Άνοδο καταγράφει σήμερα η στερλίνα, καθώς η ανάληψη της πρωθυπουργίας της Βρετανίας από τον Ρίσι Σούνακ οδήγησε σε βελτίωση του κλίματος. Στην αντίπερα όχθη της Μάγχης, το ευρώ σταθεροποιήθηκε ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη.

Το αμερικανικό δολάριο σημείωσε άνοδο, χωρίς να απομακρυνθεί πολύ από το ασθενέστερο επίπεδο που κατέγραψε τον Οκτώβριο, εν μέσω ενδείξεων ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της FED οδηγούν σε επιβράδυνση τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο παράγοντας Σούνακ

Ο Ρίσι Σούνακ έγινε την Τρίτη ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε δύο μήνες, επιφορτισμένος με την αντιμετώπιση μιας εντεινόμενης οικονομικής κρίσης και εν μέσω αντιμαχιών στο εσωτερικό του Συντηρητικού κόμματος.

Διαβάστε επίσης: Ρίσι Σούνακ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Τα βρετανικά κρατικά ομόλογα ανέκαμψαν περαιτέρω και το 20ετές επέστρεψε σε επίπεδο που είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά στις 23 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που το δημοσιονομικό σχέδιο της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας προκάλεσε κατάρρευση της στερλίνας.

Στις 14:12 ώρα Ελλάδος η στερλίνα πλησίασε το υψηλό σημείο του μήνα, σημειώνοντας άνοδο 0,4% στα 1,1330 δολάρια. Πάντως οι στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν ότι το βρετανικό νόμισμα, που έχει χάσει περισσότερο από 16% έναντι του δολαρίου φέτος, θα παραμείνει υπό πίεση.

Ευρώ και δολάριο

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,16% στα 0,9858 δολάρια, αλλά δεν απείχε πολύ από το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς όπως όλα δείχνουν η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη, στην προσπάθειά της να συγκρατήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Σύμμαχος για την οικονομία της Ευρωζώνης αναδεικνύεται ο… καλός καιρός, που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση και ηλεκτροπαραγωγή.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξι σημαντικών ομολόγων του, σημείωσε άνοδο 0,16% στο 112,04.

Το δολάριο είχε υποχωρήσει τη Δευτέρα μετά τα στοιχεία του S&P για τον δείκτη PMI flash που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο.

Γεν και γουάν

Το γεν διατηρήθηκε σταθερό γύρω στα 149 ανά δολάριο μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) την Παρασκευή και τη Δευτέρα.

Η υποχώρηση αυτή την εβδομάδα των μακροπρόθεσμων αποδόσεων των κρατικών ομολόγων βοήθησε στη στήριξη του ιαπωνικού νομίσματος, που εξακολουθεί ωστόσο να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει αν διέταξε παρέμβαση για στήριξη του γεν τις τελευταίες ημέρες, αν και επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σε σχετική δράση τον Σεπτέμβριο, η οποία ήταν η πρώτη προσπάθεια αγοράς γεν από τις ιαπωνικές αρχές από το 1998.

Το νόμισμα της Κίνας, εν τω μεταξύ, κατέγραψε νέες απώλειες λόγω των φόβων ότι η ισχυροποίηση του Σι Τζινπίνγκ στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος θα έχει ως αποτέλεσμα η ανάπτυξη να θυσιαστεί για πολιτικές με γνώμονα την ιδεολογία.

Ως εκ τούτου, την Τρίτη το γουάν διολίσθησε σε χαμηλό 15ετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές