Οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν μια απρόβλεπτη περίοδος για τις αεροπορικές εταιρείες, με πολλαπλά παγκόσμια ζητήματα που επηρέασαν την αεροπορική βιομηχανία, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που είχε ως αποτέλεσμα απαγορεύσεις υπερπτήσεων, την άρση των περισσότερων ταξιδιωτικών περιορισμών, τον τερματισμό της καραντίνας εισερχόμενων από την Κίνα, την παράδοση των 737 MAX της Boeing, και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον δύο νέων εκδόσεων του 737 MAX.

Το νέο έτος φαίνεται πιο ελπιδοφόρο, αν και η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι τεράστια.

Αερομεταφορές: Δεν είναι αρκετά τα αεροπλάνα – Τι σημαίνει αυτό για τους ναύλους

Η IATA, η εμπορική ένωση των περισσότερων αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως αναμένει από τις αεροπορικές εταιρείες να επιστρέψουν στην κερδοφορία το 2023 μετά από ζημίες που σημειώθηκαν το 2022, ως επί το πλείστον αποτέλεσμα του hangover του τερματισμού της Covid-19, αλλά και της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Και τα πολυαναμενόμενα νέα αεροπλάνα θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν το κλίμα, βοηθώντας στην έναρξη της επόμενης εποχής των αερομεταφορών.

Ένα νέο αεροπλάνο, αλλά πολλές νέες καμπίνες

Το 2023 θα είναι το έτος όπου θα εμφανιστεί το COMAC C919, το πρώτο μοντέρνο αεροσκάφος στενής ατράκτου της Κίνας που αναμένεται να δρομολογηθεί σε εμπορικές πτήσεις με επιβάτες. Το νέο αεροπλάνο, που θεωρείται μεγάλη πρόκληση για τους δυτικούς κατασκευαστές, θα δώσει στους επιβάτες της Κίνας μια νέα επιλογή, αν και δεν διαφέρει πολύ από την εμπειρία σε Boeing 737 ή Airbus A320.

Εκτός από το COMAC C919, δεν υπάρχουν άλλα νέα αεροπλάνα στον ορίζοντα για το 2023. Το πολυαναμενόμενο μοντέλο 777X της Boeing δεν αναμένεται να έχει παραδοθεί πριν από το 2025, και αυτή η ημερομηνία ήταν η αρχική εκτίμηση πριν υπάρξει αναστολή των δοκιμαστικών πτήσεων στις αρχές Δεκεμβρίου λόγω ενός προβλήματος με τους κινητήρες της General Electric, GE9X.

Εντούτοις θα υπάρξουν περισσότερες παραδόσεις αεροπλάνων της τρέχουσας γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των Airbus A350 και Boeing 787, που σημαίνει περισσότερα νεότερα αεροσκάφη για πτήσεις, αλλά και ορισμένα παλαιότερα αεροπλάνα που θα διατηρούνται στον στόλο για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά της Airbus, το εξαιρετικά μεγάλου βεληνεκούς και στενού αμαξώματος A321XLR σχεδιάζεται να φτάσει με αεροπορικές εταιρείες στις αρχές του 2024, αν και τα καλά νέα για την Airbus είναι ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ενέκρινε στις 8 Δεκεμβρίου τον σχεδιασμό της επιπλέον δεξαμενής καυσίμου.

Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι νέες απευθείας πτήσεις μεταξύ μικρότερων αεροδρομίων, ιδίως υπερατλαντικών δρομολογίων, θα ανακοινωθούν το 2023.

Μπορεί επίσης να ανακοινωθούν νέες παραλλαγές αεροσκαφών. Η Airbus, για παράδειγμα, εστιάζει στο δημοφιλές ανάμεσα στους επιβάτες, A220, εξαιτίας των ευρύχωρων καθισμάτων, των μεγάλων χώρων για τις χειραποσκευές και τα μεγάλα παράθυρά του.
Αρκετά αεροπλάνα θα εμφανιστούν με νέες καμπίνες, όπως η πιο ευρύχωρη καμπίνα Airspace της Airbus με μεγαλύτερους χώρους χειραποσκευών και βελτιωμένη αισθητική.

«Ο αυξανόμενος αριθμός αεροσκαφών με καμπίνα Airspace που εισέρχονται στην αγορά σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι επιβάτες θα επωφελούνται από τα χαρακτηριστικά άνεσης καθώς και τη συνδεσιμότητα», λέει στο CNN ο αντιπρόεδρος μάρκετινγκ καμπίνας της Airbus, Ingo Wuggetzer. «Αυτό είναι το κλειδί για μένα το 2023 — πρόκειται να φέρω αυτές τις καινοτομίες σε έναν αυξανόμενο αριθμό επιβατών παγκοσμίως.»

Επίσης, εκτιμά ότι «θα δούμε ένα κύμα ψηφιοποίησης στις καθημερινές δραστηριότητες των αεροπορικών εταιρειών». Η ψηφιοποίηση είναι χρήσιμη για τους επιβάτες: μια πιο διασυνδεδεμένη αεροπορική εταιρεία προσφέρει περισσότερες πληροφορίες και περισσότερες επιλογές αυτοεξυπηρέτησης, συμβάλλοντας στην αποφυγή ουρών αεροδρομίου ή μεγάλης αναμονής στο τηλέφωνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας