Την βιβλική τακτική «Οδόντα αντι οδόντος» θα εφαρμόσει το Ισραήλ στην απόφαση της Τουρκίας να παγώσει τις εξαγωγές προς το Τελ Αβίβ. Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε απόψε ότι η χώρα του θα ακυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία, σε απάντηση για την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διακόψει τις εξαγωγές προς το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα επιβάλει επίσης δασμούς ύψους 100% στις εισαγωγές από την Τουρκία, μέχρι τη λήξη της θητείας του Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τουρκία: Διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

Η πρόταση αυτή θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση, πρόσθεσε ο Σμότριτς.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα η Τουρκία ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ έως ότου η ισραηλινή κυβέρνηση επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία.

Στον «πάγο» οι εμπορικές συναλλαγές

Η απόφαση της Τουρκίας να παγώσει όλες τις εμπορικές συναλλαγές της με το Ισραήλ όπως ήταν φυσικό αιφνιδίασε και δυσαρέστησε στους τούρκους εξαγωγείς. Μεγάλες και μικρές τουρκικές εταιρίες, οι οποίες προμήθευαν το Ισραήλ με μεγάλη σειρά προϊόντων αιφνιδιάστηκαν παρά το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα η Τουρκία είχε ανακοινώσει την απαγόρευση στην εξαγωγή 54 ειδών προϊόντων προς το Ισραήλ.

Οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ ανήλθαν πέρσι σε 5,4 δις δολάρια, ενώ οι εισαγωγές σε 1, 6 δις δολάρια. Όμως η Τουρκία δεν έστελνε μόνο χάλυβα, δομικά υλικά, οχήματα, πλαστικά, ηλεκτρικές συσκευές και μηχανήματα.

Πολλές τουρκικές εταιρείες τροφίμων έστελναν τα προϊόντα τους στο Ισραήλ και κατ΄ επέκταση στα Παλαιστινιακά εδάφη. Όλοι φοβούνται ότι η απαγόρευση στα τρόφιμα από την Τουρκία σημαίνει ότι όσα προορίζονταν για τα Παλαιστινιακά εδάφη θα αποκλείονται από τα τελωνεία του Ισραήλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή