Σαφές μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε ό,τι χρειαστεί, έστειλε η «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο του τραπεζικού θρίλερ που ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι «έτοιμη να ανταποκριθεί σε ό,τι χρειαστεί» για να διατηρήσει τις τιμές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

ΕΕ: Καθησυχαστική η ΕΚΤ για τα ομόλογα Tier 1

Απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης είναι «ανθεκτικό, με ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις και ρευστότητα». Επιπλέον, είπε ότι η εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι «πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ εάν χρειαστεί».

Τέλος, η Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς».

Στουρνάρας: Δεν κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποόιος μιλώντας στο CNBC τόνισε πως

Το ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα δεν διατρέψει κανένα κίνδυνο από τις πρόσφατες εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, διαβεβαίωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Όπως επισήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας, οι ευρωπαϊκές τράπεζες σήμερα είναι πιο καλά κεφαλαιοποιημένες και έτσι τυχόν αναταράξεις και κίνδυνοι από την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS δεν θα της επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό που να τους δημιουργήσει πρόβλημα.

Ερωτηθείς για το αν έπρεπε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στην τελευταία της συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, απάντησε ότι όρθως το έπραξε, ενώ όπως υπογράμμισε είμαστε κοντά στο κλείσιμο του κύκλου της νομισματικής πολιτικής.

Η επόμενη ημέρα της εξαγοράς και οι κίνδυνοι

Στο καίριο ερώτημα για το πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές τις επόμενες ώρες τα μηνύματα είναι αμφίσημα. Πολλοί αναλυτές λένε ότι θα καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε πριν περίπου δέκα ημέρες με την κατάρρευση της SVB και άλλοι ότι οι ανησυχίες θα κλιμακωθούν, αναβιώνοντας πιθανώς το «φάντασμα» του 2008.

Αισιοδοξία…

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, μετά την επίτευξη συμφωνίας αλλά πριν το άνοιγμα των αγορών, η Goldman Sachs εμφανιζόταν αισιόδοξη ότι η συμφωνία και οι σχετικές εγγυήσεις ρευστότητας και ζημιών παρέχουν «σαφήνεια» και αμβλύνουν τους κινδύνους. «Φυσικά, έχουμε υπόψη μας ότι η κατάσταση μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ παραμένει ρευστή. Αλλά όπως συζητήσαμε την Παρασκευή, μας παρηγορεί η περιορισμένη μετάδοση από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ στις μεγαλύτερες τράπεζες του money center, μια τάση που αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί», ανέφεραν – σύμφωνα με το CNBC – στρατηγικοί αναλυτές του τραπεζικού κολοσσού.

Την αισιοδοξία του για την ανθεκτικότητα των συστημικών τραπεζών εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της Smead Capital Management, Cole Smead, ο οποίος δήλωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες βοηθούν τις τράπεζες «που δεν κάνουν ανόητα πράγματα στα περιουσιακά τους στοιχεία». Όσον αφορά τη νέα οντότητα UBS-Credit Suisse, ο Smead δήλωσε ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να αναμένουν υψηλότερες αποδόσεις ενεργητικού καθώς επιτυγχάνεται υψηλότερη ενοποίηση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

…και «σύννεφα»

Παρά όμως αυτές τις αισιόδοξες «νότες», παραμένουν μεγάλα ερωτήματα αναφορικά με τον αντίκτυπο της συμφωνίας στην αγορά. Μιλώντας στο CNBC ο James Sym, επικεφαλής μετοχών της επενδυτικής εταιρείας River and Mercantile με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι η συμφωνία λύνει «αυτό που νομίζω ότι είναι πιθανώς ένα ιδιοσυγκρασιακό πρόβλημα στην Credit Suisse», διευκρινίζοντας όμως ότι δεν είναι βέβαιος αν πρόκειται για μια εξέλιξη ικανή να σταματήσει τη μετάδοση της «μόλυνσης» στην αγορά. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι το υπόλοιπο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι «πολύ πιο εύρωστο» από ό,τι ήταν – καθώς μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι τράπεζες της ηπείρου δημιούργησαν πολύ μεγαλύτερα κεφαλαιακά αποθέματα προκειμένου να αντέξουν τους συστημικούς κινδύνους.

Κίνδυνοι

Αν και η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει τέλος στις αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της Credit Suisse ως επιχείρηση, ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο διάβολος θα βρίσκεται στις λεπτομέρειες οι οποίες θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

«Ένα ζήτημα είναι ότι το αναφερόμενο τίμημα των 3,25 δισ. δολαρίων (0,5 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή) ισοδυναμεί με περίπου το 4% της λογιστικής αξίας και περίπου το 10% της αγοραίας αξίας της Credit Suisse στις αρχές του έτους», δήλωσε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Capital Economics.

«Αυτό υποδηλώνει ότι ένα σημαντικό μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse ύψους 570 δισ. δολαρίων μπορεί είτε να είναι απομειωμένα είτε να θεωρείται ότι κινδυνεύουν να απομειωθούν. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση νέες ανησυχίες για την υγεία των τραπεζών», εξήγησε.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, ο Shearing πρόσθεσε ότι μπορεί ακόμη να υπάρξουν κίνδυνοι για τη συμφωνία «για νομικούς ή οικονομικούς λόγους ή αν η εμπιστοσύνη στην UBS κλονιστεί και αυτή δειλιάσει (να προχωρήσει) στη συμφωνία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή