Μπλόκο στο κύμα ανακοπών από τους δικηγόρους των δανειοληπτών που αμφισβητούσαν τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης να λειτουργούν ως νομικοί εκπρόσωποι των επενδεδυμένων στην εγχώρια αγορά χρέους funds βάζει ο Άρειος Πάγος. Η απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα με μεγάλη πλειοψηφία, μόλις 15 ημέρες μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, διευθετώντας μια εκκρεμότητα που έθετε σε κίνδυνο το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής, στη βάση του οποίου υλοποιήθηκαν τιτλοποιήσεις κόκκινων χαρτοφυλακίων ύψους 50 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία.

Άρειος Πάγος: Απόφαση «βόμβα» για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Πηγές από τον κλάδο των servicers δηλώνουν ικανοποιημένες για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Δικαιοσύνη.

Δύσκολη υπόθεση

Όπως λένε, «το διακύβευμα δεν ήταν εάν μπορούν να γίνονται πλειστηριασμοί, αλλά ποιος διαμεσολαβεί μεταξύ οφειλετών και funds. Οι εταιρείες διαχείρισης που λειτουργούν βάσει της ελληνικής νομοθεσίας και είναι υποχρεωμένες να τηρούν τον προβλεπόμενο κώδικα δεοντολογίας ή οι δικηγόροι που θα προσλάμβαναν οι εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος;» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.

Ξεκαθαρίζουν δε ότι «οι πλειστηριασμοί ακινήτων δεν αποτελούν προτεραιότητα. Στόχος μας είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ρυθμίσεις». Η αλήθεια είναι ότι από το 2020 μέχρι σήμερα οι εταιρείες του κλάδου έχουν επιτύχει άνω του 83% των ανακτήσεων μέσα από διμερείς λύσεις και μόνο το 17% από πλειστηριασμούς. Αυτή τη στιγμή το συνολικό υπό διαχείριση ρυθμισμένο χαρτοφυλάκιό τους ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 590.000 δανειολήπτες. Εχουν δε επιστρέψει ρυθμισμένα δάνεια άνω των 8 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα, επαναφέροντας στην κανονικότητα πάνω από 115.000 οφειλέτες.

Οι επιλογές

«Με την απόφαση του Αρείου Πάγου καθίσταται σαφές ότι ένας κόκκινος οφειλέτης με περιουσιακά στοιχεία έχει δύο επιλογές: είτε να ρυθμίσει την οφειλή του είτε να πτωχεύσει, να χάσει την περιουσία του και να κάνει μια νέα αρχή» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι. Αναλυτικότερα, οι λύσεις είναι οι εξής:

  1. Αναδιάρθρωση της οφειλής είτε με διμερή ρύθμιση είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
  2. Κήρυξη πτώχευσης που οδηγεί σε πλήρη απαλλαγή από τα χρέη, υπό την προϋπόθεση ότι θα ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας του δανειολήπτη. Σε αυτή την περίπτωση μετά την πάροδο τριετίας ο οφειλέτης μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα δίχως τα βάρη του παρελθόντος.
  3. Ειδική μέριμνα προβλέπεται για τους ευάλωτους δανειολήπτες που έχουν υποθηκεύσει την κύρια κατοικία τους. Συγκεκριμένα, έχουν την επιλογή να απαλλαγούν από το σύνολο των χρεών τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα χάσουν το σπίτι τους. Ωστόσο, μπορούν να παραμείνουν σε αυτό, πληρώνοντας ενοίκιο για 12 χρόνια, με επιδότηση από το κράτος κάθε μήνα από 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Μετά το πέρας της περιόδου μίσθωσης θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν το σπίτι τους στην εμπορική του αξία.

Σημειώνεται ότι ο φορέας που θα αποκτά τις κατοικίες, στο πλαίσιο αυτής της δράσης, δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του. Εως τότε, τα ευάλωτα νοικοκυριά μπορούν να αποφύγουν τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους, εάν ενταχθούν σε ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει επιδότηση της δόσης του στεγαστικού τους δανείου με ένα μηνιαίο ποσό από 70 έως 210 ευρώ.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση Το Βήμα της Κυριακής

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα