Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, καθώς προβλημάτισαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία στην Ευρωζώνη, ενώ ανέμεναν τις αποφάσεις της Federal Reserve για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,08%, με τον κλάδο της υγείας να χάνει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε κατά 0,14% στις 7.761 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 15.180 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,07% στις 7.077 μονάδες.

Όλα τα φώτα και πάλι στην Λαγκάρντ: Η παγίδα των επιτοκίων

Σε επίπεδο τίτλων, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis έκλεισε με απώλειες άνω του 2%, καθώς ανακοίνωσε βασικά λειτουργικά έσοδα ύψους 16,7 δισ. δολαρίων για το 2022, σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στον αντίποδα, η ισπανική τράπεζα BBVA κέρδισε 3,6%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ για το 2022, αποδίδοντας την άνοδο στην εκτίναξη των εσόδων από χορηγήσεις και στις ισχυρές επιδόσεις στο Μεξικό. Τα καθαρά κέρδη ύψους 6,42 δισ. ευρώ (6,98 δισ. δολάρια) για το σύνολο του έτους ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Εκτός από τη Federal Reserve, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σήμερα, τα βλέμματα των ευρωαγορών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου. Εκεί θα υπάρξει μια πρώτη αποτίμηση των τελευταίων στοιχείων για τον πυρήνα του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί. Αλλά ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, συνεχίζει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, καθιστώντας το έργο της ΕΚΤ για τη τιθάσευση της αύξησης των τιμών δυσκολότερο. Άλλωστε, παρά τη σύσφιξη, η οικονομία της ευρωζώνης αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν και μάλιστα απέφυγε τη συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σήμερα ανακοινώθηκε νέα επιβράδυνση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, στο 8,5%. Την ίδια στιγμή, ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς τιμές τροφίμων και καυσίμων) επιταχύνθηκε στο 7% από 6,9%. Υπενθυμίζεται ότι στο 9,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, δίνοντας το στίγμα της επιβράδυνσης, όπως αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, έναντι 10,1% τον Νοέμβριο.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 6,6%, σταθερό σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022 και μειωμένο από 7,0% τον Δεκέμβριο του 2021. Η Eurostat εκτιμά ότι 13,148 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ, εκ των οποίων 11,048 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές