Καμπανάκι για την εξέλιξη των πληθωριστικών πιέσεων χτύπησε ο Κυβερνήτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Γουόλερ, και προειδοποίησε ότι ακόμα και αν η Fed διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση της , δεν είναι πιθανό να βάλει τέλος στο κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων.

«Δεν υποστηρίζω τη διακοπή των αυξήσεων των επιτοκίων, εκτός εάν έχουμε σαφείς αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο μας του 2%», σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του για την εκδήλωση του University of California Santa Barbara Economic Forecast Project. «Αλλά το αν θα πρέπει να αυξήσουμε ή να τα δαιτηρήσουμε στη συνεδρίαση του Ιουνίου θα εξαρτηθεί από  τα δεδομένα των επόμενων τριών εβδομάδων».

Γουόλερ Fed:Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να υποχωρήσει χωρίς μεγάλη ζημιά στην αγορά εργασίας

Ιδιαίτερα κρίσιμες, είπε, θα είναι δύο ακόμη ενδείξεις για τον πληθωρισμό, καθώς και τα  στοιχεία για την «πολύ σφιχτή» αγορά εργασίας και τους μισθούς που αυξάνονται πολύ γρήγορα για να συνάδουν με σταθερές τιμές.

Η εξέλιξη των πιστωτικών συνθηκών μετά τη σειρά των χρεοκοπιών των περιφερειακών τραπεζών που ξεκίνησαν τον Μάρτιο θα βοηθήσει επίσης στην διαμόρφωση των απόψεών του, επισημαίνει «Μέχρι τότε, πρέπει να διατηρήσουμε ευελιξία ως προς την καλύτερη απόφαση που θα λάβουμε τον Ιούνιο».

Αλλά, πρόσθεσε, ακόμη και αν δικαιολογείται η παράλειψη αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 13ης-14ης Ιουνίου, «η συνετή διαχείριση του κινδύνου θα ήταν να παραλείψουμε την αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουνίου, αλλά να κλίνουμε προς την αύξηση τον Ιούλιο με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό».

Οι γενικά γερακίσιες απόψεις του Γουόλερ  συνέβαλαν στην προώθηση των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ το περασμένο έτος. Ο δομικός πληθωρισμός που διαμορφώθηκε στο 5,5% είναι «πολύ υψηλός». Την ίδια ώρα η αγορά εργασίας, με την ανεργία στο 3,4% και την αύξηση του ωρομισθίου κατά 4,4%, πρέπει να χαλαρώσει για να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές, είπε.

Μέχρι τον Ιούλιο, οι πιστωτικές συνθήκες θα είναι σαφέστερες και αν οι τραπεζικές συνθήκες δεν έχουν περιοριστεί υπερβολικά, «τότε η αύξηση τον Ιούλιο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η κατάλληλη πολιτική» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή