Οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο και ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε, γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Federal Reserve να αλλάξει και πάλι την πορεία της, αποφασίζοντας να αυξήσει και πάλι τα επιτόκιά της τον επόμενο μήνα.

Η αναπτυξιακή εικόνα ενισχύθηκε περαιτέρω και από άλλα στοιχεία από το Υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή, τα οποία έδειξαν μια αιφνιδιαστική ανάκαμψη τον περασμένο μήνα στις παραγγελίες κατασκευασμένων μη αμυντικών κεφαλαιουχικών αγαθών, εξαιρουμένων των αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται ότι,  τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 2-3 Μαΐου , τα οποία δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη, έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «συμφώνησαν γενικά» ότι η ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων «είχε γίνει λιγότερο βέβαιη».

Ομόφωνη απόφαση αλλά διχασμός στη Fed- Mειώνονται οι βεβαιότητες για περαιτέρω αυξήσεις

Και μάλιστα, ο ίδιος ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ είχε σηματοδοτήσει μια παύση στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Ακόμα πιο ψηλά επιτόκια ζητούν τα «γεράκια» της Fed

Οι δαπάνες

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,8% τον περασμένο μήνα. Τα στοιχεία για τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και έδειξαν αύξηση κατά 0,1%, από μηδενική μεταβολή που ήταν τα αρχικά στοιχεία. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, θα αυξηθούν κατά 0,4%.

Οι καταναλωτές αύξησαν τις αγορές νέων ελαφρών φορτηγών και ξόδεψαν περισσότερα σε φαρμακευτικά προϊόντα. Οι δαπάνες για αγαθά ανέκαμψαν 1,1% μετά από δύο συνεχόμενες μηνιαίες μειώσεις.

Οι δαπάνες για υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,7%, αυξημένες από τα κέρδη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις ασφάλειες, καθώς και στην υγειονομική περίθαλψη, την αναψυχή και τη στέγαση και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Μισθολογικά κέρδη

Οι καταναλωτικές δαπάνες υποστηρίζονται από τα ισχυρά μισθολογικά κέρδη σε μια στενή αγορά εργασίας. Οι μισθοί αυξήθηκαν 0,5% μετά την άνοδο 0,3% τον Μάρτιο. Αυτό βοήθησε στην άνοδο του προσωπικού εισοδήματος κατά 0,4% μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο.

Ωστόσο, ο τρέχων ρυθμός των καταναλωτικών δαπανών είναι απίθανο να διατηρηθεί καθώς οι Αμερικανοί κουράζονται από τον πληθωρισμό.

Τα κρατικά κοινωνικά επιδόματα μειώνονται επίσης και τα περισσότερα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα πιστεύεται ότι έχουν εξαντλήσει τις οικονομίες που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Το ποσοστό αποταμίευσης μειώθηκε στο 4,1% τον Απρίλιο από 4,5% τον Μάρτιο.

Ο πληθωρισμός

Ο δείκτης τιμών προσωπικής κατανάλωσης (PCE) αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο μετά από άνοδο 0,1% τον Μάρτιο. Στους 12 μήνες έως τον Απρίλιο, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε 4,4% μετά από άνοδο 4,2% τον Μάρτιο.

Εξαιρουμένων των ασταθών συστατικών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 0,4% μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο. Ο λεγόμενος βασικός δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 4,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, αφού κέρδισε 4,6% τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο. Η Fed παρακολουθεί τους δείκτες τιμών PCE για τον στόχο πληθωρισμού 2%.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είδαν σχεδόν 60% πιθανότητα η Fed να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 13ης-14ης Ιουνίου, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME.

Οι αυξήσεις των τιμών κατανεμήθηκαν σχεδόν ομοιόμορφα, με τα αγαθά να αυξάνονται κατά 0,3% και τις υπηρεσίες κατά 0,4%. Οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν λιγότερο από 0,1% ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 0,7%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν 2,1% και οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 5,5%, μια περαιτέρω ένδειξη ότι οι ΗΠΑ γέρνουν πίσω προς μια οικονομία επικεντρωμένη στις υπηρεσίες.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 6,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η ενέργεια υποχώρησε 6,3%. Και τα δύο μηνιαία κέρδη PCE ήταν τα περισσότερα από τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή