Την άκρη του νήματος για το Qatargate, τους εμπλεκόμενους και τη διαδρομή του μαύρου χρήματος, αναζητούν οι βελγικές αρχές, οι οποίες συνεχίζουν υπό άκρα μυστικότητα τις έρευνες για την υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί έφοδοι σε 20 συνολικά κατοικίες και γραφεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τη βελγική Le Soir κατά τις έρευνες στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της, στη βαλίτσα του πατέρα της, αλλά και στο σπίτι του Ιταλού, πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι εντοπίστηκαν πάνω από 1.500.000 ευρώ.
«Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε η ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών του Βελγίου.
Αύριο η απόφαση – «Αθώα» δηλώνει η Καϊλή
Η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες αναμένεται να παρουσιαστούν αύριο ενώπιον του προδικαστικού τμήματος και -όπως τονίζεται- ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστούν ή όχι έως ότου ξεκινήσει η δίκη τους.
Μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, η κ. Καϊλή αρνήθηκε «ρητά και κατηγορηματικά» τα περί χρηματισμού της από το Κατάρ. «Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση – ρητά και κατηγορηματικά – με χρηματισμούς από το Κατάρ». Ερωτηθείς για το εάν εντοπίστηκε -όπως μεταδίδεται- μεγάλο ποσό μετρητών στο σπίτι της, ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν έχει εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. «Ούτε επιβεβαιώνω ούτε διαψεύδω, υπάρχει το απόρρητο. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά, γιατί μου το είπε και η αδελφή της, Μανταλένα Καϊλή», πρόσθεσε. Παράλληλα, ο δικηγόρος της οικογένειας επεσήμανε ότι ο Αλέξανδρος Καϊλής, πατέρας της ελληνίδας ευρωβουλευτή, είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην Ελλάδα, αφού δεν του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές.
Διαβάστε επίσης: Καϊλή: Τα χρήματα δεν είναι δικά μου – Τα έφερε σπίτι ο σύντροφός μου
Ανακοίνωση του Μιχάλη Δημητρακόπουλου
Αργά το βράδυ με ανακοίνωσή του ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ανέφερε: «Σχετικά με την ψευδή φημολογία περί πρωτοβουλιών της Εύας Καϊλή για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με την χώρα του Κατάρ, με απότερο σκοπό τον χρηματισμό της , παραθέτουμε τα κάτωθι δεδομένα:
- Η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
- Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθησή των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν. (Και προστέθηκε και το Εκουαδόρ στην ψηφοφορία).
- Ο επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν ο Έρικ Μάρκαρντ , γερμανός ευρωβουλευτής με τους Πράσινους, και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE.
- Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο της από 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν, να αναθέσει στην Επιτροπή LIBE του ΕΚ, την προώθησή της. Η Ιλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Home Affairs, και ο Ανώτατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόσεπ Μπόρελ ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από
την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. - Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ που χαράχτηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον ευρωπαίο αξιωματούχο Roberto Bendini».
Καθαίρεση
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, η ελληνίδα ευρωβουλευτής καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα να ανακοινώνει ότι η απόφαση τίθεται άμεσα σε ισχύ.
Νωρίτερα, και η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει την πρόωρη παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή, ενώ τη Δευτέρα τη διέγραψε η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρωβουλή.
Η «βεντάλια» των ερευνών
Πλέον, στο μικροσκόπιο των βελγικών αρχών μπαίνουν οι ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι που τάχθηκαν υπέρ του Κατάρ, όσον αφορά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις και έως αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσα ακόμη άτομα θα βρεθούν στο κάδρο των ερευνών.
Oι υπηρεσίες ασφαλείας του Eυρωκοινοβουλίου έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα στο «σφράγισμα» τουλάχιστον δέκα γραφείων που συνδέονται με αξιωματούχους στο Στρασβούργο. Πρόκειται για γραφεία που ανήκουν στα ίδια πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών τα τελευταία 24ωρα.
Όπως μετέδωσε χθες το Politico, υπάρχουν υποψίες ότι οι αρχικές ανακαλύψεις είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα, αναφορικά με τις εκστρατείες παράνομης επιρροής ξένων χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επισημαίνεται πως οι χώρες δεν χρειαζόταν να εγγραφούν στη βάση δεδομένων της ΕΕ για τη διαφάνεια των ομάδων συμφερόντων (lobbying) και οι ευρωβουλευτές δεν ήταν υποχρεωμένοι να αναφέρουν αυτές τις επαφές.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός του οργάνου.
Επιπλέον, η εισαγγελία ανέφερε ότι αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας.
«Δεν θα κουκουλώσουμε τίποτα»
Καθώς το Qatargate συγκλονίζει και αμαυρώνει την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα υπόσχεται ότι «δεν θα κουκουλώσουμε τίποτα», την ώρα που αρκετοί από τους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων κρούουν κώδωνα κινδύνου ότι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωβουλή.
Τι ήθελε το Κατάρ;
«Το κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια να συσχετιστεί με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά», ανέφερε αξιωματούχος του Κατάρ σε ανακοίνωση που εστάλη από την Ντόχα το πρωί της Κυριακής.
Όπως τονίζεται, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022, αποδείχθηκε ότι έριξε αρνητικό φως στη χώρα, με τις κατηγορίες για δωροδοκία στη διαδικασία υποβολής προσφορών και για συνθήκες σκλαβιάς για τους ξένους εργάτες να θέτουν υπό αμφισβήτηση την επιλογή,
Την ίδια ώρα, οι φιλελεύθεροι επικριτές εκμεταλλεύθηκαν τη στιγμή για να επιτεθούν στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα για τη θέση της σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και των LGBTQ+.
Τα μηνύματα Καϊλή για την Ντόχα
Όπως αναφέρει το Politico, η διατήρηση της καλής φήμης ήταν ζωτικής σημασίας, καθώς το Κατάρ προσπαθούσε να κλείσει συμφωνίες με χώρες της ΕΕ για το φυσικό του αέριο. Παράλληλα, μια πρόταση για να δοθεί στους Καταριανούς η δυνατότητα να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ είχε εισαχθεί στο ευρωκοινοβούλιο, με την Καϊλή να χαρακτηρίζεται επικεφαλής των υπερασπιστών της Ντόχα στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών.
Για παράδειγμα, στις 24 Νοεμβρίου, καθώς η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πέρασε ένα ψήφισμα «που αποδοκιμάζει τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών», η Καϊλή πήρε το λόγο για να επαινέσει την «ιστορική μεταμόρφωση» του Κατάρ που επέφερε το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ομοίως, πριν από λίγες ημέρες, εμφανίστηκε για να ψηφίσει υπέρ της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ.
Η Καϊλή, μάλιστα, οργάνωσε «δικό» της ταξίδι στην Ντόχα, αφότου ακυρώθηκε η επίσκεψη της Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου για τις Σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο (DARP) σχεδίαζε να πάει στο Κατάρ λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Νοέμβριο. Το Συμβούλιο της Σούρα ζήτησε η επίσκεψη να αναβληθε και αντ ‘ αυτού, η Καϊλή πήγε μόνη στο Κατάρ και επαίνεσε πλήρως τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του εμιράτου. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, είπε ότι ήταν εκεί εκπροσωπώντας 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που βλέπουν την πρόοδο της χώρας ως εκπροσώπου κοινών αξιών.
Το σκάνδαλο του Κατάρ θα μπορούσε να είναι «η πιο κραυγαλέα υπόθεση» διαφθοράς που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, Michiel van Hulten, ενώ ο καθηγητής Νομικής στο HEC Paris, Alberto Alemanno, προειδοποίησε επίσης ότι ίσως αυτό να η «κορυφή του παγόβουνου», ελπίζοντας ότι μια συσσώρευση σκανδάλων θα δημιουργούσε πολιτική ώθηση για ένα ανεξάρτητο σύστημα ηθικής.
Latest News
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ