προηγήθηκε των ψηφοφοριών, προσπάθησε να «ρωσοποιήσει» τα κατεχόμενα εδάφη, με τη έκδοση ρωσικών διαβατηρίων και τηςσυγγραφή εκ νέου των σχολικών εγχειριδίων.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, δήλωσε πως αν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι ευνοϊκά, η ενσωμάτωση τους στη Ρωσία θα μπορούσε να συζητηθεί στις 4 Οκτωβρίου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα