Στον αντισεισμικό έλεγχο περίπου 64.000 δημοσίων κτιρίων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη την Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε 30.000 κτίρια, κυρίως νοσοκομεία και σχολεία, τα οποία θα ελεγχθούν για την αντοχή τους σε περίπτωση σεισμού.
Σεισμοί: Ποιες περιοχές είναι στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο έλεγχος για τους σεισμούς αφορά σε 80.000 κτίρια, εκ των οποίων τα 16.000 έχουν ελεγχθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε εκείνα σε χώρους συνάθροισης κοινού ή κτίρια ειδικών λειτουργιών.
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από τον ΟΑΣΠ, με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν σεμινάρια σε μηχανικούς, που θα μπορούν μελλοντικά να πραγματοποιήσουν τους σχετικούς ελέγχους.
Να σημειωθεί ότι στόχος είναι να γίνουν υποχρεωτικοί οι έλεγχοι σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κάτι για το οποίο αναζητείται η σχετική νομική φόρμουλα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με βάση τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ), ο οποίος αναθεωρήθηκε το 2022.
Σε όσα κτίρια εντοπιστεί πρόβλημα κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο ή υπάρχει κάποια αναφορά από τον ιδιοκτήτη, θα ακολουθήσει και δευτεροβάθμιος έλεγχος.
Κατά την εκτίμηση στελεχών του ΟΑΣΠ, αυτή η κατηγορία δεν ξεπερνά το 3%-4% του συνόλου.
Πέραν των ελέγχων, ο ΟΑΣΠ αναμένεται να προχωρήσει στην αναθεώρηση του χάρτη σεισμικού κινδύνου, που είχε αναθεωρηθεί μετά τον σεισμό του 1999, καθώς ο Νέος Αντισεισμικός Κανονισμός αναμένεται να αντικατασταθεί από τον ευρωπαϊκό (Eurocode).
Παράλληλα, ο Οργανισμός συνεργάζεται με το υπουργείο Πολιτισμού για την θέσπιση προδιαγραφών για την σεισμική ενίσχυση μνημείων.
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Λέκκας: Πώς θα ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια της χώρας
Σε ένα προληπτικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας των σχολείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, θα γίνουν έλεγχοι στατικότητας όλων των σχολικών μονάδων, με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας.
«Το κάθε σχολείο έχει τη δική του ανθεκτικότητα και την δική του τρωτότητα. Θα ακτινογραφήσουμε όλα τα σχολεία της χώρας», υπογράμμισε.
Και προσέθεσε πως «το κάθε σχολείο θα έχει την ταυτότητά του, το σχέδιό του και θα κάνει ασκήσεις, ώστε όταν εκδηλωθεί μία σεισμική δραστηριότητα να υπάρχει ετοιμότητα».
«Μέσα από αυτά θα πρέπει να γίνει σε κάθε σχολείο εκπαίδευση και στους καθηγητές», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Ο κίνδυνος των διατηρητέων
Τέλος, όσον αφορά στα διατηρητέα κτίρια, ο κ. Λέκκας επανέλαβε ότι υπάρχουν κανονιστικές διατάξεις για τα παλαιά κτίρια από τον ΟΑΣΠ.
«Μέσα από τις επιτροπές και επιστημονική κοινότητα έχουμε νέες οδηγίες και για τα παλαιά κτίρια, για τα κτίρια χωρίς τοιχοποιία και για τα κτίρια με οπλισμένο σκυρόδεμα» ανέφερε ο κ. Λέκκας, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει το θέμα των ελέγχων, καταλήγοντας ότι οι έλεγχοι σε όλα τα δημόσια κτίρια θα είναι υποχρεωτικοί από δω και πέρα.
Συνολάκης: Να γίνουν έλεγχοι στα κτίρια άμεσα
Στο θέμα των αντισεισμικών ελέγχων στα κτίρια αναφέρθηκε και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο MEGA για τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και την Συρία.
Ο κ. Συνολάκης μίλησε, επίσης, για το εάν θα μπορούσαμε να δούμε έναν αντίστοιχο σεισμό στην Ελλάδα.
«Όσα κτίρια έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς, τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα. Μπορεί να δούμε έναν τέτοιο σεισμό στην Ελλάδα, ίσως όχι έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέσα στην πόλη, αλλά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα.
»Πριν γίνει ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ο οποίος ήταν 7,5 Ρίχτερ υποθαλάσσιος, πολλοί πιστεύανε πως δεν μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα. Κρίνοντας από το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικό σχεδιασμό κτιρίων, ελπίζουμε πως δεν θα δούμε κάτι τέτοιο στη χώρα μας», είπε αρχικά.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Με βεβαιότητα δεν μπορούμε να το πούμε από πριν. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως συνήθως μπορεί να γίνει στο ίδιο ρήγμα, όπως και έγινε. Το ελληνικό τόξο είναι διαφορετικό, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».
Όσον αφορά την κατασκευή των κτιρίων, ο κ. Συνολάκης τόνισε πως «όταν τα σπίτια είναι τόσο κοντά και δεν έχουν όλα το ίδιο πρόβλημα, τότε μπορεί κάποιος να υποθέσει πως οι κατασκευές δεν έγιναν με βάση τους κανονισμούς. Οι μελέτες και οι κατασκευές ήταν ελλιπείς. Οι εργολάβοι είχαν κατασκευαστικές αστοχίες και θα το δούμε σε βάθος χρόνου.
»Εάν γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, εξαρτάται από το εάν το εστιακό βάθος είναι κοντά στο έδαφος, αλλά και από την άλλη μεριά ακόμα και σε σεισμό 9,2 Ρίχτερ υπήρχαν κτίρια που δεν έπαθαν κάτι. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτίρια άμεσα, ξεκινώντας από νοσοκομεία και σχολεία», είχε επισημάνει στις 11 Φεβρουαρίου.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»
Ο κ. Συνολάκης, μάλιστα, μιλώντας για το ίδιο θέμα στην ΕΡΤ, σημείωσε πως «όντως συμβαίνουν πολύ μεγάλοι σεισμοί στο ελληνικό τόξο, που είναι μια σεισμική ζώνη η οποία ξεκινάει νότια από τη Ρόδο, περνάει νότια από την Κρήτη, δυτικά από την Πελοπόννησο και φτάνει μέχρι την Αδριατική».
Ωστόσο, υπογράμμισε πως «αυτή είναι μια υποθαλάσσια σεισμική ζώνη, που ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχει κάνει σεισμούς που έχουν φτάσει και τα 8,5 Ρίχτερ» και προσέθεσε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», καθώς είναι κάτι «το οποίο υπάρχει. Είναι στη γεωλογική ιστορία της Ελλάδας», όπως είπε.
Και εξήγησε: «Οι εκτιμήσεις είναι ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 ή 800 χρόνια. Δεν το βάζουμε στην κουβέντα επειδή πρέπει να φοβόμαστε και να ανησυχούμε. Είναι κάτι το οποίο απλώς πρέπει να το γνωρίζουμε και πρέπει να προετοιμαζόμαστε».
Πηγή: in.gr
Latest News
Γ. Παπανδρέου: Η Δημοκρατία και η ειρήνη ζωτικές προϋποθέσεις για την ευημερία του ελληνικού λαού
Η εξωτερική πολιτική είναι μία πράξη ευθύνης βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα κάθε λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time
Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τον «τίτλο», καθώς είχε την ίδια τιμή και το 2016
Κώστας Μπαντουβάς: Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Η κηδεία του Κώστα Μπαντουβά θα τελεστεί το Σάββατο στο Ηράκλειο
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Από τον αναστοχασμό στις μείζονες προκλήσεις του μέλλοντος
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική»,
Ανοίγει ξανά το κλαμπ που έδινε αλκοόλ σε ανήλικους- Έντονη αντίδραση Δούκα
Ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει την «έντονη ανησυχία» για την εξέλιξη αυτή
Γιατί το Ισραήλ επιτίθεται στη Συρία
Το Ισραήλ επιτίθεται κατά της Συρίας και σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχει λόγος
Οι εξελίξεις στη νομοθετική διαδικασία το 2023 - Θετικά και αρνητικά
Η σημαντικότερη βελτίωση το 2023 καταγράφεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας στην ορκωμοσία του, λένε αμερικανικά ΜΜΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προορίζει αρκετά λεγόμενα «γεράκια» ως προς την πολιτική έναντι του Πεκίνου για θέσεις-κλειδιά
Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν λέει ότι θα «δώσει μάχη ως το τέλος»
Ο Γιουν Σοκ-γελ προκάλεσε κατάπληξη και αγανάκτηση στη Νότια Κορέα επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο τη νύχτα της 3ης προς 4η Δεκεμβρίου
Ξεκινάει το εορταστικό ωράριο στη χριστουγεννιάτικη αγορά - Πώς θα λειτουργούν τα μαγαζιά
Ξεκινά από σήμερα το εορταστικό ωράριο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα τρεις Κυριακές μέσα στον μήνα