Ο Νοέμβριος δεν ήταν ακριβώς αυτό που αναζητούσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ειδικά σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας.

Όπως επισημαίνει το CNBC, τα ποσοστά προσλήψεων που ήταν υψηλότερα του αναμενομένου και τα επιδόματα/μισθοί που ήταν διπλάσια από ό,τι είχε προβλέψει η Wall Street, απλώς προσθέτουν προβλήματα στους λεπτούς υπολογισμούς της Fed.

Διαβάστε επίσης: Mικρό παράθυρο από Πάουελ για φρένο στην αύξηση των επιτοκίων

Υπό κανονικές συνθήκες, μια ισχυρή αγορά εργασίας και οι αυξανόμενοι μισθοί των εργαζομένων θα θεωρούνταν πολύ εξειδικευμένα προβλήματα. Αλλά καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να περιορίσει τον επίμονο και ενοχλητικό πληθωρισμό, αυτό θεωρείται καλό.

«Η Fed δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να πάρει το πόδι από το γκάζι σε αυτό το σημείο, από φόβο ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει σε υψηλότερα επίπεδα», έγραψε η επικεφαλής χρηματοοικονομική οικονομολόγος της Jefferies, Aneta Markowska. «Η αύξηση των μισθών παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον πληθωρισμό και δείχνει πόση ακόμη δουλειά χρειάζεται να κάνει η Fed».

Οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 263.000 τον Νοέμβριο, πολύ πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 200.000. Οι μισθοί αυξήθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση, σε διπλάσιο ποσοστό από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ οι μέσες ωριαίες αποδοχές στο 12μηνο αυξήθηκαν κατά 5,1%, πάνω από την πρόβλεψη που ήταν στο 4,6%.

Όλα αυτά μαζί δείχνουν τη συνέχεια της ίδιας συνταγής για τη Fed — συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, ακόμα κι αν είναι λίγο μικρότερες από 75 μονάδες βάσης.

Διαβάστε επίσης: HΠΑ: Μηνιαία επιβάρυνση 433 δολάρια για τα αμερικανικά νοικοκυριά ελέω πληθωρισμού

Μικρή επίδραση

Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τον Ιούνιο και έπειτα είχανμικρό αντίκτυπο στις συνθήκες αγοράς εργασίας. «Πραγματικά δεν βλέπουμε ακόμη τον αντίκτυπο της πολιτικής της Fed στην αγορά εργασίας και αυτό είναι ανησυχητικό εάν η Fed βλέπει την αύξηση των θέσεων εργασίας ως βασικό δείκτη για τις προσπάθειές της», δήλωσε η Elizabeth Crofoot, ανώτερη οικονομολόγος στον οίκο αναλύσεων Lightcast.

Μεγάλο μέρος της ανάλυσης του CNBC προέκυψε από τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ την Τετάρτη. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας περιέγραψε μια σειρά κριτηρίων, σχετικά με το πότε θα μειωθεί ο πληθωρισμός.

Μεταξύ αυτών ήταν ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αύξηση της στέγασης και το κόστος εργασίας, ιδιαίτερα οι μισθοί. Ο ίδιος, προχώρησε επίσης στη θέσπιση επιφυλάξεων σε ορισμένα ζητήματα, όπως η εστίασή του στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος πιστεύει ότι θα υποχωρήσει από μόνος του το επόμενο έτος.

«Η αγορά εργασίας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον πληθωρισμό στις βασικές υπηρεσίες εκτός της στέγασης, δείχνει μόνο ενδεικτικά σημάδια εξισορρόπησης και η αύξηση των μισθών παραμένει πολύ πάνω από τα επίπεδα που θα ήταν σε συνέπεια με τον πληθωρισμό στο 2%», είπε ο Πάουελ και πρόσθεσε πως «παρά τις κάποιες ελπιδοφόρες εξελίξεις, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών».

Σε μια ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings, είπε ότι περίμενε ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων της – το μέρος που οι αγορές φαινόταν να ακούνε ως αφορμή για ένα ράλι μετά τον Πάουελ. Πρόσθεσε ότι η Fed πιθανότατα θα έπρεπε να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως και να τα αφήσει εκεί για παρατεταμένη περίοδο, το οποίο ήταν το μέρος που η αγορά φαινόταν να αγνοεί.Το μονοπάτι προς τους «Χρυσούς»

Το ιδανικό μονοπάτι

Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν χαθεί όλα.

Ο Πάουελ είπε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ήπια προσγείωση για την οικονομία καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, που «τρέχουν» με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 40 χρόνων.

«Η ήπια προσγείωση είναι, στην πραγματικότητα η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%  παράλληλα με μια ισχυρή αγορά εργασίας. Και είναι αρκετά δύσκολο να το πετύχεις αυτή τη στιγμή», εξηγεί και προσθέτει ότι μια σφιχτή αγορά εργασίας, που ωθεί προς τα πάνω τους μισθού και η  αποφυγή μιας ύφεσης που συχνά ακολουθεί την επιθετική αυστηροποίηση της νομισματικήςπολιτικής είναι η πρόκληση για την κεντρική τράπεζα. «Οπότε θα είναι δύσκολο, δεν θα είναι εύκολο. Κανείς εδώ δεν πιστεύει ότι θα είναι εύκολο. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν μονοπάτια … για να φτάσουμε εκεί.»

Σύμφωνα με το CNBC, για το καλό σενάριο, πιθανότατα θα απαιτηθεί μια τέλεια καταιγίδα: μείωση της ζήτησης εργασίας χωρίς μαζικές απολύσεις, συνεχιζόμενη χαλάρωση των σημείων συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού, παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και αντιστροφή της ανοδικής τάσης του κόστους στέγασης, ιδίως των ενοικίων.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας εξισορροπείται. Η έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, η οποία χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας, έδειξε μείωση κατά 138.000 σε όσους δήλωσαν ότι εργάζονται. «Η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν ο ισχυρός αριθμός αύξησης των μισθών», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή