Μετά την επανεκλογή του, ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκινά την στρατηγική του, για την οικοδόμηση του λεγόμενου «Αιώνα της Τουρκίας». Σύμφωνα με το αφήγημα του Τούρκου προέδρου, η Τουρκική Δημοκρατία πρέπει σύντομα να απαλλαγεί από το ισχύον σύνταγμα που συντάχθηκε κατά την περίοδο του πραξικοπημάτων και να αντικατασταθεί από ένα πιο πολιτικό και δημοκρατικό σύνταγμα.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά από το υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα, ανέφερε πως «Θέλουμε να προχωρήσουμε με ένα πολιτικό, ολοκληρωμένο και φιλελεύθερο σύνταγμα». Μάλιστα, ο ίδιος εξετάζει το ενδεχόμενο, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης, να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου οι πολίτες να εγκρίνουν τις αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας, όπως έχει ήδη γίνει το 2010 και το 2017.
Ερντογάν: Η νέα «οικονομική ομάδα» θα ρίξει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα
Στην κατεύθυνση ενός πολιτικού συντάγματος
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιθυμεί να αντικατασταθεί το Σύνταγμα, καθώς συντάχθηκε κατά την περίοδο του πραξικοπήματος. Υπογράμμισε τη σημασία της εγκατάλειψης του ισχύοντος συντάγματος που διαμορφώθηκε από τη στρατιωτική χούντα μετά το πραξικόπημα του 1980.
Από το 1982, το ισχύον Σύνταγμα, το οποίο συντάχθηκε μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, έχει υποστεί αρκετές τροποποιήσεις. Το αιματηρό πραξικόπημα του 1980, το οποίο οδήγησε στη σύλληψη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μαζί με μαζικές δίκες, βασανιστήρια και εκτελέσεις, εξακολουθεί να αποτελεί μια σκοτεινή περίοδο στην τουρκική πολιτική ιστορία.
Ποιες αλλαγές προτείνονται
Από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση να συνεργαστεί, προκειμένου να θεσμοθετηθεί συνταγματικά η προστασία της ισλαμικής μαντήλας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε «Ας φτιάξουμε ένα Σύνταγμα πριν από τις εκλογές (σ.σ. εννοεί πιθανώς τις περιφεριεακές εκλογές) και ας θεσπίσουμε το νόμο για το θέμα της μαντήλας. Αν είστε ειλικρινείς, ας εγγυηθούμε το θέμα της μαντήλας με το Σύνταγμα. Αν δεν είστε ειλικρινείς, θα το φωνάζω ενώπιον ολόκληρου του έθνους μας».
Ακόμη, επανέλαβε την επιθετική ρητορική προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, μία πρακτική που έχει υιοθετήσει σε όλες τις ομιλίες του, ακόμα και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό το παράθυρο οι ρυθμίσεις αυτές να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα.
Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση καταγγέλει ότι ο Τούρκος πρόεδρος προβαίνει στην αφαίρεση από το Σύνταγμα των τελευταίων στοιχείων της κεμαλικής κληρονομιάς και των στοιχείων που ορίζουν την φυσιογνωμία του τουρκικού κράτους.
Απορρίπτει αλλαγή του προεδρικού συστήματος
Μία από τις διατάξεις που δεν θέλει να αλλάξει είναι το προεδρικό σύστημα. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει την απόφαση του ανέφερε πως: «Το έθνος μας απέρριψε τις προτάσεις για επιστροφή στο παλιό σύστημα με τη θέλησή του στις εκλογές της 14ης και της 28ης Μαΐου. Οι συζητήσεις για το κοινοβουλευτικό σύστημα έκλεισαν επ’ αόριστον».
Συνέχισε λέγοντας ότι το προεδρικό σύστημα επέτρεψε την ομαλή και ταχεία μετάβαση μετά τις εκλογές, γεγονός που απέδειξε την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Η Τουρκική Δημοκρατία υιοθέτησε το εκτελεστικό προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης το 2017 μετά από δημόσιο δημοψήφισμα και το έθεσε σε εφαρμογή ένα χρόνο αργότερα.
Μάλιστα, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν προβάλλει τα οφέλη του νέου συστήματος, λέγοντας ότι εξαλείφει τις αναποτελεσματικότητες και επιτρέπει την ομαλότερη λειτουργία της εκτελεστικής εξουσίας.
Πηγή: in.gr
Latest News
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο