
Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Κομισιόν ανεβαίνει η αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, της μεγαλύτερης επιδημίας, που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής στην ΕΕ και η οποία αν «χτυπήσει» τα πουλερικά τότε προκαλεί τεράστιες ζημιές στην πτηνοτροφία.
Έτσι, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης η Κομισιόν εναρμονίζει τους κανόνες εμβολιασμού των ζώων κατά των πλέον σοβαρών ζωονόσων.
Γρίπη των πτηνών: Η «πιο καταστροφική» στην Ευρώπη – Σφαγιάστηκαν 50 εκατ. πτηνά
Όσον αφορά τη γρίπη των πτηνών, θα θεσπιστούν ειδικοί κανόνες για τον εμβολιασμό ως μέτρο ελέγχου ή πρόληψης της νόσου.
Έτσι θα καταστούν δυνατές οι ασφαλείς μετακινήσεις ζώων και προϊόντων από εγκαταστάσεις και ζώνες όπου έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός.
Οι νέοι αυτοί κανόνες συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων και λαμβάνουν υπόψη τις νέες διαθέσιμες επιστημονικές γνώσεις και την πείρα που αποκτήθηκε κατά την εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων της Ένωσης.
Οι νέοι κανόνες δημοσιεύονται σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα και θα αρχίσουν να ισχύουν στις 12 Μαρτίου 2023.
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Υπό το φως της σοβαρότερης έξαρσης της γρίπης των πτηνών στην πρόσφατη ιστορία της ΕΕ, η καταπολέμηση της νόσου αυτής βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Οι εξάρσεις αυτές προκαλούν τεράστιες ζημίες στην πτηνοτροφία και παρεμποδίζουν το εμπόριο. Οι κανόνες που παρουσιάστηκαν σήμερα θα επιτρέψουν την εναρμόνιση της χρήσης του εμβολιασμού για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου και θα ορίσουν προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη μετακίνηση των εμβολιασμένων ζώων και των προϊόντων τους».
Η πορεία το 2022
Η επιδημία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 συνεχίστηκε το 2022 και επηρέασε άγρια πτηνά, πουλερικά ή πτηνά σε αιχμαλωσία σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ ήταν η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί στην ΕΕ μέχρι στιγμής.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανιχνεύσεις σε άγρια πτηνά, αρκετά είδη θαλάσσιων πτηνών εμφάνισαν ευρεία και μαζική θνησιμότητα στις αποικίες αναπαραγωγής τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα έναν άνευ προηγουμένου υψηλό αριθμό ανιχνεύσεων του ιού της γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2022, περίοδος κατά την οποία δεν είχε αναφερθεί τα προηγούμενα χρόνια καθόλου ή μόνο ένας μικρός αριθμός ανιχνεύσεων ιού HPAI σε άγρια πτηνά τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές οι ανιχνεύσεις επικεντρώθηκαν στο παράκτιο τμήμα των δυτικών κρατών μελών της ΕΕ.
Όσον αφορά τα πουλερικά, ήταν δύσκολο να περιοριστεί γρήγορα η εξάπλωση του ιού όταν εισήλθε σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Αρκετές μεγάλες ομάδες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αναπτύχθηκαν στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ουγγαρία.
Ωστόσο, ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η επιδημιολογική κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται. Περιορισμένος αριθμός εστιών σε πουλερικά ανιχνεύτηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες σε εκείνες τις περιοχές με επίμονη κυκλοφορία του ιού στα άγρια πτηνά.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση