Θετικά νέα για τα εισοδήματα των νοικοκυριών και για την κυβέρνηση έφερε ο Φεβρουάριος, καθώς η ακρίβεια υποχώρησε αισθητά στο 6,5%, από το σχεδόν 10% του 2022. Τα στοιχεία της Eurostat στέλνουν αισιόδοξο μήνυμά στο οικονομικό επιτελείο για την επίτευξη του στόχου και την υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από 5% το 2023. Ειδικά η πτώση των τιμών της ενέργειας δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να μη δαπανά το ταμειακό μαξιλάρι σε μέτρα ανάσχεσης του ενεργειακού κόστους, όπως επίσης δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος υπέρ μόνιμων ελαφρύνσεων και παροχών.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, βρίσκεται επίσης πιο χαμηλά από τα επίπεδα της ευρωζώνης (8,5%). Τον Ιανουάριο ο εναρμονισμένος στα ευρωπαϊκά δεδομένα δείκτης των τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα είχε επιβραδυνθεί στο 7,3%, από 7,6% τον τελευταίο μήνα της περυσινής χρονιάς. Σε επίπεδο ευρωζώνης ο πληθωρισμός είχε επίσης επιβραδυνθεί από το 9,2% του Δεκεμβρίου του 2022, στο 8,6%.

Τα τρόφιμα

Την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική στατιστική υπηρεσία θα εκδώσει τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του εγχώριου δείκτη, οποίος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κοντά στο 6%. Βέβαια, στα προκαταρκτικά στοιχεία η Eurostat φωτογραφίζει την επιμονή της ακρίβειας στα τρόφιμα. Επειτα πολλούς μήνες η αύξηση που κατέγραψαν οι τιμές της ενέργειας είναι η μικρότερη, όμως η ομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών ήταν αυτή των τροφίμων. Η επιμονή του ευρωπαϊκού δείκτη τιμών σε υψηλά επίπεδα λύνει τα χέρια των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες αυξάνουν τα επιτόκια ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό. Οπως φαίνεται οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να βλέπουν άνοδο του κόστους δανεισμού και της αποπληρωμής των χρεών τους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά την προσεχή συνεδρίαση του Μαρτίου. Οι χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3%, από 2,50% επί του παρόντος.

Η ευρωζώνη

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, στην ευρωζώνη, οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να κινούνται ανοδικά και τον Φεβρουάριο καθώς αναμένεται να αυξηθούν κατά 15%, όταν έναν μήνα νωρίτερα είχαν ενισχυθεί κατά 14,1%. Ο ρυθμός αυτός μετά από πολλούς μήνες είναι ο υψηλότερος από τις βασικές ομάδες, καθώς οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν άνοδο τον περασμένο μήνα κατά 13,7% έναντι 18,9% τον Ιανουάριο. Ποσοστό αύξησης της τάξεως του 6,8% από 6,7% τον Ιανουάριο κατέγραψαν οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, ενώ οι τιμές του κλάδου των υπηρεσιών έτρεξαν με ρυθμό 4,8%, από 4,4%. Από την άλλη, ο δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και ποτών εκτιμάται ότι ανέβασε ταχύτητα στην ευρωζώνη διαμορφούμενος στο 5,6% τον Φεβρουάριο, από 5,3% τον Ιανουάριο κι έναντι εκτιμήσεων για ποσοστό 5,3%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός ανέβηκε τον περασμένο μήνα στο 0,8%, από -0,8% τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων