Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν ελαφρώς την Τετάρτη μετά την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ,  στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που πραγματοποιείται στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 3,75%. Η απόδοση του 2ετούς υποχώρησε στο  4,74% μετά από πτώση 2 μονάδων βάσης.

Κομισιόν: Θα εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα της ΕΕ ύψους 40 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2023

Η ομιλία Πάουελ

Βέβαια, οι αποδόσεις απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά τους επίπεδα μετά τη δήλωση του Πάουελ ότι «θα υπάρξει περισσότερος περιορισμός», αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική. «Δεν θα έβγαζα από το τραπέζι, ξέρετε, την κίνηση σε διαδοχικές συνεδριάσεις»

Ο επικεφαλής της Fed χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις λέγοντας ότι αναμένει πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον και πιθανώς με επιθετικό ρυθμό.

Αυτό που πραγματικά το οδηγεί… είναι μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας», τόνισε.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο» με τις αυξήσεις των επιτοκίων, είπε χαρακτηριστικά ο Πάουελ  και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από τον ρυθμό των μελλοντικών ενεργειών, «η επιτροπή πιστεύει ξεκάθαρα ότι υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει» με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων έχει προγραμματιστεί για τις 25-26 Ιουλίου.

Στον ίδιο γερακίσιο τόνο ήταν και η τοποθέτηση του επιεκφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος προειδοποίησε τις αγορές να μην περιμένουν μείωση των επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια. Ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας ευθυγραμμίστηκε με τη χθεσινή τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ,  η οποία μιλώντας στο φόρουμ, είπε ότι «ο Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» προσθέτοντας ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για τον οργανισμό της να κηρύξει τη νίκη του απέναντι στις αυξήσεις των τιμών.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακολουθήσει διαφορετικές προσεγγίσεις στην πολιτική τους όσον αφορά τα επιτόκια πρόσφατα. Η Fed και η Τράπεζα της Ιαπωνίας επέλεξαν να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά αυτόν τον μήνα, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια κατά 50 και 25 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές