Καταλυτική για την πορεία των αγορών αναμένεται η τρέχουσα εβδομάδα, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό αλλά και την έναρξη της περιόδου εταιρικών αποτελεσμάτων. Μέγα ζητούμενο είναι αν θα συνεχιστεί το ράλι, που καταγράφηκε τις πρώτες ημέρες του 2023.

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους αναλυτές να αναμένουν περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 6,6% από 7,1% που ήταν τον Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται εν πολλοίς να καθορίσουν τη στάση που θα ακολουθήσει η Federal Reserve κατά την πρώτη συνεδρίασή της για το 2023 στο τέλος του μήνα.

Αγορές: Τι προβλέπουν οι αναλυτές για το 2023

Παράγοντες της αγοράς αναμένουν την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό, προκειμένου να εκτιμήσουν αν η αύξηση των επιτοκίων θα είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης ή αν θα είναι ακόμα μικρότερη κατά 25 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πτώση αναμένεται να καταγράψει και ο δομικός πληθωρισμός, ο εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια, και παρακολουθείται στενά από τη Fed.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν τον «πυρήνα» πληθωρισμό πιο προσεκτικά λόγω της λεπτής ματιάς του σε βασικές εισροές όπως η στέγαση.

Οι τράπεζες στο επίκεντρο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι εταιρικές ανακοινώσεις των τραπεζικών κολοσσών της Wall Street, με την JPMorgan να ανοίγει τον χορό την Παρασκευή, μαζί με τις Citigroup, Bank of America και Wells Fargo.

Τα αποτελέσματτα των τραπεζών, που έχουν προειδοποιήσει για την κατάσταση της οικονομίας αναμένεται να έχουν πληγεί από την τεράστια πτώση στα έσοδα από συναλλαγές. Και μάλιστα, κάποιες αρχίζουν ήδη τις απολύσεις.

Οι τράπεζες συνήθως επωφελούνται από τη σύσφιξη της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, με τα υψηλότερα επιτόκια να ενισχύουν το καθαρό τους εισόδημα από τόκους – ή τη διαφορά μεταξύ των κερδών μιας τράπεζας από τις δανειοδοτικές δραστηριότητες και τους τόκους που πληρώνει στους καταθέτες – και τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια. Ωστόσο, οι δύσκολες συνθήκες της αγοράς που έχουν επιφέρει πλήγμα στο dealmaking, έναν πρωταρχικό παράγοντα κερδοφορίας, είναι έτοιμες να αντισταθμίσουν άλλες πτυχές της επιχείρησής τους.

Μια άλλη «ενθαρρυντική» έκθεση για θέσεις εργασίας

Την Παρασκευή, οι αμερικανικές μετοχές εκτινάχθηκαν στα ύψη αφού η τελευταία μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας έδειξε ότι οι μισθοί εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αυξήθηκαν κατά 223.000 τον Δεκέμβριο καθώς το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%.

Ενώ αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι υπάρχει ακόμη μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας, οι επενδυτές γιόρτασαν την επιβράδυνση της αύξησης των μισθών ως ένδειξη ότι η Fed μπορεί να περιορίσει τις φιλοδοξίες της για αύξηση των επιτοκίων.

Η συνεδρίαση της Fed

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η ομάδα αξιωματούχων της Fed που ψηφίζουν για αλλαγές πολιτικής, έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί από τις 31 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου και να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση του ποσοστού του 2023 και την όγδοη του τρέχοντος κύκλου πιο σφικτής νομισματικής πολτικής.

Τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, φέρνοντας τις συνολικές αυξήσεις στο βασικό της επιτόκιο πολιτικής στο 4,25% το 2022.

Χρηματιστήρια

Αναλυτές πάντας που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, προβλέπουν πιέσεις στις αγορές το α’ εξάμηνο και μικρή ανάκαμψη το δεύτερο. Ειδικότερα, περιμένουν άνοδο του S&P 500 κατά 7% στο τέλος του έτους και 5% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600.

Όπως εξηγούν οι μετοχές θα δεχθούν μεγάλες πιέσεις στο α’ εξάμηνο του 2023, καθώς τα εταιρικά μεγέθη θα υποχωρήσουν, η ανάπτυξη θα είναι αδύναμη, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Το β’ εξάμηνο θα υπάρξει μία σταδιακή ανάκαμψη, καθώς εκτιμάται ότι η Fed θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αλλά δεν θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα οι κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες να κλείσουν το 2023 σε επίπεδα όχι πολύ υψηλότερα από αυτά του 2022.

Ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα που θα επηρεάσει τις μετοχές με την έναρξη του νέου έτους είναι αν η οικονομία οδεύει προς ύφεση, όπως αναμένουν πολλοί επενδυτές.

Η bear market δεν έχει τελειώσει, κατά την άποψη της Goldman Sachs, καθώς οι συνθήκες που ισχύουν συνήθως όταν οι μετοχές αγγίζουν τα χαμηλά τους δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί. Για να ξεκινήσει μία διατηρήσιμη ανάκαμψη στις αγορές θα πρέπει να δούμε πρώτα ακόμη χαμηλότερες αποτιμήσεις (και σύμφωνες με αυτές που σημειώνονται σε μία ύφεση), τον “πάτο” στο μομέντουμ της επιδείνωσης της ανάπτυξης και την κορύφωση των επιτοκίων. Oι επενδυτές θα αρχίσουν να προεξοφλούν μία bull market το 2023.

Οι μετοχές ακόμη δεν έχουν «πιάσει» πάτο, σύμφωνα με την Deutsche Bank και εκτιμά ότι θα υποχωρήσουν έως και 33% το γ’ τρίμηνο 2023.

Παρά τις απώλειες του 2022, οι παγκόσμιες αγορές μετοχών έχουν περιθώρια να υποχωρήσουν σημαντικά περαιτέρω, όπως εκτιμά η Barclays, προσθέτοντας πως στην επενδυτική στρατηγική του 2023 εάν κάποιος έπρεπε να διαλέξει θα πρέπει να προτιμήσει τα ομόλογα έναντι των μετοχών. Ωστόσο οι θέσεις στα μετρητά εκτιμά πως θα είναι μακράν η κορυφαία στρατηγική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές