Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν ελαφρώς την Τετάρτη μετά την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που πραγματοποιείται στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 3,75%. Η απόδοση του 2ετούς υποχώρησε στο 4,74% μετά από πτώση 2 μονάδων βάσης.
Κομισιόν: Θα εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα της ΕΕ ύψους 40 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2023
Η ομιλία Πάουελ
Βέβαια, οι αποδόσεις απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά τους επίπεδα μετά τη δήλωση του Πάουελ ότι «θα υπάρξει περισσότερος περιορισμός», αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική. «Δεν θα έβγαζα από το τραπέζι, ξέρετε, την κίνηση σε διαδοχικές συνεδριάσεις»
Ο επικεφαλής της Fed χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις λέγοντας ότι αναμένει πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον και πιθανώς με επιθετικό ρυθμό.
Αυτό που πραγματικά το οδηγεί… είναι μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας», τόνισε.
«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο» με τις αυξήσεις των επιτοκίων, είπε χαρακτηριστικά ο Πάουελ και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από τον ρυθμό των μελλοντικών ενεργειών, «η επιτροπή πιστεύει ξεκάθαρα ότι υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει» με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.
Η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων έχει προγραμματιστεί για τις 25-26 Ιουλίου.
Στον ίδιο γερακίσιο τόνο ήταν και η τοποθέτηση του επιεκφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος προειδοποίησε τις αγορές να μην περιμένουν μείωση των επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια. Ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας ευθυγραμμίστηκε με τη χθεσινή τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας στο φόρουμ, είπε ότι «ο Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» προσθέτοντας ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για τον οργανισμό της να κηρύξει τη νίκη του απέναντι στις αυξήσεις των τιμών.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακολουθήσει διαφορετικές προσεγγίσεις στην πολιτική τους όσον αφορά τα επιτόκια πρόσφατα. Η Fed και η Τράπεζα της Ιαπωνίας επέλεξαν να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά αυτόν τον μήνα, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια κατά 50 και 25 μονάδες βάσης αντίστοιχα.
Latest News
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές, εν αναμονή της ΕΚΤ
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Φρανκφούρτη
Ανοδικά οι ασιατικές αγορές, πιέστηκαν οι Nissan και Honda
Οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας από την Αυστραλία
Προς διατήρηση των επιτοκίων οδεύει η BOJ
«Η Ιαπωνία δεν βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου απαιτούνται άμεσες αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε μία πηγή στο Reuters
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Με ράλι διαπέρασε και τις 20.000 μονάδες ο Nasdaq, ικανοποίηση από τον πληθωρισμό
Ο ευρύτερος χώρος τεχνολογίας οδήγησε σήμερα την Wall Street ψηλότερα - O Dow Jones βρέθηκε υπό μικρή πίεση
Στέρεψαν οι δημόσιες εγγραφές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου - Πού το ξεπέρασε το ΧΑ [γραφήματα]
Από την πεντάδα των μεγαλύτερων εισαγωγών εταιρειών στο ταμπλό στην 20ή θέση στην κατάταξη των παγκόσμιων τόπων διεξαγωγής IPO
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Νέο ιστορικό ρεκόρ για το Nasdaq - Ξεπέρασε τις 20.000 μονάδες
Την άνοδο τροφοδότησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό