Να ανακόβεται δείχνει σήμερα η δυναμική άνοδος της στερλίνας, που ενισχύθηκε κατά 2% τη Δευτέρα μετά τη στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τρας αλλά και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, που είχε ως αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί το «ασφαλές καταφύγιο» του αμερικανικού δολαρίου.

Μετά το χθεσινό ράλι, στις 11:15 ώρα Ελλάδας η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, στα 1,1340 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Πώς πρέπει να «απαντήσουν» οι χώρες στο ισχυρό δολάριο

Ο παράγοντας BoE

Σύμφωνα με τους Financial Times, θεωρείται πιθανό η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να καθυστερήσει περαιτέρω την έναρξη πωλήσεων κρατικών ομολόγων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων λιρών για να συμβάλει στη σταθεροποίηση των αγορών κρατικών ομολόγων, μετά τον αποτυχημένο «μίνι προϋπολογισμό» της Τρας.

«Το σχέδιο της BoE να καθυστερήσει την ποσοτική σύσφιξη είναι ένα ακόμη βήμα σε μια συντονισμένη προσπάθεια των βρετανικών αρχών να σταθεροποιήσουν τις αγορές», ανέφερε στρατηγικός αναλυτής της Saxo Markets στη Σιγκαπούρη, προσθέτοντας ότι «θα προσφέρει κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση για τις αγορές που έχουν υποστεί μια σειρά από σοκ από τότε που η κυβέρνηση Τρας ήρθε στην εξουσία».

Ευρώ και γεν

Η βελτίωση του κλίματος ενίσχυσε το ευρώ στα 0,9872 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Οκτωβρίου, ενώ η πτώση των τιμών της ενέργειας στήριξε επίσης το ενιαίο νόμισμα. Ο βασικός ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, λόγω του θερμότερου καιρού αλλά και της επιτυχίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να πετύχουν υψηλά ποσοστά πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η αποδυνάμωση του δολαρίου έδωσε μικρή «ανάσα» στο ταλαιπωρημένο ιαπωνικό γεν, το οποίο διαπραγματευόταν κοντά σε χαμηλό 32 ετών σε σχέση με το δολάριο στα 149 γεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές