
Αλλάζουν οι συσχετισμοί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις κινήσεις της εταιρείας ΗΡΩΝ να εκπροσωπήσει τα φορτία κατανάλωσης της βιομηχανίας Viohalco.
Ο ανεξάρτητος πάροχος και μέλος του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, έσπασε το φράγμα του 10% στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και είναι ο πρώτος από τους ιδιώτες που το πετυχαίνει.
Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο το μερίδιο του ανήλθε στο 10,82% από 7,76% τον Απρίλιο.
«Πολυμήχανη Γενιά»: Πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ο κυρίαρχος προμηθευτής
Τις 3 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες ανόδου, τις τσίμπησε από τον κυρίαρχο προμηθευτή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ υποχώρησε στο 55,68% από 59,49% τον Απρίλιο, ενώ ο ΗΡΩΝ αύξησε και την «ψαλίδα» έναντι της Protergia η οποία τον Μάιο διατήρησε σχεδόν αμετάβλητο το μερίδιο της, στο 7,63% από 7,64% τον προηγούμενο μήνα.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Elpedison με 6,28%, στην τέταρτη η Watt and Volt με 5,15%, στην Πέμπτη η NRG με 4,99% κ.ο.κ.
Η συμφωνία με τη Viohalco
Ο ΗΡΩΝ αύξησε το μερίδιο του στην αγορά μετά τη συμφωνία που έκανε να εκπροσωπεί τα φορτία κατανάλωσης των εργοστασίων της Viohalco.
Η εταιρεία θα προμηθεύει ρεύμα τις μονάδες της ενεργοβόρου βιομηχανίας, η οποία έχει συμφωνήσει με τη ΔΕΗ να προέρχεται μέσω πράσινου PPA (πολυετούς συμβολαίου) από φωτοβολταϊκά πάρκα της δημόσιας εταιρείας.
Την ίδια στιγμή, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΔΕΗ εμφανίζεται ικανοποιημένη από αυτήν την εξέλιξη καθώς με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και η ικανοποίηση σταδιακά των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για μείωση του μεριδίου της κάτω από το 50%.
Τα PPAs
Οι ανακατατάξεις στα μερίδια της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να συνεχιστούν.
Οι πάροχοι ετοιμάζονται για τη σύναψη με ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ πράσινων μακροχρόνιων συμβάσεων αγοράς ρεύματος (PPAs) με τις οποίες θα ετοιμάσουν το χαρτοφυλάκιο τους για την παροχή καθαρής και σε ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες τους.
Ο ΗΡΩΝ όπως ανακοίνωσε χθες προχώρησε σε μία τέτοια συμφωνία με τη ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ των RWE Renewables και ΔΕΗ ΑΝ.
Σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία των PPAs και την ικανοποίηση των εταιρικών πελατών παίζουν και οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ). Στον όμιλο ΗΡΩΝ από το 2022 έχει ενταχθεί η Optimus Energy ο μεγαλύτερος ΦοΣΕ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Αυτό αποτελεί κι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον ΗΡΩΝΑ καθώς η Optimus Energy έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει τα PPAs με ΑΠΕ στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό