Πτωτικά, αλλά εν μέσω υποτονικού επενδυτικού ενδιαφέροντος κινείται η τουρκική λίρα στην ασιατική αγορά σήμερα Δευτέρα, υποχωρώντας πάνω από τις 21 λίρες ανά δολάριο, σε μια ασταθή αρχική αντίδραση στον διορισμό του «αγαπημένου των αγορών» Μεχμέτ Σιμσέκ ως υπουργού Οικονομικών.

Η λίρα έφτασε στο 21,1 για το δολάριο, όχι πολύ πάνω από το χαμηλό ρεκόρ των 21,8 που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο 56χρονος Σίμσεκ, κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009 και 2018.

Οι αγορές ψηφίζουν Σιμσέκ: Ανεξάρτητος υπουργός ή «μαριονέτα» του Ερντογάν;

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες και να ξανακερδίσει τις αγορές διεμήνυσε ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Ο διορισμός του θεωρείται ως ένα μήνυμα ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Εροντογάν απομακρύνεται από τις ανορθόδοξες μειώσεις των επιτοκίων εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού που οδήγησε τη λίρα σε μια μακρά πτωτική πορεία.

«Η ελπίδα είναι ότι αυτός (ο Σίμσεκ) θα μπορούσε να υποκινήσει την τόσο αναγκαία οικονομική ορθοδοξία και να ασχοληθεί με την αγορά πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Μοχάμεντ Έλμι, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου για σταθερό εισόδημα αναδυόμενων αγορών στην Federated Hermes.

Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή της Τουρκίας έφτασε στο ανώτατο όριο 24 ετών πάνω ​​από το 85% πέρυσι και διαμορφώθηκε στο 44% τον Απρίλιο, σε ένδειξη ότι απαιτείται περαιτέρω νομισματική σύσφιξη, σύμφωνα με τον Elmi.

«Μια απλή επιστροφή σε αξιόπιστη οικονομική πολιτική θα μπορούσε να δει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην επενδυτική έλξη της Τουρκίας», είπε.

«Η μακροπρόθεσμη προοπτική για την Τουρκία εξακολουθεί να είναι πολύ θετική… ένας νέος πληθυσμός, μια αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη και μια χώρα που κατέχει μια βασική στρατηγική θέση, έχει μια σειρά από παράγοντες υπέρ της» τόνισε.

Σήμα αλλαγής

Ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις επεχείρησε να δώσει ένα στίγμα για την πολιτική την οποία προτίθεται να ακολουθήσει: «Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στην ορθολογική χάραξη πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Η διαφάνεια, η προβλεψιμότητα, η συνέπεια και η συμβατότητα με τους διεθνείς κανόνες θα είναι οι βασικές αρχές».

Η καθιέρωση δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εξασφάλιση σταθερότητας των τιμών για βιώσιμη υψηλή ανάπτυξη θα είναι οι κύριοι στόχοι μας, υπογράμμισε, και επεσήμανε  είναι είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα «να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιους αριθμούς και πάλι μεσοπρόθεσμα».

Αυτό που μένει να διαφανεί είναι αν ο Σιμσέκ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ρίξει τις τιμές, ανατρέποντας τη ρητορική του Τούρκου προέδρου, ο οποίος επιμένει ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί όσο υποχωρούν και τα επιτόκια.

Σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup Inc. οι αγορές «προεξοφλούν όλο και περισσότερο την επιστροφή του προέδρου Ερντογάν στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική». Υπογραμμίζουν επίσης ότι αν και διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της τουρκικής οικονομίας, ο διορισμός του Σίμσεκ θα δώσει ώθηση στην αγορά.

Οι αμφιβολίες παραμένουν

Ωστόσο, όπως γράφει το Bloomberg, μόλις υποχωρήσει η αρχική ευφορία, οι αγορές θα στρέψουν την προσοχή τους στο κατά πόσον ο Ερντογάν θα παραχωρήσει την εξουσία στη διαχείριση της οικονομίας, έχοντας διώξει τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών από το 2019 επιδιώκοντας χαμηλότερα επιτόκια.

«Ο Μεχμέτ Σιμσέκ έχει μεγάλη αξιοπιστία στο παγκόσμιο επενδυτικό κοινό», σχολίασε ο Todd Schubert, επικεφαλής έρευνας στην Bank of Singapore. «Φυσικά, το ερώτημα είναι πόσο θα είναι απαλλαγμένος από άλλες επιρροές».

Ο Henrik Gullberg, οικονομολόγος στην Coex Partners Ltd., συμφώνησε, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να δείξει ότι ο Σίμσεκ είναι «κάτι περισσότερο από ένας συμβολικός διορισμός».

Αλλαγή πολιτικής

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο διορισμός του Σίμσεκ ως υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, σηματοδοτώντας στροφή 180 μοιρών στην μακροχρόνια πολιτική του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων παρά τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή