Με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες εξακολουθούν να «τρέχουν» οι ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία, έναν μήνα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής οι φορολογούμενοι που έχουν επανενταχθεί στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, καθώς και όσοι ακολούθησαν το νέο σχήμα των 36 ή 72 δόσεων για τις οφειλές της ενεργειακής κρίσης, αγγίζουν τις 30.000 όταν μόνο οι δυνητικά δικαιούχοι για την επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις ανέρχονται σε 200.000.

Ακατάσχετος λογαριασμός: Τι αλλάζει από το 2023 – Πώς θα «χτίζεται» [παραδείγματα]

Με τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων να λήγει στις 31 Ιουλίου 2023, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν τα εξής:

Αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων. Στις 36-72 δόσεις (χρέη πανδημίας) και τις 120 δόσεις έχουν επανενταχθεί 20.800 φορολογούμενοι με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται στα 292 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και μπορούν να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Χρέη ενεργειακής κρίσης. Ακόμη πιο μικρή είναι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει και την πρώτη δόση της ρύθμισης 9.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με το ποσό που έχει ρυθμιστεί να φθάνει τα 190 εκατ. ευρώ.

Βελτιώσεις

Ακατάσχετος. Στο τραπέζι της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να βρεθεί η ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.

Το μέτρο αφορά τους συνεπείς οφειλέτες και παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από το 2019 παραμένει παγωμένο μέχρι σήμερα.

Με βάση τη ρύθμιση, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο η Εφορία δεν θα μπορεί να «βάζει χέρι» θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει δύο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.

Ρυθμίσεις. Αν και στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι τον Ιούλιο θα αυξηθεί ο αριθμός των οφειλετών που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις που «τρέχουν», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για βελτίωση των όρων της ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων (χρέη ενεργειακής κρίσης) με στόχο την αύξηση της περιμέτρου των δικαιούχων. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της αγοράς πιέζουν για αλλαγές στη ρύθμιση καθώς υπάρχουν κόφτες που θέτουν εκτός την πλειονότητα των δυνητικά δικαιούχων με αποτέλεσμα να περιορίζεται η απήχηση του προγράμματος στους οφειλέτες και η αποδοτικότητά του για τα κρατικά ταμεία.

Κατασχέσεις

Οι οφειλέτες που θα γυρίσουν την πλάτη στις ρυθμίσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή κατασχέσεων καταθέσεων και πλειστηριασμούς ακινήτων.  Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι βρίσκονται «ανοικτοί» σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Ο εφιάλτης των κατασχέσεων απειλεί όσους  χρωστούν πάνω από 500 ευρώ για διάστημα άνω των 90 ημερών. Παρά τις ειδοποιήσεις της Εφορίας για τακτοποίηση των οφειλών τους είτε με εφάπαξ καταβολή του ποσού είτε με την ένταξη στις ισχύουσες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή σε δόσεις κινδυνεύουν με κατάσχεση των τραπεζικών τους καταθέσεων ακόμα και αν αυτές προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλου είδους ασφαλιστικά βοηθήματα.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός

Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων:

Το κατασχετήριο κοινοποιείται από τις φορολογικές αρχές στο κεντρικό κατάστημα ή σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας και μπορεί να περιέχει περισσότερους οφειλέτες του Δημοσίου. Σε αυτό επισυνάπτεται για κάθε οφειλέτη πίνακας στον οποίο αναφέρονται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσης ή τα στοιχεία της καταχώρισης του νόμιμου-εκτελεστού τίτλου στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ.

Δεν επιβάλλεται κατάσχεση για οφειλές που υπολείπονται των 50 ευρώ.

Ειδικά για τις κατασχέσεις με ηλεκτρονικά μέσα η κοινοποίηση του κατασχετηρίου θεωρείται ότι συντελέστηκε κατά την ημερομηνία και ώρα αποστολής της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παραλαβής του από το πιστωτικό ίδρυμα, μέσω του διαμετακομιστικού κόμβου που δηλώθηκε από αυτό.

Τα κατασχεμένα ποσά αποδίδονται είτε στον λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος είτε στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ μπορεί να αποστέλλει ηλεκτρονικά στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από 70.000 ευρώ.

Οι τράπεζες υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων, που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.