Εκτός απροόπτου, ο πληθωρισμός θα κινηθεί γύρω στο 3% στις αρχές του επόμενου έτους και θα πέσει στο 2% το 2025.

Αυτό είπε σε συνέντευξή του στη Le Monde το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίυ της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος δήλωσε την αποφασιστικότητα των αξιωματούχων της τράπεζας να επιτευχθεί ο στόχος του 2%, διαμηνύοντας στις αγορές ότι «θα παρέμβουμε μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό να οδεύει πειστικά προς τον στόχο του 2%».

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ έχει ακόμη δρόμο να καλύψει, αλλά η πολιτική της αποδίδει

Όσον αφορά την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, εκτιμά ότι η ΕΚΤ μπορεί να ανακόψει ταχύτητα λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή να είμαστε πολύ βιαστικοί στην αύξηση των επιτοκίων, δεδομένου του σημαντικού εδάφους που έχουμε ήδη καλύψει», ξεκαθαρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, «δεν έχουμε φτάσει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, αν και δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτό».

Κανείς δεν είχε προβλέψει τον πόλεμο

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν επετεύχθη νωρίτερα η μείωση του πληθωρισμού στο επίπεδο του στόχου, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν τα καταφέραμε, αλλά όχι λόγω των λόγων που πρότειναν οι σχολιαστές το 2021, οι οποίοι προέβλεπαν απότομη άνοδο του πληθωρισμού. Κανείς δεν είχε προβλέψει τη σοβαρότητα των σημείων συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, τον πόλεμο στην Ουκρανία ή τη χειραγώγηση του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία. Χωρίς αυτά τα απρόβλεπτα γεγονότα, το οικονομικό τοπίο θα ήταν αρκετά διαφορετικό, με σημαντικά χαμηλότερο πληθωρισμό».

Αποδίδει η αύξηση των επιτοκίων

Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της αύξησης των επιτοκίων είναι ήδη ορατά, καθώς οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού και μειώνουν την προσφορά δανείων. Αυτό, πρόσθεσε, μετακυλίεται στην πραγματική οικονομία με τις επιχειρήσεις να το λαμβάνουν υπόψη όταν σχεδιάζουν τις μελλοντικές τους επενδύσεις, όπως και τα νοικοκυριά όταν συνάπτουν στεγαστικά δάνεια. Ωστόσο, τόνισε ότι τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής τον βλέπουμε συνήθως σε ένα βάθος χρόνου. Χρειάζονται αρκετά τρίμηνα για να γίνουν πλήρως αισθητές οι επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία και στη συνέχεια να μεταδοθούν στον πληθωρισμό, κατέληξε.

Υπεραμυνόμενος της πολιτικής της ΕΚΤ, ο Πανέτα ισχυρίστηκε ότι η συνδυασμένη παρέμβαση της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων μετά την πανδημία έσωσε τη ζώνη του ευρώ από την οικονομική ύφεση. «Το 2020 η οικονομία της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκε κατά 6%. Φανταστείτε τις πιθανές συνέπειες αν δεν ενεργούσαμε αποφασιστικά: ο κίνδυνος να πέσουμε σε παρατεταμένη ύφεση και αποπληθωρισμό, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική ύφεση, ήταν υπαρκτός. Η επακόλουθη οικονομική ανάκαμψη περιόρισε το έλλειμμα και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα σημεία συμφόρησης και τον πόλεμο, όχι από τη νομισματική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή