Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία εξαγοράς των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα από την Παγκρήτια Τράπεζα, ως πρώτο μέρος του ταξιδιού δημιουργίας του πέμπτου ισχυρότερου πόλου στον εγχώριο κλάδο, δια της μετέπειτα συνένωσής της με την Attica Bank.

Πρόκειται για προϊόν της πρόσφατης συμφωνίας του βασικού μετόχου της τελευταίας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την Thrivest, συμφερόντων Μπάκου – Καυμενάκη – Εξάρχου, που ελέγχει εδώ και μερικούς μήνες μετοχικά την κρητική τράπεζα.

Το μεγάλο στοίχημα της Βρεττού στην Attica και οι ξεπερασμένες κινήσεις Βαρθολομαίου στην Παγκρήτια

Οι αρμόδιες διευθύνσεις της εργάζονται πυρετωδώς αυτήν την περίοδο για την μετάπτωση των συστημάτων και τη μεταφορά εργαζομένων και πελατών της HSBC το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου.

Με βάση το σχεδιασμό, τη Δευτέρα 31 Ιουλίου όλα τα καταστήματα της HSBC στην Αθήνα και στο Θεσσαλονίκη θα φέρουν το λογότυπο της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει ισχυρή παρουσία στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια κατά 95 εκατ. ευρώ, μέσω των στοιχείων ενεργητικού που θα εξαγοράσει.

Η ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργήσει ένα νέο σχήμα με πλήρη χαρτοφυλάκιο προϊόντων, για ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερης σημασία για τη νέα Παγκρήτια είναι η απόκτηση των εξειδικευμένων τμημάτων της HSBC στους τομείς της διαχείρισης κεφαλαίων (wealth management) και του corporate banking.

Πρόσφατα δε η τράπεζα δημιούργησε Διεύθυνση Ναυτιλιακής Τραπεζικής, με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες και προϊόντα που καλύπτουν πλήρως τις εξειδικευμένες ανάγκες της ποντοπόρου ναυτιλίας, εστιάζοντας σε μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.

Τα κόκκινα δάνεια

Ταυτόχρονα, η διοίκησή της εφαρμόζει το στρατηγικό της πλάνο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, τα οποία σήμερα κινούνται στα επίπεδα του 65% ή 1 δισ. ευρώ.

Ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με την QQuant για τη διαχείριση του αποθέματος των κόκκινων δανείων, ενώ σχεδιάζει μία τιτλοποίηση 300 εκατ. ευρώ για το β΄ εξάμηνο του 2024, μέσω της οποίας θα μειώσει τους δείκτες καθυστερήσεων στο 33% περίπου.

Για το λόγο αυτό, ο επιχειρησιακός της σχεδιασμός προβλέπει την πραγματοποίηση νέας αύξησης κεφαλαίου ύψους 50 -75 εκατ. ευρώ την ερχόμενη χρονιά, ενδεχομένως και με δημόσια προσφορά μετοχών, προς κάλυψη των αναπόφευκτων ζημιών από τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Σημειώνεται πάντως ότι  το παραπάνω πλάνο είναι πιθανό να τροποποιηθεί, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης συγχώνευσης της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank.

Ειδικότερα, το φθινόπωρο αναμένεται να προσληφθεί σύμβουλος που θα αναλάβει το συντονισμό του εγχειρήματος, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει οικονομικός έλεγχος στα δύο πιστωτικά ιδρύματα, για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών τους αναγκών και την οριστικοποίηση των όρων του deal.

Εξάλλου, το Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της οποίας η Παγκρήτια θα ξεκινήσει τη δραστηριοποίησή της σε τοπικές αγορές της περιοχής.

Εκτιμάται ότι το ενοποιημένο σχήμα, το πέμπτο μεγαλύτερο στον τραπεζικό κλάδο μετά τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025, ενισχύοντας τον εγχώριο ανταγωνισμό, μετά από ένα πολυετή κύκλο συγκέντρωσης του τομέα στη χώρα μας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις