
Ενώ οι κουζίνες όλου του κόσμου είναι γεμάτες από παρηγορητικά φαγητά, οι Gen Z-ers (οι νέοι ηλικίας 12 – 25 ετών) επιλέγουν ολοένα και περισσότερο το comfort snack αντί για το comfort food.
Τα αγχολυτικά σνακ αρχίζουν να γίνονται πλέον και «κανονικό» φαγητό, αντικαθιστώντας τα τυπικά γεύματα, όπως αναφέρεται στην τελευταία ετήσια έκθεση της Mondelēz International «State of Snacking», με τους καταναλωτές να βρίσκουν πάντα «χώρο» στα έξοδά τους για την αγαπημένη τους «ένοχη» απόλαυση, ακόμη και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς της ακρίβειας.
ICAP: Πώς επέδρασε η πανδημία στην αγορά των τυποποιημένων μπισκότων και αλμυρών σνακ
Το παγκόσμιο αυτό trend έχει αρχίσει να γίνει ορατό και στη χώρα μας και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Λαλάτσης, ιδρυτής της Ierax Analytix, «το σνακ αποτελεί μια ψυχοθεραπεία για την καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων».
Οι Έλληνες Gen Z-ers κρατούν τα σκήπτρα της πιο συχνής κατανάλωσης σνακ, όπως εξήγησε ο κ. Λαλάτσης, παρουσιάζοντας τη σχετική μελέτη στο Food Retail Summit, αλλά το εντυπωσιακό είναι πως 6 στους 10 ερωτηθέντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, δηλώνουν ότι τρώνε σνακ σχεδόν καθημερινά, ή τρεις – τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Κι αν αυτό φαίνεται μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με την έρευνα της Mondelēz, το 71% των καταναλωτών παγκοσμίως καταναλώνουν σνακ τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι και το εύρημα της έρευνας ότι για έναν στους δύο νεαρούς καταναλωτές τα σνακ είναι «μια εύκολη λύση για την πείνα», ενώ πλέον ένας στους πέντε επιλέγει να τρώει σνακ αντί για ένα κανονικό γεύμα.
Γιατί καταναλώνουμε σνακ
Ανεξάρτητα με την ηλικία, η κατανάλωση σνακ αφορά το συναίσθημα. Το 35% των ερωτηθέντων όλων των ηλικιών στην έρευνα της Ierax Analytix καταναλώνει σνακ για να καταπολεμήσει τη βαρεμάρα του, το 23% για να μετριάσει την αγωνία ή το άγχος που νιώθει, ένα 19% για να νιώσει χαρά, ένα 6% από ανυπομονησία, ακόμη κι ένα 3% από θυμό.
Πάντως οι περισσότεροι νεαροί καταναλωτές τρώνε σνακ για να εισπράξουν συναισθήματα χαράς, ενώ σε ποσοστό 40% το σνακ θεωρείται μια «ένοχη» απόλαυση.
Πάντως τα σνακ του μέλλοντος οι καταναλωτές τα θέλουν χωρίς ζάχαρη, με λιγότερο αλάτι και χωρίς συντηρητικά, αλλά χωρίς να χάσουν την… ενοχικότητά τους!
Παγκοσμίως, οι καταναλωτές είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι από ποτέ, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία υπό ποιες συνθήκες παράχθηκαν τα σνακ τους και κατά πόσο επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, το 66% αναζητούν σνακ που δεσμεύονται απέναντι στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, ειδικά οι νεότερες γενιές (Gen Z και millennials) με ποσοστό 72%.
Η ανατροπή της πανδημίας
Η κατανάλωση σνακ έχει πια μεταφερθεί στο σπίτι, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στις ανατροπές που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Έτσι εννέα στους δέκα τρώνε σνακ κατ’ οίκον Μάλιστα, η κατανάλωση σνακ έχει αποκτήσει ένα είδος κανονικότητας, αφού η αγορά τους έχει μπει στη λίστα με τα ψώνια, μειώνοντας την ποσόστωση της παρορμητικής αγοράς.
Αυτή η «κανονικότητα» αποτυπώνεται και στα κανάλια διανομής, τα οποία επιλέγονται από το κοινό. Η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών (ποσοστό 93%) αγοράζει σνακ από σούπερ μάρκετ, 42% από μίνι μάρκετ, 36% από περίπτερα και αγορά ψιλικών και 11% από ηλεκτρονικά καταστήματα.
Ένας στους τρεις νέους (ποσοστό 35%) αγοράζει σνακ από αυτόματους πωλητές.
Τα μεγέθη της αγοράς
Η εγχώρια κατανάλωση των αλμυρών σνακ (τσιπς και μορφοποιημένων) κατέγραψε ανοδική πορεία την τριετία 2018-2020 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 4%, σύμφωνα με την τελευταία σχετική μελέτη της ICAP CRIF. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και το 2021, με άνοδο 1,3%.
Ο παραγωγικός τομέας των αλμυρών σνακ αποτελείται από λίγες, μεγάλου μεγέθους βιομηχανικές μονάδες, καθώς και από μερικές εισαγωγικές εταιρείες, ενώ η ζήτηση για τυποποιημένα αλμυρά σνακ καλύπτεται κυρίως από τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα.
Η εισαγωγική διείσδυση του κλάδου διαμορφώθηκε τη διετία 2020 – 2021 σε 27%, ενώ η εξαγωγική επίδοση υπολογίζεται στο 21% περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα.
Μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο κυρίως την τρέχουσα περίοδο αποτελούν οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορών, οι οποίες σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχουν ήδη οδηγήσει σε ανατιμήσεις αρκετά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων και των τυποποιημένων ειδών.
Παρ’ όλα αυτά, με βάση τις εκτιμήσεις της ICAP CRIF, το 2022 η εγχώρια κατανάλωση των τυποποιημένων μπισκότων, κρουασάν και αλμυρών σνακ εκτιμάται πως σημείωσε άνοδο της τάξης του 2%.


Latest News

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα