Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μία οικονομία η οποία, όσο παράδοξο και αν είναι, έχει ωφεληθεί από το σοκ των κρίσεων, δηλαδή από την πανδημία και τον υψηλό πληθωρισμό. Η ανάκαμψη μετά την πανδημία έχει δώσει ώθηση στο ΑΕΠ, δημιουργήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση ιδιωτικών, μεγάλων επενδύσεων και το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε φθηνά λόγω της ΕΚΤ. Το κρατικό ταμείο έχει εισπράξει σημαντικά έσοδα, εξαιτίας και των υψηλών τιμών, ενώ ο πληθωρισμός κούρεψε το χρέος.

Για το 2023 το υπουργείο Οικονομικών από 1,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός τώρα προβλέπει σε 2,3%. Η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο περιορίζει αισθητά το ύψος των επιδοτήσεων για την ενέργεια, αυξάνοντας έτσι τη δυναμική της οικονομίας, η οποία, σε απόλυτες τιμές, εκτιμάται ότι εφέτος μπορεί να είναι υψηλότερη κατά 2- 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Φεβ-23), ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός για το σύνολο του έτους 2023 προβλέπεται στο 4,5% (5,6% στην Ευρωζώνη) και για το 2024 στο 2,4% (2,5% στην Ευρωζώνη).

  • Στην έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα είναι από τα χαρακτηριστικά παράδειγμα με τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του χρέους τη διετία 2021-2022. Ο λόγος, πέρα από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, είναι και το μεγάλο ύψος του χρέους και γίνεται έντονη η σύγκριση με άλλα κράτη. Η βοήθεια από τον πληθωρισμό είναι της τάξης του 15%. Η άνοδος του ΑΕΠ είχε επίπτωση της τάξης του 12% σε όρους μείωσης του χρέους ως αναλογία του ΑΕΠ και είναι η πιο μεγάλη ανάμεσα στα κράτη. Αντισταθμιστικός παράγοντας της τάξης του 5% του ΑΕΠ ήταν η αύξηση επιτοκίων και το πρωτογενές έλλειμμα.
  • Προβλέπει το ΔΝΤ ότι για φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει σε 0,4% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να εκτιμά πλεόνασμα στο 0,7%. Το θετικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 1,4% του ΑΕΠ το 2024, θα συνεχίσει να αυξάνεται στο 1,6% και στο 1,8% του ΑΕΠ το 2025 και το 2026 αντίστοιχα. Πρόκειται να σταθεροποιηθεί στο 2% του ΑΕΠ το 2027 και το 2028.
  • Κατά τις τελευταίες προβλέψεις του Ινστιτούτου ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την τριμηνία έκθεση, η ανάπτυξη το 2022 θα ανέλθει στο 5,9% και στο βασικό σενάριο για το 2023 το ΑΕΠ να τρέξει στο 2,4%, με τον πληθωρισμό στο 4,3%. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει ρυθμό 2,60% σε σύγκριση με το 1,80% που εκτιμούσε στην αντίστοιχη έκθεση τον Οκτώβριο του 2022.
  • Στο δημοσιονομικό μέτωπο, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, σημαντική είναι η βελτίωση για το 2022 και για το πρώτο δίμηνο του 2023, λόγω της αύξησης των εσόδων κατά 8,6% έναντι δαπανών στο 2,2%. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού καταγράφεται στα 2,3 δισ. ευρώ ή 1%, με το πρωτογενές πλεόνασμα στα 4,2 δισ. ευρώ ή 1,9%. Ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε καλύτερο από τον στόχο πρωτογενές έλλειμμα στα 6,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 8,5 δισ. Ευρώ.
  • Ο γενικός πληθωρισμός, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, αν και θα παραμείνει σε σχετικώς υψηλά επίπεδα, αναμένεται να αποκλιμακωθεί σημαντικά το 2023 στο 4,4%, αντανακλώντας την αναμενόμενη κάμψη των τιμών της ενέργειας, καθώς και την αρνητική επίδραση της βάσης σύγκρισης. Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών προδιαγράφουν επιβράδυνση του πληθωρισμού, οι τιμές, δηλαδή, θα αυξάνονται με μειωμένο ρυθμό για όλο το έτος και ο γενικός δείκτης θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2023 γύρω στο 4,5%. Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Φεβ-23), ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός για το σύνολο του έτους 2023 προβλέπεται στο 4,5% (5,6% στην Ευρωζώνη) και για το 2024 στο 2,4% (2,5% στην Ευρωζώνη).
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων