Νέο άλμα, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, σημείωσε η Wall Street, με τον S&P 500 να κάνει το καλύτερο διήμερο ράλι ανόδου την τελευταία 2ετία, ενώ η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων συνεχίστηκε και σήμερα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 2,80% στις 30.316 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,06% στις 3.790 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 3,34% στις 11.176 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Rivian σημείωσαν άλμα σχεδόν 13%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρήγαγε περισσότερα από 7.000 οχήματα κατά το τρίτο τρίμηνο. Αυτή είναι η υψηλότερη τριμηνιαία παραγωγή της εταιρείας μέχρι σήμερα, με τη διοίκηση να δηλώνει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους της για την παραγωγή του 2022.

Επίσης άλμα 22% σημείωσε η Twitter καθώς έγινε γνωστό ότι ο Ίλον Μασκ υπέβαλε νέα αίτηση για εξαγορά της εισηγμένης στην αρχική τιμή των 54,20 δολαρίων. Μάλιστα οι εν λόγω αναφορές προκάλεσαν και την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής για λίγη ώρα.

Θετικά σήμερα λειτούργησαν και τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκε κατακόρυφα τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, γεγονός που πιθανώς οδηγήσει σε έναν πιο ήπιο ρυθμό νομισματικής σύσφιξης από τη Fed. Ειδικότερα, υπήρχαν 10,1 εκατομμύρια ανακοινωμένες θέσεις εργασίας την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, από 11,2 εκατομμύρια τον Ιούλιο.

Έτσι, η Wall Street συνέχισε την καλή πορεία που άρχισε στη χθεσινή συνεδρίαση, όταν και ο Dow Jones έκλεισε την καλύτερη ημέρα του από τις 24 Ιουνίου και ο S&P 500 την καλύτερη ημέρα του από τις 27 Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου διεύρυνε την πτώση της φτάνοντας σήμερα στο 3,583%, από πάνω από 4% που ήταν κάποια στιγμή την περασμένη εβδομάδα.

«Οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς βραχυπρόθεσμα»

«Αφού υποχώρησε περισσότερο από 9% τον Σεπτέμβριο και επέκτεινε την πτώση του από την αρχή του έτους σε σχεδόν 25%, πιστεύουμε ότι ο S&P 500 ήταν σε βαθιά υπερπουλημένα επίπεδα», εξήγησε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS. «Επιπλέον, ορισμένες από τις πιέσεις πώλησης της περασμένης εβδομάδας μπορεί να οφείλονται στην επανεξισορρόπηση (rebalancing) στο τέλος του τριμήνου, η οποία πλέον δεν υφίσταται».

«Με το κλίμα απέναντι στις μετοχές να είναι ήδη πολύ αδύναμο, οι περιοδικές ανακάμψεις είναι αναμενόμενες», πρόσθεσε. «Αλλά οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς βραχυπρόθεσμα, καθοδηγούμενες κυρίως από τις προσδοκίες γύρω από τον πληθωρισμό και τα επιτόκια πολιτικής».

Πάντως, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Roger Ferguson, δήλωσε ότι η αγορά φαίνεται να υπεραντιδρά πολύ για το αν η Fed θα μπορούσε να αλλάξει τη σκληρή της στάση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. «Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει στις αγορές είναι ότι δημιουργούν προσδοκίες για κάποιου είδους στροφή, κάτι που προσωπικά πιστεύω ότι είναι πρόωρο. Η δουλειά των αγορών είναι να προβλέπουν, και νομίζω ότι προβλέπουν κάτι που θα ήθελαν», δήλωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street