Ελεγχόμενη ήταν η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα βοήθησε τους πλέον επιλεκτικούς αγοραστές να κρατήσουν την αγορά στη ζώνη των 820 μονάδων χωρίς να αναλώσουν σημαντικά κεφάλαια.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,48% στις 819,14 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 45 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Κάνει ταμείο

Η αγορά ακολούθησε και σήμερα το αρνητικό κλίμα των αγορών, έχοντας όμως αυτή τη φορά ένα πιο «θετικό» λόγο, που δεν ήταν άλλος από την κατοχύρωση μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών. Άλλωστε, με τα κέρδη του προηγούμενου τριημέρου να φτάνουν το 4,4% και το διεθνές περιβάλλον να παραμένει εύθραυστο, είναι εύλογο να υπάρχουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από αρκετά χαρτοφυλάκια.

Πόσο θα κρατήσει η διόρθωση

Το ερώτημα πλέον της αγοράς είναι εάν αυτή η διόρθωση έχει διάρκεια ή το ΧΑ επανέλθει στην τροχιά ανάκαμψης που ανέπτυξε δειλά την περασμένη Παρασκευή και κορύφωσε στη χθεσινή συνεδρίαση. Οι σημερινές πάντως πιέσεις σε συγκεκριμένους τίτλους έδειξαν ότι οι διαθέσεις των πωλητών δεν είναι να “κατεβάσουν” και πάλι χαμηλά τις αποτιμήσεις, αφήνοντας ένα παράθυρο στη συνέχιση της ανόδου, τουλάχιστον προς την πρώτη επόμενη αντίσταση των 840 μονάδων.

Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία των διεθνών αγορών, οι οποίες επίσης βρίσκονται σήμερα σε διορθωτική διάθεση, αν και σε αυτή την περίπτωση οι πιέσεις δεν είναι εκτεταμένες. Ο κίνδυνος του risk off μεγαλώνει όσο οι αγορές ανακάμπτουν από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου, με τον ανοδικό ρυθμό φυσικά να επιβραδύνει καθώς οι αβεβαιότητες δεν έχουν εξαλειφθεί.

Όπως εξηγεί η Trader24, το γενικότερο μοτίβο θέλει τον γενικό δείκτη να αντιδρά από ενδιαφέρον τεχνικό σημείο, διασπώντας απνευστί και το επίπεδο των 815 μονάδων που συνιστούσε την κοντινή αντίσταση στον δρόμο για τις 840 μονάδες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σώζεται προσώρας η ανοδικότητα των τελευταίων 2μιση ετών, με πολλές αισιόδοξες προεκτάσεις στο τεχνικό κομμάτι, εφόσον αμβλυνθούν, εστω και εν μέρει, τα μακροοικονομικά που πιέζονται από τον αυξημένο πληθωρισμό και τη συν αυτώ ανάγκη αύξησης των επιτοκίων από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες. Για τη συνέχεια, οι 812 είναι ένα καλό βραχυπρόθεσμο πάτημα σε περίπτωση διόρθωσης.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι πιέσεις ήταν ισχυρές σε Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Σαράντη, Aegean και ΟΠΑΠ, ενώ πτωτικά έκλεισαν και οι Λάμδα, Alpha Bank, Quest, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Eurobank και Jumbo. Από την άλλη, ξεχώρισε η Βιοχάλκο με το +2,86% που κατέγραψε, ενώ σημαντικές ήταν και οι στηρίξεις από ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και ΕΛΧΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες