Με απώλειες έκλεισε και σήμερα η Wall Street, ροκανίζοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τα κέρδη του πρώτου διημέρου του Οκτωβρίου, αλλά και τις ελπίδες που καλλιεργήθηκαν ότι η τρέχουσα bear market είδε τα χαμηλά της.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,15% στις 29.926 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,03% στις 3.744 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,68% στις 11.073 μονάδες.

Το 10ετές επιτόκιο αναφοράς των ΗΠΑ εξακολουθεί να προσθέτει «μονάδες», φτάνοντας σήμερα στο 3,809%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, το οποίο είναι πιο ευαίσθητο στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής, αυξήθηκε στο 4,216%.

Διαβάστε ακόμα: Κέρδη 18% για τις μετοχές στο τέλος του 2023 «βλέπει» η Citigroup

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές κάνναβης σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα απονείμει χάρη σε όλα τα ομοσπονδιακά αδικήματα της απλής κατοχής μαριχουάνας. Οι μετοχές της Tilray Brands κέρδισαν 21%, ενώ η Canopy Growth σημείωσε άλμα άνω του 11%. Η κίνηση του Μπάιντεν από μόνη της δεν αλλάζει τις επιχειρηματικές προοπτικές για την εταιρική μαριχουάνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κινείται πιο κοντά σε κάποια μορφή νομιμοποίησης, σχολίασαν οι αναλυτές.

Η Wall Street ξεκίνησε την εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, με τον S&P 500 να πραγματοποιεί το μεγαλύτερο διήμερο ράλι από το 2020. Η αγορά πάλεψε να διατηρήσει το ανοδικό σερί την Τετάρτη, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Η αρχή αυτής της εβδομάδας έφερε κάτι σαν ράλι ανακούφισης στις μετοχές. Παρόλα αυτά, οι παγκόσμιοι δείκτες καθώς και οι δείκτες της Wall Street, εξακολουθούν να σημειώνουν σημαντικές απώλειες από την αρχή του έτους.

«Λίγοι είναι πεπεισμένοι ότι η πρόσφατη κίνηση είναι κάτι περισσότερο από ένα ράλι της bear market, αντιμετωπίζοντας με σκεπτικισμό τη διάρκεια του», δήλωσε ο Mark Hackett, επικεφαλής της επενδυτικής έρευνας στην Nationwide. «Η εμπιστοσύνη παραμένει αδύναμη, από τους διευθύνοντες συμβούλους, τις μικρές επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους επενδυτές».

Διαβάστε ακόμα: 32 δισ. δολάρια «έκαναν φτερά» από τα hedge funds

Η μικρή υποστήριξη

Πάντως, μικρή υποστήριξη σήμερα παρήχαν τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα. Οι αιτήσεις ανήλθαν σε 219.000 για την εβδομάδα που έληξε την 1η Οκτωβρίου, αυξημένες κατά 29.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και υψηλότερα από την εκτίμηση των 203.000. Αυτά τα στοιχεία ίσως δείχνουν ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ρίχνει ρυθμούς, αφήνοντας κάποιο χώρο η Fed να μην είναι τόσο επιθετική στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Chris Senyek της Wolfe Research, «για άλλη μια φορά, οι επενδυτές προσπάθησαν να δουν τα κακά νέα ως καλά», προσθέτοντας ότι ακόμη και αν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου από την αγορά εργασίας είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη, η αύξηση των μισθών πιθανότατα θα αντέξει και θα καταστήσει απίθανη μια στροφή από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Έντονη εστίαση στον πληθωρισμό

Άλλωστε, η Διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Lisa Cook σε ομιλία της υποστήριξε την έντονη εστίαση στον πληθωρισμό, ο οποίος, όπως είπε, θα καταστήσει αναγκαίες περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων. “Με τον πληθωρισμό να τρέχει πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%, η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων και στη συνέχεια διατήρηση της περιοριστικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σταθερά στην πορεία προς 2%”, δήλωσε η αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας σε ομιλία στο Ινστιτούτο Peterson.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street