Βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει σε βάρος της Ρωσίας κυρώσεις που θα επηρεάζουν τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας θα ασκήσει η Ουγγαρία, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν.

Ουγγαρία: Πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει ο Όρμπαν;

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ουκρανία έχει καλέσει την ΕΕ να συμπεριλάβει στις κυρώσεις τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, όμως η Ουγγαρία, η οποία διαθέτει ένα ρωσικής κατασκευής πυρηνικό εργοστάσιο το οποίο σχεδιάζει να επεκτείνει σε συνεργασία τη Rosatom, έχει εμποδίσει οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη.

«Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί το σχέδιο να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στις κυρώσεις», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. «Αυτό αποκλείεται».

Κριτική στις κυρώσεις

Η Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ, έχει επανειλημμένα επικρίνει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στη γειτονική Ουκρανία, λέγοντας ότι απέτυχαν να αποδυναμώσουν ουσιαστικά τη Ρωσία, ενώ κινδυνεύουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Δύση δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Rosatom μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Paks της Ουγγαρίας διαθέτει τέσσερις μικρούς αντιδραστήρες VVER 440 ρωσικής κατασκευής με συνδυασμένη ισχύ περίπου 2.000 μεγαβάτ, οι οποίοι άρχισαν να λειτουργούν μεταξύ 1982 και 1987.

Λειτουργεί περίπου στο ήμισυ της ισχύος του, ενώ προμηθεύεται τα πυρηνικά του καύσιμα από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη το 2014 με τη Ρωσία, η Ουγγαρία στοχεύει στην επέκταση του σταθμού Paks με δύο αντιδραστήρες VVER ρωσικής κατασκευής, ισχύος 1,2 γιγαβάτ ο καθένας.

Οργή για τα περί «ουδέτερης ζώνης»

Στο μεταξύ, οργή προκάλεσαν στο Κίεβο φερόμενη δήλωση του Όρμπαν σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, στο facebook, ο ‘Ορμπαν είπε σε δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία είναι «ουδέτερη ζώνη» και τη συνέκρινε με το Αφγανιστάν.

«Τέτοιου είδους δηλώσεις είναι εντελώς απαράδεκτες. Η Βουδαπέστη συνεχίζει μια εσκεμμένη πορεία με στόχο να καταστρέψει τις ουγγρο-ουκρανικές σχέσεις», είπε ο Νικολένκο.

«Ο Ούγγρος πρεσβευτής θα κληθεί στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών για μια ειλικρινή συζήτηση. Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε άλλα μέτρα ως απάντηση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια