Το ερώτημα πώς, πότε και αν θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου θα κυριαρχήσει σύμφωνα με το Reuters σε μια ακόμα συνάντηση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη, καθώς επιδιώκουν ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου, κάτι που δεν έχουν καταφέρει εδώ και εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης – Economist: Ενώ η Ευρώπη βυθίζεται στην ύφεση, η Ρωσία βγαίνει από αυτήν

Η ΕΕ των 27 χωρών σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για να συγκρατήσει τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και να προστατεύσει τους καταναλωτές από την υπέρογκη αύξηση των λογαριασμών ενόψει ενός χειμώνα με περιορισμένο ρωσικό φυσικό αέριο και υψηλό κόστος διαβίωσης εν μέσω επαπειλούμενης ύφεσης.

Διαβάστε επίσης: Ντράγκι: Στις 20 Οκτωβρίου οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια

«Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο. Οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί ίσως χρειαστούν κάποιο χρόνο», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός για το Κλίμα Eamon Ryan προσερχόμενος στη συνάντηση.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια Kadri Simson δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα προτείνουν νέα μέτρα για την ενέργεια την επόμενη εβδομάδα και τα όποια νέα πανευρωπαϊκά μέτρα θα πρέπει να έχουν την «ευρεία συναίνεση» των χωρών.

Όμως οι χώρες δεν μπορούν ακόμα να αποφασίσουν τι θέλουν.

Ζητούν ανώτατο όριο στην τιμή

Με τις τιμές του φυσικού αερίου σχεδόν 90% ακριβότερες σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δηλώνουν ότι θέλουν ανώτατο όριο στην τιμή του αερίου, αλλά διαφωνούν σχετικά με τον σχεδιασμό του.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της μεγαλύτερης αγοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης, διαφωνούν, την ασφάλεια τροφοδοσίας, καθώς οι χώρες θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές του ρώσικου αερίου προμήθειες από τις διεθνείς αγορές. Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα δεν έκαναν πολλά για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

Οι συζητήσεις “κινήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις”, είπε διπλωμάτης της ΕΕ – αναφερόμενος στις πολυάριθμες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός γενικευμένου πλαφόν στο αέριο, είτε διέρχεται μέσω αγωγών, είτε αυτό χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η Γερμανία και η Ολλανδία κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις ενόψει της συνάντησης της Τετάρτη, προτείνοντας 10 μέρα, όπως νέα τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο αέριο, αυστηρότερους στόχους για εξοικονόμηση αερίου και διαπραγμάτευση για χαμηλότερες τιμές με άλλους προμηθευτές, όπως η Νορβηγία. Ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας Terje Aasland, που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Τετάρτης μαζί με άλλες χώρες εκτός ΕΕ, ανέφερε ότι η χώρα του “δεν συστήνειπλαφόν στην τιμή του αερίου.

Ιβηρικό μοντέλο

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι χώρες κλίνουν προς το «ιβηρικό μοντέλο» περιορισμού της τιμής του αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή. Η Ισπανία και η Πορτογαλία εφάρμοσαν αυτό το σχέδιο τον

Ιούνιο, το οποίο βοήθησε στη συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες αυτές. Η ιδέα έχει κερδίσει υποστήριξη μεταξύ άλλων χωρών, αν και ορισμένοι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση αερίου στην ΕΕ, καθώς η χρήση αερίου στην Ισπανία αυξήθηκε μετά την εφαρμογή του μέτρου.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη ανακοινώσει την εφαρμογή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των ενεργειακών εταιριών, κανόνες για την υποχρεωτική αποθήκευση αερίου και στόχους για μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών λόγω της μείωσης της ροής αερίου από τη Ρωσία.

Ωστόσο, η πίεση για περισσότερα μέτρα σε όλη την ΕΕ έχει αυξηθεί, μετά την απόφαση της Γερμανίας για πακέτο βοήθειας έως και 200 δισ. ευρώ για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις της από το υψηλό ενεργειακό κόστος – προκαλώντας αντιδράσεις από ορισμένες χώρες σχετικά με την άνιση κατανομή της εθνικής στήριξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή