Προτεραιότητα του Ερντογάν είναι η οικονομία και οι δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024, υποστηρίζει ο Αλπέρ Κοσκούν, ανώτερος συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσιγκτον (CEIP), στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ».

Ο ειδικός του CEIP, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στην τουρκική εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εκτιμά ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Φιντάν, θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.

Η κρίσιμη νέα πενταετία Ερντογάν

«Ο επόμενος στόχος του Ερντογάν είναι οι τοπικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024. Το είπε στην ομιλία που εκφώνησε μετά την εκλογική του νίκη, και έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζεται. Αποτελεί άλλωστε ένα προσωπικό του ξεκαθάρισμα με την αντιπολίτευση, διότι στις προηγούμενες τοπικές εκλογές έχασε τις μεγάλες πόλεις, και ειδικότερα την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη του θα ολοκληρωθεί αν το κόμμα του κερδίσει την Κωνσταντινούπολη.

Αυτό θα είναι το πρίσμα της στρατηγικής του με στόχο να μειώσει τις πιθανότητες του Ιμάμογλου και της αντιπολίτευσης, κάτι που είναι πρόκληση για τον Ερντογάν, διότι στα αστικά κέντρα ο Κιλιτσντάρογλου πήγε καλύτερα. Αλλά η αντιπολίτευση είναι σε σύγχυση. Το πιο ιδανικό σενάριο θα ήταν να αποχωρήσει ο Κιλιτσντάρογλου και ο Ιμάμογλου να τον αντικαταστήσει μετά τις δημοτικές εκλογές. Οπότε γεννάται το ερώτημα ποιος θα είναι υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη» λέει ο ειδικός του CEIP.

«Η οικονομία μεταξύ συμπληγάδων»

Η συζήτησή μας περνά στο μέτωπο της οικονομίας. «Η οικονομία βρίσκεται μεταξύ συμπληγάδων. Ο Ερντογάν δεν έχει εύκολη λύση. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ είναι οπαδός της ορθόδοξης αντίληψης των οικονομικών και δούλευε με το ΑΚΡ όταν το κόμμα εφάρμοζε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές. Αλλά μιλώντας στο CNN λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο Ερντογάν είπε ότι η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική έχει αποτελέσματα και θα συνεχιστεί, ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία είχε λάβει επιπρόσθετη στήριξη από τις χώρες του Κόλπου. Από τη μια αισθάνεται ότι αφού δεν έχει αντιδράσει ο τουρκικός λαός θα πρέπει να συνεχίσει την ίδια πολιτική, αλλά οι επιχειρηματικοί κύκλοι δεν συμφωνούν και η κατάσταση στην οικονομία είναι δύσκολη. Εκτιμώ ότι χωρίς να δείχνει ότι κάνει στροφή 180 μοιρών σταδιακά θα κινηθεί προς μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική, με κάποιες ήπιες προσαρμογές και όχι απότομες, για παράδειγμα, αυξήσεις επιτοκίων, διότι χρειάζεται να διαχειριστεί την οικονομία ήπια μέχρι τις τοπικές εκλογές.

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική και πώς θα ασκηθεί από τον νέο υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Κοσκούν λέει ότι ο Χακάν Φιντάν «είναι ψύχραιμος, πολύ νηφάλιος και εξαιρετικά έμπειρος. Ο Ερντογάν είναι σταθερά επικεφαλής στην Τουρκία, αλλά ο Φιντάν είναι το αφτί του και ως εκ τούτου θα είναι ένας παράγοντας με ακόμα μεγαλύτερη επιρροή στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής σε σύγκριση με τον προκάτοχό του», ενώ για τον νέο υπουργό Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, λέει ότι «δεν έχει υπερβολικές πολιτικές φιλοδοξίες, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, και είναι πολύ σεβαστός αξιωματικός».

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Σε σχέση με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις εκτιμά ότι «όλοι συμβιβάζονται με την ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον Ερντογάν, ο οποίος εξέρχεται των εκλογών εμψυχωμένος. Ο Ερντογάν είπε ότι θέλει να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν. Ουσιαστική βελτίωση στη σχέση δεν θα υπάρξει, αλλά και οι δύο συνειδητοποιούν ότι πρέπει να συνεργαστούν, με τη σχέση να κινείται σε συναλλακτικό επίπεδο, όπου θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις για ορισμένα ζητήματα. Το είδαμε ήδη με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα F-16. Πολλοί λένε ότι τα δύο ζητήματα δεν συνδέονται, αλλά έχουν μπει στη συζήτηση ταυτόχρονα. Οι Σουηδοί πέρασαν πρόσφατα νόμο που δικαιώνει υπό μία έννοια το τουρκικό αίτημα. Αν η Σουηδία κάνει μια-δυο συμβολικές κινήσεις, τότε ο Ερντογάν θα δεχθεί την ένταξή της, αλλά καθώς το ζήτημα Σουηδία έχει συνδεθεί με τα F-16 μπορεί και να επιμείνει στη μη ένταξή της, αν δεν ικανοποιήσει τις προσδοκίες του» λέει ο Κοσκούν.

«Οσον αφορά την Ελλάδα, δεν νομίζω ότι θα κάνει τρελές κινήσεις. Δεν νομίζω ότι θα θέλει να ξεκινήσει κάποια διαμάχη με την Ελλάδα. Αν προκληθεί βέβαια, θα αντιδράσει. Αν Αγκυρα και Αθήνα είναι σε θέση να διατηρήσουν ηπιότερους τόνους, όπως έκαναν εν όψει των εκλογών, δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν θα αισθανθεί πειρασμό να κάνει κάτι ενάντια στην Ελλάδα» εκτιμά ο ειδικός του CEIP. Οσον αφορά τη Ρωσία, υποστηρίζει ότι «ο Ερντογάν θα συνεχίσει τη στάση που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα, διατηρώντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ χωρίς να υιοθετήσει συγκρουσιακή στάση έναντι της Ρωσίας. Θα συνεχίσει έτσι. Ο Ερντογάν θα «παίζει» και με τη Ρωσία και με τη Δύση, αλλά δεν θα φτάσει στα όρια, αποφεύγοντας να υπονομεύσει τη σχέση του με τη Δύση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus