Συνολικά 87.863 δείγματα από αγροτικά προϊόντα συλλέχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021, προκειμένου να αναλυθούν για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EFSA, η ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι το 96,1% των δειγμάτων εμπίπτει στα νομικά επιτρεπόμενα επίπεδα. Επίσης, για το υποσύνολο των 13.845 δειγμάτων που αναλύθηκαν στο πλαίσιο του συντονισμένου από την ΕΕ προγράμματος ελέγχου (EU MACP), το 97,9% ήταν εντός των νόμιμων ορίων.
Λάρισα: Έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα
Το MACP της ΕΕ αναλύει δείγματα που συλλέγονται τυχαία από 12 προϊόντα διατροφής. Για το 2021, αυτές ήταν μελιτζάνες, μπανάνες, μπρόκολο, μανιτάρια, γκρέιπφρουτ, πεπόνια, γλυκές πιπεριές, επιτραπέζια σταφύλια, παρθένο ελαιόλαδο, σιτάρι, βόειο λίπος και αυγά κοτόπουλου.
Από τα δείγματα που αναλύθηκαν στο συντονισμένο πρόγραμμα:
- Το 58,1% (8.043 δείγματα) βρέθηκε να είναι απαλλαγμένο από μετρήσιμα επίπεδα υπολειμμάτων.
- Το 39,8% (5.507) περιείχε ένα ή περισσότερα υπολείμματα σε συγκεντρώσεις κάτω ή ίσες με τα επιτρεπόμενα επίπεδα (γνωστά ως μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων ή MRL).
- Το 2,1% (295) περιείχε υπολείμματα που υπερέβαιναν τα επιτρεπόμενα επίπεδα.
Τα ίδια προϊόντα ελέγχονται κάθε τρία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εντοπιστούν ανοδικές ή καθοδικές τάσεις.
Αποτελέσματα ανά περιοχή
Συνολικά ελήφθησαν 13.845 δείγματα για το πολυετές πρόγραμμα ελέγχου της ΕΕ (MACP). Από αυτά, κατά μέσο όρο το 53,3% των δειγμάτων που αναλύθηκαν ήταν εγχώρια, το 22,8% ήταν από άλλες χώρες της ΕΕ, το 19,6% από τρίτες χώρες και το 4,3% ήταν άγνωστης προέλευσης.
Οι χώρες με πάνω από το 80% των εγχώριων δειγμάτων ήταν η Λιθουανία (100%), η Ισπανία (90,4%), η Ιταλία (84,18%) και η Ελλάδα (82,01%). Τα περισσότερα δείγματα τρίτων χωρών αναφέρθηκαν από τη Ρουμανία (47,6%), την Ισλανδία (43,5%), την Αυστρία (37%) και την Ιρλανδία (35,6%). Η Ολλανδία (27,5%) και η Γερμανία (11,7%) είχαν πάνω από το 10% των δειγμάτων άγνωστης προέλευσης.
Σε 21 εκατ. ανέρχονται οι αναλύσεις
Το 2021, οι χώρες που υπέβαλαν αναφορά κατέθεσαν στην EFSA σχεδόν 21 εκατομμύρια αναλύσεις βασικών τροφίμων που ελέγχθηκαν για φυτοφάρμακα. Ο αριθμός των αναλύσεων για τις οποίες τα επίπεδα υπολειμμάτων ποσοτικοποιήθηκαν στο ή πάνω από το LOQ ήταν 103.229 (δηλ. 0,5% των συνολικών αναλύσεων).
Συνολικά, υπήρξαν χώρες που ανέλυσαν δείγματα για 854 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ κατά μέσο όρο, αναλύθηκαν 271 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων ανά δείγμα. Υπήρξαν επίσης χώρες οι οποίες ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 600 φυτοφάρμακα: Λουξεμβούργο (656 φυτοφάρμακα), Γερμανία (636 φυτοφάρμακα), Πορτογαλία (630 φυτοφάρμακα), Μάλτα (623 φυτοφάρμακα), Γαλλία (620 φυτοφάρμακα) και Βέλγιο (614 φυτοφάρμακα).
Από τα 87.863 δείγματα που αναλύθηκαν, το 44,3% (38.947) των δειγμάτων περιείχε ένα ή περισσότερα φυτοφάρμακα σε μετρήσιμες συγκεντρώσεις. Πολλαπλά υπολείμματα αναφέρθηκαν στο 26,4% (23.177) των δειγμάτων, ενώ σε μεμονωμένο δείγμα σταφίδων άγνωστης προέλευσης αναφέρθηκαν έως και 39 διαφορετικά φυτοφάρμακα.
Το συνολικό ποσοστό με το οποίο τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων υπερβαίνουν τα όρια αυξήθηκε από 1,4% το 2018 σε 2,1% το 2021. Εξαιρουμένων των γκρέιπφρουτ, το μέσο ποσοστό υπέρβασης ήταν 1,4% το 2021, όπως και το 2018. Το 2021, τα κράτη μέλη επέστησαν την προσοχή στην υψηλότερη παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε γκρέιπφρουτ που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ και την ίδια χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε τους συνοριακούς ελέγχους.
Η έκθεση επισημαίνει δε, ότι τα τρόφιμα που αναλύθηκαν το 2021 είναι απίθανο να προκαλέσουν ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών. Ωστόσο, η έκθεση περιλαμβάνει ορισμένες συστάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
Latest News
Την ανάκληση «αντισυνταγματικής» και «παράνομης» εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά η ΕΘΕΑΣ
«Πρόκειται για παράνομη και καταχρηστική άσκηση εξουσίας και αρμοδιότητας που δεν έχει ανατεθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ», τονίζει η ΕΘΕΑΣ
Η υψηλή φορολογία βασικό κίνητρο για το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών
Εγκληματικά κυκλώματα βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να καρπωθούν τα οφέλη της φοροαποφυγής από τα αλκοολούχα ποτά
Παρατάσσουν οι αγρότες τα τρακτέρ στις πλατείες - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ
Τι οδηγεί ξανά τους αγρότες στο δρόμο εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Κώστας Τζέλλας
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια